Uusimmat

Autot

25.08.2006 21:00 Johanna Siik

Salama McQueen (Owen Wilson) on punaisena säihkyvä kilpa-auto, joka tulokkaana kilpailee oman sarjansa mestaruudesta. Vastassa ovat Jasu Juntti (Michael Keaton) ja Kunkku (Richard Petty), jotka viimeisessä osakilpailussa ajavat maaliviivan yli yhtä aikaa Salaman kanssa. Matkalla uusintakisaan Los Angelesiin Salama eksyy uinuvaan Syylari Cityyn ja joutuu törttöiltyään paikallisen tuomarin eteen. Tuomiota suorittaessaan Salama tutustuu muiden muassa hömelöön hinausautoon Marttiin (Larry the Cable Guy), maalaislääkäri Doc Hudsoniin (Paul Newman) ja sievään Porsche-neitiin Sallyyn (Bonnie Hunt).

Alkuun hieman tilastotietoa. Yhdysvallat tuottaa vuosittain noin 11,5 miljoonaa autoa, joka on keskimäärin 18 prosenttia koko maailman tuotannosta. Käytössä 275 miljoonalla amerikkalaisella on noin 243 miljoonaa autoa. Suomessa autojen tuotanto on melko olematonta ja viisimiljoonainen kansa ajaa noin 2,5 miljoonaa ajoneuvoa.

Liekkö näiden lukujen jälkeen mikään ihme, että Yhdysvalloisssa Autot on nauttinut laajaa suosiota, kun taas suomalaisen on ensi alkuun vaikea ymmärtää, miksi tuottaa kahden tunnin mittainen, koko perheen piirretty inhimillistetyistä autoista. Mutta onhan prinsessa- ja eläinsatujakin tuotettu maailman sivu, miksi ei siis vaihteeksi kaasuteltaisi täysillä maanteillä ja kilparadoilla.

Autot ei olisi Disneyn tuotos, ellei se pohjimmiltaan kertoisi elämän todellisten arvojen löytämisestä. Elokuvassa setvitään yhteiskunnallisia ongelmia, kuten pikkukaupunkien autioitumista, ja opetetaan nuoremmille ja vähän vanhemmillekin, että ystävyys ratkaisee melkein kaiken. Hyvän elämän kruunaa vuosisadan rakkaustarina. Kliseissä ei ole mitään vikaa etenkään piirrettyjen kohdalla, mutta kyllä tuoreemmat käsittelytavat olisivat silti pikkuhiljaa tervetulleita. Kaarojen animointi ja ilmeikkäät silmät jaksavat viihdyttää vajaan tunnin, jonka jälkeen mököttävät, flirttailevat ja moraalisia tunnontuskia kärsivät autot ovat jo vanha vitsi.

Suomen valkokankaille tuodaan sekä alkuperäinen että suomeksi dubattu versio. Laaja autohenkilögalleria sallii sen, että kotimaiseen Autot-leffaan on saatu mukaan liuta viihdetaivaan kirkkaimpia tähtiä aina Viivi Avelanista PMMP-tyttöduon Paulaan ja Miraan. Itse Mika Häkkinen näyttelee Salaman kilpakumppania Kunkkua, jonka alkuperäisenä äänenä kuullaan niinikään amerikkalaista kilpa-ajajaa, seitsenkertaista NASCAR-mestaria Richard Pettyä. Pääosat vetävät kuitenkin kunniakkaasti Sami Uotila (Salama), Aarno Sulkanen (Doc Hudson) ja laulajana paremmin tunnettu Irina (Salli).

Autojen alkupalana nähdään tuttuun Pixar-tyyliin lyhytanimaatio, tällä kertaa dialogiton One Man Band. Melko heppoisen kilpasoitanta-teeman ympärille koottu pätkis on lopulta mainio pala tomeraa lapsikuvausta.

Cars
USA 2006

Ohjaus ja käsikirjoitus John Lasseter
Rooleissa Owen Wilson/Sami Uotila (Salama McQueen), Paul Newman/Aarno Sulkanen (Doc Hudson), Bonnie Hunt/Irina Lahtinen (Sally), Larry the Cable Guy/Heikki Silvennoinen (Martti)

Kesto 116 min