Uusimmat

Netflixin The Mars Generation -dokumentti kertoo Marsiin matkaavista nuorista

07.05.2017 12:46 Aki Lehti

Dokumentti selittää, miksi matka punaiselle planeetalle on niin tärkeä.

Netflixin alkuperäisdokumentti The Mars Generation kertoo siitä sukupolvesta, eli tämän päivän nuorista, jotka todennäköisesti ovat ensimmäisiä Marsiin matkaajia. Lisäksi dokkari kertaa lähinnä Yhdysvaltain avaruudenvalloitusta 1950-luvulta tähän päivään asti ja selittää miksi Mars-lento ei ole vieläkään toteutunut. Arkistomateriaalia ja tuoretta kuvaa Mars-matkaan valmistautuvista nuorista sekoittavassa dokumentissa nähdään myös vähän liiankin tuttuja puhuvia päitä, kuten Neil deGrasse Tyson ja Bill Nye.

The Mars Generation on selvästi suunnattu katsojille, joilla ei ole avaruudenvalloituksen historia ainakaan kovin hyvin hallussa.

Ohjaaja Michael Barnett on rakentanut dokumenttinsa Alabamassa sijaitsevan U.S Space Campin oppilaiden ympärille. 15-18-vuotiaat vähän turhankin innokkaat teinit osallistuvat simulaatioon, jossa harjoitellaan elämää Marsissa. Jännittävään ja haastavaan koulutukseen kuuluu myös arkipäiväisiä asioita, jotka on pakko osata rutiinilla punaisen planeetan pinnalla. Teinien innostus on tarttuvaa ja nuorille on itsestäänselvää, että juuri heistä tulee astronautteja.

Mukana taisi olla vain yksi oppilas, joka sanoi ääneen haluavansa olla insinööri, joka tekee töitä Marsin valloituksen eteen vain maanpinnalla. ”Nörtteys on coolia”, kuten yksi junioreista sanoo, mutta silti on pakko todeta, että suurella osalla oppilaista ei ole fyysisen kuntonsa takia mitään toivoa päästä koskaan astronautiksi. Teinien innostus avaruudentutkimuksesta on kuitenkin mukavaa katsottavaa.

Dokumentin kiinnostavampaa antia ovat kuitenkin avaruudenvalloituksen historiasta kertovat pätkät ja selitykset sille, miksi matkaa Marsiin ei ole vielä tehty.

Historiaosuus alkaa 1950-luvulta, keskittyen Wernher von Brauniin  ja häneen tärkeään osuuteensa rakettien kehittelyssä. Dokumentti kertoo mukavan kriittisesti myös siitä, että von Braun oli aiemmin Saksan kansallissosialistisen puolueen jäsen ja SS-majuri, eli ehta natsi.

1960-luvulta kerrataan Yhdysvaltain ja Neuvosliiton välinen kilpailu avaruudenvalloituksesta, päättyen tietysti laskeutumiseen Kuun pinnalle vuonna 1969. Tämän jälkeen keskitytään avaruussukkulan aikakauteen ja syihin miksi sen 40-vuotisen historian aikana Yhdysvallat keskittyi lähettämään ihmisiä vain Maapallon kiertoradalle, eikä panostanut matkoihin syvemmälle avaruuteen. Toki elokuva muistaa mainita muun muassa matkaan lähetetyt luotaimet ja mönkijät, joiden avulla on saatu valtavasti uutta tietoa.

Matka Marsiin, kuten kaikki muukin avaruudentutkimus on vain rahasta kiinni, jonka dokumentti tekee harvinaisen selväksi. Nasan budjetti on vain murto-osia siitä, mitä se oli joskus muinoin ja lisää rahaa tuskin on tiedossa lähivuosina, vaikka presidentti Donald Trumpin allekirjoituksella Nasan budjetiksi määriteltiin maaliskuussa noin 19,5 miljardia dollaria. Tätä summaa on tarkoitus käyttää myös miehitetyn Mars-lennon suunnitteluun. Dokumentti on valmistunut tätä ennen, joten elokuvassa Trump kommentoi Marsia vain höpisemällä jotain Yhdysvaltain infrastruktuurista.

19,5 miljardia on tietysti naurettavan pieni summa, eikä voi kuin ihmetellä, miten päättäjät eivät tajua avaruudentutkimuksen vaikuttaneen myös ihmisten päivittäiseen elämään, kuten esimerkiksi terveydenhuoltoon, radioviestintään, paloturvallisuuteen, energiatuotantoon ja lukemattomiin muihin nykyajan arkipäivisiin asioihin. Dokumentti mainitsee tämän vain sivulauseessa.

The Mars Generation onnistuu selittämään ja avaamaan syitä miksi miehitetty lento Marsiin on niin tärkeä ja mitä sen toteuttamiseen vaaditaan. Se on kiinnostava ja taitavasti tehty dokumentti, joka ei valitettavasti tarjoa aiheeseen jo tarkemmin tutustuneelle juuri mitään uutta.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat