Uusimmat

CUDIMM-tyyppisiä DDR5-muisteja markkinoille – hehkutetaan seuraavan sukupolven muistiratkaisuksi

Kuva: Crucial

17.10.2024 07:46 Muropaketin toimitus

Adata, Micron ja muutkin valmistajat ovat tuomassa parhaillaan markkinoille muisteja, joita Adata kutsuu seuraavan sukupolven DDR5-muisteiksi.

Adata kuvailee tiedotteessaan DDR5-CUDIMM-muistien olevan ”tehokas seuraavan sukupolven DDR5-muisti, joka parantaa huomattavasti työpöytäalustojen prosessointitehokkuutta ja vakautta”.

CUDIMM-muistien etuna on ainakin CKD-komponentti (Clock Driver), joka takaa vakaan toiminnan korkeilla taajuuksilla. Yksittäiset CUDIMM-muistit voivat nousta kapasiteetiltaan 64 gigatavuun saakka. Tämä voisi tarkoittaa Core Ultra 200S -suorittimilla varustetuissa tietokoneissa 256 gigatavun muistikapasiteettia.

Corsair kertoo sivuillaan niin ikään CUDIMM-muisteista. Tietotekniikkavalmistaja sanoo CUDIMMin olevan UDIMM-muistien uusin muunnelma. Corsair mainitsee niin ikään CKD-komponentin, jonka se kertoo olevan pienikokoinen piiri, joka vastaa muistipiirien kellosignaalin regeneroinnista parantaen vakautta ja mahdollistaen korkeammat kellotaajuudet.

Nyt esitellyt DDR5 CUDIMM -muistit ovat nopeudeltaan DDR5-6400, ja niitä markkinoidaan Intel Core 200S -pöytätietokonesuorittimien eli Arrow Lake-S -suorittimien kavereiksi. Adata mainitsee, että JEDEC-nopeus voidaan ylittää, ja muistin nopeus voi ylikellotettuna Z890-emolevyllä nousta ”helposti” DDR5-9000-nopeuteen saakka.

Kuva: Crucial

Micronin brändiltä Crucialilta on niin ikään tulossa vastaavia muisteja. Micron kertoo, että tekoäly-PC:t vaativat muisteilta paljon kapasiteettia ja suorituskykyä.

Micronin mukaan uudet muistiratkaisut on suunniteltu tarjoamaan enemmän vakautta ja nopeamman toiminnan. Crucialin mukaan kyseessä on täysin uusi rajapyykki  seuraavan sukupolven muistiteknologioissa.

CSODIMM-muisti on niin ikään varustettu CKD-komponentilla, mutta Crucial kertoo muistin olevan kooltaan pienempi – eli se on SODIMMien tapaan suunnattu kannettaviin tietokoneisiin ja muihin pieniin järjestelmiin.

Sekä Adatan että Crucialin muistit ovat tulleet jo markkinoille, ja niitä on tulossa myös muilta valmistajilta. Videocardz-sivuston mukaan Colorful valmistelee CUDIMM-tyyppisten DDR5-9600-muistien tuomista markkinoille.