Uusimmat

Virtuaalimuseossa voi tutustua Turun historialliseen huvielämään milloin tahansa

Kuva: Fritir

20.10.2024 14:18 Muropaketin toimitus

Virtuaalimuseosivusto Fritir käsittää yli 100 tekoälyn avulla restauroitua ja väritettyä historiallista mustavalkokuvaa. Sivusto kertoo laajasti vapaa-ajan vietosta 1900-luvun vaihteen Turussa.

Uusi Fritir-virtuaalimuseo hyödyntää toiminnassaan tekoälyä ja luo värikylläisen näkymän Turun historialliseen huvielämään. Uuden visualisointiteknologian ohella sivusto esittelee kulttuuriharrastusten roolia itsenäisen Suomen syntyvaiheissa. Sivustosta on suomen- ja ruotsinkieliset versiot.

Virtuaalimuseosivusto Fritir pyrkii luomaan elämyksellisen digimuseokokemuksen. Sivuston interaktiivinen panoraamakuvaelma kutsuu sivustokävijän tutkimusmatkalle historiallisen kaupungin vilkkaaseen ja elinvoimaiseen kulttuuritarjontaan.

Elokuvia, teatteria, oopperaa, runonlausuntaa, kuorolaulua, orkesterimusiikkia, taidenäyttelyitä, kesäjuhlia, konditorioita, purjehdusta, mäkihyppyä, yleisurheilua – tätä kaikkea sisältyi 1900-luvun vaihteen vapaa-ajan eli ”fritirin” viettoon yllättävän modernissa ja monikulttuurisessa Turussa.

Kokonaisuus kertoo siitä innosta, jolla eri yhteiskuntaluokkien ja kieliryhmien jäsenet halusivat vuosisadan vaihteessa parantaa turkulaisten elämänlaatua. Taide-, kulttuuri- ja liikuntaharrastusten merkitys oli kasvavista poliittisista jännitteistä huolimatta itsenäistyvän ja identiteettiään etsivän Suomen kannalta keskeinen.

Virtuaalimuseoprojektissa tekoälyä on pyritty hyödyntämään hallitusti osana monipuolista keinovalikoimaa.

– Tekoälyavusteiset rekonstruktiovisualisoinnit ovat tulevaisuudessa suuri mahdollisuus museoille ja historiantutkimukselle. Olennaista tietenkin on, että käyttäjä hallitsee tekoälyä eikä toisin päin, toteaa projektin visuaalisesta suunnittelusta ja kuvankäsittelystä vastannut taiteen tohtori Katriina Ilmaranta.

Virtuaalimuseo Fritir on Pixelmintin tuotantoa. Fritir on toinen kolmen virtuaalimuseon kokonaisuudesta, kolmas tekeillä oleva projekti käsittelee Käkisalmea. Ensimmäinen kolmasta virtuaalimuseosta on Hyvinkään asema, joka nimensä mukaisesti kertoo Hyvinkään rautatieaseman vaiheista.