Uusimmat

Sipulitie-kauppapaikka suljettu – sisältö ja palvelimet takavarikoitu

Kuva: Tulli

15.10.2024 10:16 Kai Taipale

Suomen tulli on sulkenut yhteistyössä Ruotsin poliisin kanssa Tor-verkossa vuodesta 2023 toimineen Sipulitie-kauppapaikan verkkopalvelimia ja takavarikoinut niiden sisällön. Sivustoa käytettiin rikollisiin tarkoituksiin, kuten huumausaineiden myymiseen anonyymisti.

Salatussa Tor-verkossa piilopalveluna toiminut huumausaineiden myyntisivusto Sipulitie avattiin Suomen tullin tiedotteen mukaan helmikuussa 2023. Suomen- ja englanninkielistä sivustoa käytettiin rikollisiin tarkoituksiin, kuten huumausaineiden myymiseen anonymiteetin suojissa. Sivuston ylläpitäjä on kertonut julkisilla foorumeilla Sipulitien liikevaihdon olleen 1,3 miljoonaa euroa.

Sipulitien edeltäjä oli Sipulimarket, joka toimi vuodesta 2019 kunnes Tulli sulki sivuston joulukuussa 2020 yhteistyössä Puolan viranomaisten kanssa. Sipulimarketin liikevaihdon arvioidaan olleen yli kaksi miljoonaa euroa. Esitutkinnan perustella Sipulimarketin ylläpitäjä avasi uuden huumausaineiden myyntisivuston eli nyt suljetun Sipulitien ja toimi sen ylläpitäjänä. Saman henkilön epäillään toimineen ylläpitäjänä myös vuonna 2022 avatulla chat-pohjaisella Tsätti-nimisellä huumausaineiden myyntisivustolla. Suomen tulli on nyt sulkenut myös Tsätti-sivuston.

Esitutkinnassa on selvitetty Sipulitien, Sipulimarketin ja Tsätin ylläpitäjän henkilöllisyys. Samoin ylläpitoa tukeneiden ns. moderaattoreiden ja asiakaspalvelijoiden henkilöllisyydet on saatu selville. Takavarikoidun materiaalin avulla on myös tunnistettu Sipulitiellä toimineita huumausaineiden myyjiä ja ostajia.

Esitutkinnan aikana Suomen tulli on tehnyt kattavaa yhteistyötä Ruotsin poliisin, Europolin ja Suomen eri poliisiyksiköiden kanssa. Asiakokonaisuuden esitutkinta on kesken.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat