Uusimmat

Angel-A

01.09.2006 15:49 Johanna Siik

Luc Bessonin uusimman elokuvan esittelyn voisi aloittaa ihmettelyllä siitä, että Luc Besson on todellakin ohjannut jälleen elokuvan. Jeanne d’Arc (1999) –epookista on jo tovi aikaa ja Besson on keskittynyt lähinnä kirjoittamaan (Danny the Dog) ja tuottamaan (Revolver, Bandidas) muiden ohjaamia töitä. Tänä vuonna Espoo Cinéssä Suomen ensi-iltansa saanut Angel-A on paluu elokuvallisiin perusasioihin: mustavalkoiseen kuvaan, harkittuun valaistukseen ja rakkauden kantavaan teemaan.

Päällimmäisenä elokuvassa häilyy tanskalaisen näyttelijättären Rie Rasmussenin (Femme Fatale) mahtava hahmo, joka on silkkaa skandinaavista blondi-poweria. Rasmussen näyttelee itsemurhaa yrittävää naista, jonka samoissa aikeissa oleva André pelastaa. Andréta esittävän Jamel Debbouzen (Amélie) ja Rasmussenin todellinen pituusero ei ole kuin hieman yli kymmenen senttiä, mutta Angel-A:sta on tehty upea korkokengillä harppova ilmestys, joka kumartuu Andrén ja muidenkin miesten päälle jumalaisella tavalla.

Pelastettu Angel-A alkaa pistää pelastaja-Andrén viturallaan olevaa elämää järjestykseen, keinot vain ovat hieman kyseenalaisia. Mitä esimerkiksi tapahtuu luksusklubin vessassa, kun Angel-A raahaa sinne miehen toisensa jälkeen ja nämä kantavat Andrén eteen tukuittain viidensadan seteleitä? Andrén velkojatkin saavat tutustua tähän amatsoniin, joka tyrmää paitsi ulkonäöllään, myös oikealla suorallaan.

Angel-A:n heikkous on sen tarinankuljetus. Mehukkaasta alkuasetelmasta saadaan irti vähin mahdollinen ja loppukohtaus on pettymys fantastisista elementeistään huolimatta. Elokuva on onneksi visuaalisesti upeaa katsottavaa. Sen ulkokohtaukset Seinen rannalla on kuvattu auringonnousun aikaan, sillä Besson halusi valon olevan ylimaallisen kuulasta. Valaistuksen kauneus nousee esiin mustavalkoisella filmillä, jossa korostuu muutenkin Pariisin postikorttimaisuus.

Maisemia jaksaa valitettavasti aina katsella vain rajallisen määrän. Joskus suureksi korotettu ohjaaja on tehnyt pienen elokuvan kykenemättä sisällyttämään siihen kaltaisilleen töille ominaista aitoa tunnetta ja vilpittömyyttä. Parhaillaan Besson puuhaa valkokangasversiota kirjoittamastaan lastenkirjasta Arthur et les Minimoys, jonka olisi tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä. Nähtäväksi jää, miten paluu fantasian ja näyttävien efektien maailmaan mieheltä käy.

Angel-A
Ranska 2005

Ohjaus ja käsikirjoitus Luc Besson
Rooleissa Rie Rasmussen (Angel-A), Jamel Debbouze (André)

Kesto 88 min