Uusimmat

Arvostelu Sisarukset Grémillet 1: Sarahin uni on jännittävä sarjakuvaseikkailu täynnä valomeduusoja ja lasipalatseja

02.03.2022 14:54 Tatu Junni

Sisarukset Gremillet

”Joka yö se toistuu… Metsä on sama, mutta joka kerta hiukan erilainen… Leijailen keveästi puiden lomassa… Ikään kuin kelluisin veden alla. Sitten tulevat meduusat… Ja me kolme niiden perässä…”

Uusia sarjakuvaseikkailuita on nykyisin suomeksi tarjolla kiusallisen kitsaasti, mutta helmikuussa kauppoihin saatiin sentään Sisarukset Grémillet 1: Sarahin uni, joka avaa Story House Egmontin uuden albumisarjan. Giovanni Di Gregorion käsikirjoittama ja Alessandro Barbuccin kuvittama sarjakuva kertoo kolmesta sisaruksesta, jotka elävät yhdessä äitinsä Magdan kanssa seikkailujen täyteistä elämää.

Sisarukset Sarah, Cassiopée ja Lucille Grémillet ovat keskenään aivan eri puusta veistettyjä, eikä heidän äitinsä voi järjestelmällisyydellään kerskua, joten arki on aikamoista sekoilua. Asioita vie vielä entistäkin venkurampaan suuntaan Sarahin eläväinen uni, jonka selvittely kuljettaa tyttökolmikon äitinsä salaisen nuoruuden jäljille – nuoruuden, josta perheenpää on arveluttavan haluton lastensa kanssa puhumaan.

Kun vastauksia ei saada, kysymyksiä kertyy alati enemmän:

Mikä ja missä on puuhun rakennettu lasipalatsi, jonka sängyllä leijuu valoa hohkava meduusa?

Mitä kätkeytyy salaperäiseen suljettuun trooppiseen kasvihuoneeseen?

Ja miksi äiti lähtee ostamaan omenamehua, vaikka sitä on jääkaapissa vaikka kuinka?

Sisarukset Gremillet

Kovakantinen ja alle 20 euroa kustantava Sarahin uni on sangen vetävää nuorten sarjakuvaa. Vaikka sen päähahmot ovat kaikki tyttöjä, kuten kaiketi myös julkaisun ensisijainen kohderyhmäkin, en näe mitään syytä luokitella albumia vain tyttöjen viihteeksi. Näin eläväisesti kuvitetun tarinan kuvittelisi kelpaavan kenelle tahansa. Yksityiskohtia riittää bongattavaksi myös kypsemmille lukijoille aina Sarahin huoneen Totoro-hahmosta ullakolta löytyneeseen Alanis Morissetten keikkalippuun.

Tarinansa puolesta Sarahin uni alkaa sipulina, jota kuoritaan kerros kerrallaan.

Leijuvat meduusahahmot ja lukuisat salaisuudet vihjaavat aluksi, että kyseessä olisi eeppisen fantasiaseikkailun alku, mutta loppujen lopuksi arvoitukset saavat paljon arkisemman selityksen. Loppuratkaisu saattaa olla joillekin lukijoille pettymys, mutta samalla Sarahin uni korostaa arkielämän ihmeitä, lähimmäisyydenrakkautta ja perhesiteitä hienolla tavalla – kipeitäkään kysymyksiä karttamatta.

Ja vaikka Sarahin uni ei väkivaltaa tai muuta rujoa kuvastoa tarjoa, sivuaa tarina sen verran painavia teemoja, että juuri lukemaan oppineelle en italialaiskaksikon luomusta uskoisi. Parhaiten Sarahin uni sopinee 10-12 vuoden ikään ehtineelle.

Egmont on jo luvannut Grémillen sisarusten palaavan Cassiopéen ihastus -albumin merkeissä, mutta jatko-osan julkaisuajankohtaa ei ole vielä vahvistettu.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat