Uusimmat

Kokeilu Google Android 15 -käyttöjärjestelmä saapui – Kokeilimme mitä uutta se toi tullessaan

20.10.2024 10:00 Samuli Herttua

Googlen Android 15 -käyttöjärjestelmä on pitkän odotuksen jälkeen ladattavissa ensimmäisille laitteille. Kurkkasimme heti mikä on muuttunut.

Android 15 -käyttöjärjestelmä on vihdoin nähnyt päivänvalon, ja se on tällä hetkellä saatavilla ainakin Googlen Pixel-laitesarjalle. Ensimmäisiä muiden valmistajien päivityksiä on luvassa jo piakkoin, sillä esimerkiksi OnePlus on ilmoittanut julkaisevansa Android 15 -pohjaisen OxygenOS:n 24. päivä lokakuuta.

Vaikka kyseessä onkin mahdollisesti tämän vuoden suurin yksittäinen käyttöjärjestelmäpäivitys, voi käyttäjältä jäädä helposti muutokset huomaamatta. Käyttöjärjestelmää ei nimittäin ole lähdetty uudistamaan täysin, vaan tällä kertaa on keskitytty muutamiin pieniin lisäominaisuuksiin, joita ei välttämättä edes aluksi huomaa.

Kaikki muutokset eivät edes ole käyttäjälle suoraan näkyvissä. Käyttöjärjestelmää ja sen toimintaa on parannettu myös pintaa syvemmältä.

Ehkä merkittävin uusi ominaisuus on ”Yksityinen tila”, jonka avulla arkaluontoisia sovelluksia on mahdollista piilottaa pääsykoodin tai biometrisen tunnistuksen taakse.

Tilan voi kytkeä päälle puhelimen asetuksista Turvallisuus ja yksityisyys -välilehdeltä. Yksityiseen tilaan voi käyttää joko puhelimen lukitustapaa tai asettaa oman pääsykoodin tai sormenjäljen. Yksityiseen tilaan asennetut sovellukset eivät lähetä ilmoituksia, eivätkä näy viimeksi käytetyissä sovelluksissa.

Yksityiseen tilaan piilotetut sovellukset löytyvät oletusarvoisesti sovellusvalikon alalaidasta omasta valikostaan. Tämän valikon voi halutessaan vielä piilottaa. Tällöin yksityiseen tilaan asennetut sovellukset löytyvät vain ainoastaan kirjoittamalla sovellusvalikon hakukenttään ”yksityinen tila”.

Käyttäjä ei voi siirtää jo puhelimelle asennettuja sovelluksia ja niiden tietoja yksityiseen tilaan, vaan sovellukset asennetaan sinne erikseen.

Järjestelmäpäivitys tuo mukanaan uusia varkaudenehkäisyominaisuuksia. Niiden tarkoituksena on estää varasta pääsemästä käsiksi puhelimen tietoihin.

Puhelimen pitäisi automaattisesti tunnistaa, jos puhelin on varastettu kädestäsi ja varas yrittää juosta, polkea tai ajaa puhelimesi kanssa karkuun. Tällöin puhelin lukittuu automaattisesti.

Puhelimen etälukitus on mahdollista tehdä myös pelkän puhelinnumeron avulla. Usein varkaat yrittävät ottaa puhelimen nopeasti pois verkosta, jolloin etälukitus ei onnistu. Tarjolla onkin nyt mahdollisuus kytkeä päälle ominaisuus, joka lukitsee laitteen pian sen jälkeen, kun se on siirtynyt offline-tilaan. Varkaudenesto-ominaisuuksien ei pitäisi jäädä pelkästään Android 15 -käyttöjärjestelmäversiota käyttäville, vaan sen pitäisi päivittyä jopa vanhempiin Android 10 ja sitä uudempiin käyttöjärjestelmäversioihin.

Taittuvanäyttöisten puhelimien ja tablettien käyttäjille Android 15 -järjestelmäversio tuo muutaman ominaisuuden. Se mahdollistaa muun muassa tehtäväpalkin kiinnittämisen jatkuvasti näkyville näytölle. Samalla usein yhdessä käytettyjä sovelluksia voi yhdistää yhden sovellusikonin taakse, jolloin ne käynnistyvät samanaikaisesti.

Uusi Android 15 -käyttöjärjestelmä mahdollistaa myös sovelluksien arkistoinnin käyttöjärjestelmätasolla. Käytännössä sovellusten arkistointi vapauttaa tallennustilaa poistamalla sovelluksen, säilyttäen kuitenkin sen datan. Arkistoituna sovellus jää näkymään sovellusvalikkoon tummennettuna. Sovellus on mahdollista asentaa uusiksi nopeasti sovellusvalikosta painamalla sovellusta.

Helposti huomattava ulkoasumuutos on tapahtunut äänenvoimakkuuksien hallintapaneelissa, jonka säätöpalkit ovat nyt kooltaan huomattavasti suuremmat.

Bluetooth-asetuksiin on puolestaan tullut mahdollisuus kytkeä Bluetooth automaattisesti päälle seuraavana päivänä.

Näyttöasetuksista voi nyt säätää näytön värikontrastia. Käytössä on kolme eri kontrastitilaa: Oletus, keskitaso ja suuri. Suurempi kontrasti parantaa tekstien, kuvakkeiden ja painikkeiden näkyvyyttä.

Asetuksista voi kytkeä päälle myös suurikontrastisen tekstin, joka muuttaa näytössä näkyvät tekstit mustiksi tai valkoisiksi.

Android 15 mahdollistaa näytöntallennuksen yhteydessä joko yksittäisen sovelluksen tai koko näytön tallennuksen. Kyseinen ominaisuus on ollut käytössä jo aikaisemmin Pixel-puhelimissa, mutta nyt ominaisuus tulee laajempaan jakoon.

Mitään mullistavaa Google ei Android 15 -käyttöjärjestelmän myötä tuonut mukanaan. Kehittyneet yksityisyys- ja varkaudenesto-ominaisuudet ovat yksistään jo ominaisuuksia, joita suokin puhelimissa näkevänsä. Oikeastaan mukava nähdä, että Google on keskittynyt järkevien ominaisuuksien tuomiseen, eikä niinkään ole hinkannut ulkoasua uusiksi. Nyt vain jäämme odottamaan että muutkin puhelinvalmistajat saavat omat versionsa ulos.