Uusimmat

Startup kehitti torjuntakeinon haitallisia deepfake-videoita vastaan – ongelman väitetään olevan räjähtämässä käsiin

Kuva: Unsplash / Alexandru Zdrobău

19.10.2024 14:29 Muropaketin toimitus

Reaaliajassa generoituvat syväväärennösvideot aiheuttavat harmia jo korkeimmillakin tasoilla. Uusi työkalu pyrkii torjumaan niitä.

Reality DefenderReality Defender on startup-yritys, joka keskittyy syväväärennösten havaitsemiseen. Yritys on luonut työkalun, jonka avulla voidaan varmistaa, että videoilla ja suoratoistossa esiintyvät todelliset ihmiset.

Reaaliaikaiset syväväärennökset ovat uhka hallituksille, yrityksille ja yksityishenkilöille. Hiljattain Yhdysvaltain senaatin jäsen Ben Cardin kävi videoneuvottelun ukrainalaiseksi virkailijaksi tekeytyneen henkilön kanssa, joka osoittautuikin syväväärennökseksi, Wired kertoo. Huijarin esittämät kysymykset olivat The Guardianin mukaan ”poliittisesti latautuneita”.

Kansainvälinen insinööritoimisto taasen menetti miljoonia dollareita tänä vuonna, kun eräs työntekijä päätyi huijatuksi syväväärennetyn videoneuvottelun takia.

Tavallisiin ihmisiin kohdistuvissa huijauksissa on käytetty vastaavia tekniikoita. Yksityishenkilöt ovat sortuneet ainakin romanssihuijauksiin.

– On luultavasti vain kuukausien kysymys, milloin näemme räjähdysmäisen määrän deepfake-videohuijauksia, Reality Defenderin toimitusjohtaja Ben Colman sanoi.

Reality Defender on kehittänyt mallin, joka osaa analysoida ja tunnistaa syväväärennöksen. Ars Technican toimittaja näki tekniikan toiminnassa, ja se toimi hyvin ainakin demonstraatiossa – vaikkakin tekniikassa on vielä edessä kehitystyötä.

Startup aikoo tehdä yhteistyötä liike-elämän ja hallitusten kanssa. Reality Defenderin suunnitelmana on tuoda tekniikka ensimmäisenä Zoom-videoneuvottelusovellukseen, mutta tavallisille käyttäjille työkalua ei silti ole vielä lähiaikoina tulossa saataville.