Uusimmat

Haastattelu: Daredevil-tähti Charlie Coxista tuli supersankarifani Netflix-sarjan myötä

04.05.2015 13:22 Tatu Junni

Daredevil

Charlie Cox esittää pääosaa Marvelin ja Netflixin hyvän vastaanoton saaneessa Daredevilissä. Dome.fi tapasi näyttelijän Lontoossa huhtikuun loppupuolella päivä sen jälkeen, kun sarjan toinen tuotantokausi vahvistettiin.

Brittinäyttelijä Charlie Cox astui Marvel Comicsin klassikkosankarin rooliin suoraan pystymetsästä. Miehellä ei ollut pestiä hakiessaan käytännössä mitään käsitystä siitä, kuka Daredevil oikein on.

”Minulta kysytään tuosta usein ja joka kerta olen hermostunut siihen vastatessani”, Charlie Cox nauraa Thamesin rannalla sijaitsevan Corinthia-hotellin pöydässä. ”Totuus on, etten ollut ennen tätä sarjaa koskaan lukenut ainuttakaan Daredevil-sarjakuvaa tai edes nähnyt vuoden 2003 elokuvaa.”

Coxin mukaan hänelle oli kuitenkin jollain oudolla tavalla hyötyä siitä, ettei sokea sarvipää ollut ennestään tuttu.

”Lukiessani kahden ensimmäisen jakson käsikirjoitukset minulla ei ollut vahvaa ennakkokäsitystä siitä millainen Daredevilin pitäisi olla. Faneilla tilanne on usein toinen. Heidän käsityksensä hahmosta nojaa vahvasti jonkun tietyn käsikirjoittajan tai piirtäjän tulkintaan. Jos olisin ollut samassa jamassa, olisin saattanut koettaa miellyttää koe-esiintymisessäni kaikkia eri tulkintoja, eikä hommasta olisi tullut mitään.”

Marvel-kiinnityksen varmistuttua Charlie Cox sivisti itseään urakalla. Sarjakuvien avulla hän uppoutui Daredevilin ”uskomattomaan historiaan”, mutta sai valmennusta tulevaan rooliinsa myös odottamattomalta taholta.

”Kuvausten alkuvaiheessa vuokrasin asunnon Brooklynin Fort Greenestä. Kämppäni lähellä oli kadulla kaveri, joka myi pikkuiselta tiskiltään sarjakuvia, muun muassa Daredeviliä. Kävin hänen luonaan juttelemassa hahmosta ja kyselemässä hänen mielipiteitään, mutta en kertonut tekeväni sarjaa. Kaveri kyllä tiesi että sellainen on tekeillä ja sain kuulla, millaisia toiveita hänellä oli sarjan suhteen”, Cox paljastaa.

”Loppujen lopuksi sitten annoin kauppiaalle Daredevil-julisteen sarjan tekijöiden nimikirjoituksilla, ja hän oli hyvin innoissaan.”

Daredevil

Silmät kiinni ja salille

Matt Murdockin ja Daredevilin rooli on yksi Charlie Coxin uran haastavimmista. Ei ole ihan yksinkertaista esittää supersankaria ja lakimiestä, joka esittää olevansa sokea. Taistelutaitojen ja roolin mukaisten muskelien lisäksi Lontoossa vuonna 1982 syntynyt Cox joutui kehittämään itselleen uskottavan jenkkiaksentin.

Töitä riitti, eikä aikaa ollut paljoa.

Kun minut kiinnitettiin Daredevilin rooliin, painoin ehkä 72 kiloa, enkä ollut koskaan käynyt kuntosalilla. Sain sitten ihan ensimmäiseksi tehtäväkseni kasvattaa lihasmassaa. Aikaa annettiin ehkä noin kuukausi. Siitä lähtien kävin salilla joka päivä. Minulle annettiin henkilökohtainen valmentaja ja tein mitä hän käski. ’Nosta tuo 10 kertaa’, ja niin edelleen”, Charlie Cox kertaa.

”Lisäksi söin ihan hirveät määrät ruokaa ja join proteiinipirtelöitä. Pohjimmiltaan siis tein vain kiltisti mitä käskettiin. Daredeviliin valmistautuminen oli siinä mielessä hyvin helppoa. Lisäksi opettelin taistelulajeja ja osallistuin nyrkkeilyharjoituksiin.”

Lihasmassan lisäksi myös oikea aksentti löytyi loputtomien toistojen kautta.

”Se vaati paljon, koska aksentin vaihtaminen ei ole minulle mitenkään helppoa. Tiedän monia näyttelijöitä, jotka voivat vain kuunnella jotain puhetta ja vaihtaa aksenttia lennosta. Itse jouduin rehkimään ihan tosissani. Minulla oli puhevalmentaja, jonka kanssa kävin asioita läpi kerta toisensa jälkeen. Silti voin yhä huomata mitkä virheet puheessani toistuvat. Toivon että pystyn parantamaan suoritustani jatkossa.”

Sokean esittäminen oli Charlie Coxin mukaan erityisen hankalaa. Mies sai sitäkin varten valmentajan, joka auttoi valmistautumaan työskentelyyn kameran edessä.

”Daredevilin sokeudessa on erilaisia tasoja, mikä hankaloitti asioita entisestään. Hän on omissa oloissaan Matt Murdock – mies, joka ei näe silmillään, mutta havainnoi paremmin kuin normaalit ihmiset. Hän pystyy esimerkiksi nostamaan lasin näkemättä sitä, kun taas minä en tietenkään voi nostaa jotain, jos en näe sitä. Jouduimme suunnittelemaan liikkeiden koreografiat tarkasti”, Cox muistelee.

”Seurassa Matt Murdock tunnetusti esittää tavallista sokeaa, joka lukee kohokirjoitusta ja etsii asioita pöydältä rystysillään. Se hankaloitti asioita entisestään. Tämän kaiken lisäksi oli todella haastavaa näytellä, kun ihmiset eivät nähneet silmiäni, enkä minä heitä. ”

Daredevil

Britit vievät viitat

Ennen Daredeviliä Charlie Cox oli ehtinyt esiintyä jo Boardwalk Empiren ja Downton Abbeyn kaltaisissa nimekkäissä televisiotuotannoissa. Netflixin uutuussarja on silti ensimmäinen, jossa hän esittää pääosaa. Supersankariroolin myötä mies on nyt esikuva nuoremmille Marvel-faneille. Kilometrejä löytyy mittarista kuitenkin jo sen verran, ettei Cox julkisuuden taakkaa ahdistavana.

”Tilanne oli pahempi, kun tein lapsille suunnatun Stardust-elokuvan vuonna 2007. Nyt olen vähän vanhempi ja elämänkokemuksen myötä valmiimpi ottamaan Daredevilin taakan vastaan. En sekoile yökerhoissa tai muuta sellaista. Tietenkin tunnen vastuuta Daredevilistä. Porukka tulee kadulla kertomaan miten innoissaan he ovat sarjasta.”

Jopa Charlie Coxin läheltä on löytynyt ihmisiä, joiden elämässä supersankarit ovat tärkeässä roolissa.

”Kuntosalivalmentajani oli tolkuton Daredevil-fani ja hän tunnusti minulle heikkona hetkenään, että niin naurettavalta kuin asia kuulostaakin, vastoinkäymisiä kohdatessaan hän ei voi olla kysymättä itseltään mitä vaikkapa Teräsmies tai Hämähäkkimies tekisi nyt. Ymmärrän sen, ja samalla siinä on jotain todella hienoa.”

Supersankarit eivät ole Coxin kotimaassa Iso-Britanniassa yhtä merkittävä juttu kuin Atlantin takana. Siitä huolimatta trikoosankareiden Hollywood-näyttelijöistä on merkittävä osa juuri Euroopan länsilaidalta. Miten Yhdysvalloissa on otettu vastaan se, että taas yksi britti esittää supersankaria?

”Joku lähetti minulle juuri lehtileikkeen, jossa luki ’Britit tulevat ja vievät viittamme’”, Cox nauraa. ”Meitä tosiaan on jo aika monta. Andrew Garfield, Tom Hiddleston, Benedict Cumberbatch, Christian Bale… Ainoastaan Kapteeni Amerikalla on jenkkinäyttelijä! Ei kukaan ole silti tullut sanomaan minulle mitään pahaa aiheesta.”

Daredevil

Fanit ensin

Daredevil on ehtinyt seikkailla lukuisten sarjakuvien lisäksi elokuvassa, jota pidetään yleisesti yhtenä huonoimmista supersankarisovituksista. Uudella Netflix-sarjalla ei ole mitään tekemistä Mark Steven Johnsonin ohjauksen kanssa, mutta tietenkin tekijöitä jännitti sen saama vastaanotto.

”Tällainen sarja kiinnostaa aina faneja ja on äärimmäisen tärkeää, etteivät he ole tyytymättömiä. Sarja on tehtävä ensisijaisesti heille. Todellinen mittatikku oli kuitenkin se, onnistummeko tekemään sarjan, joka kiinnostaa myös muita. Daredevilissä supersankariainekset ovat pohjimmiltaan vain kiinnostava lisäys rikosdraamaan. Toivoisin että ihmiset pitävät Daredeviliä laatusarjana, joka on hyvin näytelty, tuore ja rohkea”, Charlie Cox visioi.

12 vuoden takainen Daredevil oli nu-metallin täyttämää soundtrackia myöten lapsellinen teinileffa. Uusi sarja käsittelee kypsempiä teemoja. Marvel Studiosin tuotannoksi Daredevil on suorastaan yllättävän väkivaltainen. Veri lentää ja luut murtuvat, kun sokea oikeudenpuolustaja kyykyttää konnia New Yorkin yössä.

Jopa Charlie Cox oli yllättynyt siitä, miten brutaali sarjasta tuli.

”Jokaisen jakson käsikirjoitusta lukiessani olin ihan että ai perkele. Pelkästään kohtausten lukeminen tuntui pahalta. Etenkin yhdeksäs jakso, jossa Daredevilillä on eeppinen taistelukohtaus Nobun kanssa. Siinä Daredeviliä kiskotaan koukulla pitkin varastohuonetta.”

Kyseisen Speak of the Devil -jakson käsikirjoittajat ovat naimisissa keskenään olevat Christos ja Ruth Gage. Charlie Coxin mukaan Christos tuli jakson kuvausten aikana kuiskaamaan hänelle Ruthin kirjoittaneen taistelukohtauksen brutaaleimmat osiot.

”’Ihan hirvittävää!’”, näyttelijä imitoi virnistellen kätensä kohtauksesta pessyttä käsikirjoittajaa.

Daredevil

Bendis, Maleev ja Miller

Charlie Cox astui supersankarien maailmaan sokkona, mutta sittemmin miehestä on kouliintunut varsinainen asiantuntija. Kun häneltä kysyy suosikkia Daredevil-sarjakuvista, on vastaus melkoista nimien pudottelua.

Olen Brian Michael Bendisin ja Alex Maleevin tarinoiden iso fani. Lisäksi on aika vaikea olla mainitsematta Frank Millerin käsikirjoittamaa The Man Without Fearia, koska se on niin ikoninen ja selkeästi iso vaikuttaja sarjallemme”, Cox listaa.

Miehen henkilökohtainen suosikkitarina ei kuitenkaan ole Millerin käsialaa.

”Suosikkini yksittäisistä numeroista on se, missä Daredevil puolustaa White Tigeriä, koska Matt Murdock pääsee siinä esille lakimiehenä. Lisäksi on herkullista, että hän puolustaa tarinassa toista supersankaria, joten tavallaan hän puolustaa White Tigerin lisäksi myös itseään. Siinä on mielestäni hienoa kerroksellisuutta. Lisäksi rakastan End of Daysia ja David Mackin tarinoita.”

Sarjakuvista puhuessaan Cox paljastaa samalla jotain Daredevil-sarjan tulevaisuudesta – tai ainakin oman toiveensa sen tiimoilta.

”Kun lopetimme Daredevilin kuvaamisen, aloin lukea Frank Millerin ensimmäisiä tarinoita, joissa Klaus Janson on mukana. Rakastin niitä ihan tosissani. Niissä on ihan eri tunnelma kuin Millerin myöhemmissä töissä, Hämähäkkimies on mukana ja niin edelleen. En tosin usko että sarjassamme tulee olemaan moniakaan sen ajan pahiksista. Tuskin tulemme näkemään esimerkiksi Stilt-Mania. Tuomari on kuitenkin mukana noissa tarinoissa ja minulla on toiveena saada hänet mukaan Daredeviliin jatkossa, mutta varma en ole asiasta.”

Entäpä Napakymppi, jota monet odottivat jo Daredevilin ensimmäiselle kaudelle?

”Minulla ei ole mitään hajua siitä, onko hän mukana tulevissa jaksoissa, mutta onhan meidän nyt jossain vaiheessa ehdottomasti saatava hänet mukaan.”

Daredevil

Ilomielin elokuviin

Huhtikuussa julkaistu Daredevil ei ehtinyt vanheta Netflixissä kauaakaan, kun uutinen toisesta tuotantokaudesta julkaistiin. Luonnollisesti myös Charlie Cox on tarinan ensi vuonna ilmestyvästä jatkosta innoissaan.

Olen näytellyt nyt ammatikseni 12 vuotta. Oli melkoinen onni, kun aikoinaan pääsin näyttelijäksi, mutta alun jälkeen minulla olikin vaikeuksia löytää lisää töitä. Saatoin olla 6-7 kuukauttakin ilman mitään hommia. Ajatus vakiduunista on minulle siksi äärimmäisen kutkuttava. Lisäksi rakastan Daredevil-sarjaa ja siinä näyttelemistä. Tuntuu hassulta, kun ihmiset kyselevät huolestuttaako minua olla mukana hittisarjassa. Sehän on vittu unelmien täyttymys! Kysykää nyt vaikka Andrew Lincolnilta, miltä tuntuu olla The Walking Deadissa. En usko että hän väittää sarjan pilanneen elämänsä.”

Tuomarin ja Napakympin lisäksi Charlie Cox haluaisi nähdä sarjan toisella kaudella Daredevilin asun kehittyvän entisestään.

”Toivon että saan DD-logon vihdoinkin rintaani. Mielestäni Daredevilin kaltaisen supersankarisarjan tekemisessä hienoa on se, että siinä asioihin voidaan paneutua. Syntyperään käytetään kunnolla aikaa, samoin puvun kehittymiseen. Esimerkiksi meidän sarjassamme papin kanssa puhuminen toimii alkusysäyksenä Daredevilin puvulle. ”

Sooloseikkailujensa lisäksi Daredevil on mukana parin vuoden päästä ilmestyvässä Defendersissä, jossa seikkailevat myös pian omat Netflix-sarjansa saavat Jessica Jones, Luke Cage ja Iron Fist. Samalla lienee vain ajan kysymys, milloin Daredevil palaa valkokankaalle. Huhujen mukaan hahmo on mukana jo toukokuussa 2016 ilmestyvässä Captain America: Civil Warissa, jossa supersankarit kääntyvät toisiaan vastaan.

Charlie Cox ei voi kieltää tai vahvistaa näitä väitteitä.

”Luin taannoin Civil War -sarjakuvan ja uusia Kostajia, ja tiedän että Daredevil on mukana noissa tarinoissa. Civil Warista taisin tosin myöhästyä. En tiedä, Marvel ei ainakaan ole maininnut siitä minulle mitään. Sopimuksessani kuitenkin lukee, että jos he haluavat minut mukaan johonkin elokuvaan, niin mukana olen. Ja sehän olisi ihan mahtavaa!”

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat