Uusimmat

Käytätkö seisomapöytää? Uusi tutkimus kyseenalaisti sen terveyshyödyt

Kuva: Unsplash / Venti Views

21.10.2024 07:52 Muropaketin toimitus

Istumisen haitoista on puhuttu viime vuosina paljon, joten moni työntekijä on saattanut vaihtaa tietokonepöydän ääressä istumisen seisomiseen.

Seisomapöydän on oletettu olevan terveellisempi vaihtoehto kuin istuminen. Uusi tutkimus kuitenkin tuo myös toisenlaista näkökulmaa asiaan.

Sydneyn yliopisto käytti International Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan 80 000 brittiläisen ihmisen tietoja. Ainakaan tämän tutkimuksen perusteella työpöydän ääressä seisominen ei vähennä aivohalvauksen ja sydämen vajaatoiminnan kaltaisten sairauksien riskiä – vaikka näin on uskottu.

Tutkimuksessa kerrotaan, että seisomapöydät eivät korvaa passiivista elämäntapaa. Tieteilijöiden mukaan seisominen voisi jopa lisätä riskiä suonten turpoamiseen ja jalkojen veritulppiin. Lisäksi vaarana olisivat suonikohjut ja sen kaltaiset ongelmat.

Sydneyn yliopiston tohtori Matthew Amadi kehottaa työpöydän ääressä seisovia liikkumaan säännöllisesti päivän aikana. Hänen mukaansa seisominen ei korvaa aktiivisuutta.

Professori Emmanuel Stamatakis oli samoilla linjoilla. Hän kannusti satunnaiseen liikkumiseen pitkin päivää sekä myös suunnitelmalliseen liikuntaan sydän- ja verisuonitautien vähentämiseksi.

– Pidä säännöllisiä taukoja, kävele ympäriinsä, osallistu kävelykokoukseen, käytä portaita, pidä säännöllisiä taukoja ajaessasi pitkiä matkoja tai käytä lounastunti siihen, että pääset pois työpöydän äärestä ja liikut, Stamatakis ohjeisti.