Uusimmat

Bobby

02.02.2007 09:00 Johanna Siik

Bobby on elokuva, jota tervehdittiin Venetsian elokuvajuhlilla viime elokuussa seitsemän minuutin yleisöaplodeilla. Vaikka kyse on Amerikan traumaattisesta lähihistorian vuodesta 1968, on elokuvassa pyritty yleisinhimilliseen sanomaan, joka on Euroopassa tällä hetkellä hyvinkin ajankohtainen. Yhdysvallat on painiskellut muukalaisuuden kysymyksen kanssa likipitäen aina, Euroopalla se tuntuu olevan vasta edessä.

Kyse on Yhdysvaltain kuuluisan ex-presidentin pikkuveljen ja itsekin presidentiksi pyrkineen Robert F. Kennedyn murhasta, joka tapahtui 5. heinäkuuta 1968. Aiemmin samana vuonna henkensä oli menettänyt henkirikoksen uhrina toinen suvaitsevaisuuden puolestapuhuja, Martin Luther King, ja Kennedyn ampuminen tuntui lopullisesti musertavan rotuerottelun vastustajien haaveet paremmasta huomisesta.

Näyttelijänä paremmin tunnettu Emilio Estevez kertoo murhapäivän tapahtumista losangelesilaisessa Ambassador-hotellissa 22 eri ihmisen kautta ja sirottelee väliin aitoa arkistomateriaalia Kennedyn julkisista esiintymisistä. Ratkaisu toimii hyvin, koska elokuvan ihmiset elävät tietysti normaalia elämäänsä, eivätkä aavista lainkaan, mitä illalla tulee tapahtumaan. Kennedyn murhaajakin ainoastaan vilahtaa kuvassa, kuten moni muukin hotellin läpi kulkeva asukki.

Elokuvan ainoa historialliseen todellisuuteen pohjautuva henkilö on Lindsay Lohanin näyttelemä lukiolainen, joka menee Ambassadorissa naimisiin luokkakaverinsa kanssa pelastaakseen tämän Vietnamin komennukselta. Muut henkilöt ovat keksittyjä, mutta hyvin kirjoitettuja ja ennen kaikkea osuvasti roolitettuja. Parhaimman kohtauksen tekemisestä kilpailevat vahvasti Demi Moore ja Sharon Stone. Mooren näyttelemä alkoholisoitunut diiva-laulajatar ja Stonen ikääntynyt kauneussalongin pitäjä ovat läsnä uurteineen, huolineen ja ryppyineen, ja pienen valtataistelun käyminen vain vahvistaa kahden naisen taitavaa vuorovaikutusta.

Mieleen jäävät myös muut elokuvan veteraanit. Hotellin keittiössä häärää Laurence Fishburnen pääkokki, joka meksikolaisten alaistensa kanssa käy tiukimmat keskustelut rodun merkityksestä amerikkalaisessa yhteiskunnassa. Sen sijaan Dawson’s Creekistä tutun Joshua Jacksonin suoritusta vaivaa liika yrittäminen, joka likipitäen pilaa avainasemassa olevan roolin Kennedyn vaalikampanjan yhtenä johtohahmona.

Usean näyttelijän ensemble-elokuvat ovat nykyään muodissa ja kriitikotkin tuntuvat niistä pitävän, mikäli Golden Globe – ja Oscar-ehdokkuudet mitään kertovat. Bobby on kokonaisuutena melko hajanainen ja luottaa näyttelijöidensä karismaan. Pituus on onneksi maltettu pitää kahdessa normitunnissa, joten tylsempienkin kohtausten ohi pystyy luistelemaan melko kivuttomasti. Lopun kuvakollaasin päällä kuullaan Kennedyn Kingin murhan jälkeen pitämä puhe, joka on täynnä poliittista paatosta, mutta myös tärkeää asiaa väkivallattoman maailman puolesta.

Bobby
USA 2006

Ohjaus ja käsikirjoitus Emilio Estevez
Rooleissa Harry Belafonte, Anthony Hopkins, Emilio Estevez, Laurence Fishburne, Heather Graham, Helen Hunt, Ashton Kutcher, Joshua Jackson, Lindsay Lohan, William H. Macy, Demi Moore, Freddy Rodríguez, Martin Sheen, Christian Slater, Sharon Stone, Elijah Wood jne.

119 min
K11