Uusimmat

Haastattelu Useista menestyselokuvista tuttu Djimon Hounsou: ”En tunne saaneeni ihan sitä arvostusta, minkä olisin ansainnut”

14.03.2023 13:02 Helinä Laajalahti

Shazam! Fury of the Gods -elokuvassa näyttelijä Djimon Hounsou palaa alkuperäisen Shazam!-elokuvan rooliinsa velhona. Muropaketti pääsi haastattelemaan Hounsouta Tukholmassa.

Urallaan jo kaksi Oscar-ehdokkuutta saanut näyttelijä Djimon Hounsou hytisee kylmästä, kun häntä pyydetään menemään Tukholmassa sijaitsevan hotellin parvekkeelle toimittajien kuvattavaksi. Läntisessä Afrikassa sijaitsevassa Beninissä vuonna 1964 syntynyt näyttelijä on saapunut Tukholmaan edellisen päivän lumipyryssä.

Shazam! Fury of the Godsissa paluu tuttujen hahmojen maailmaan oli näyttelijälle tervetullut – vaikka hänen esittämänsä velho tavallaan kuolikin ensimmäisessä Shazamissa.

“Niin kuin sanoit, tavallaan kuoli. Koska tämä on fantasiaa, niin voimme herättää henkiin kenet haluamme. Oli mahtavaa, että he pitivät velhoa sen verran tärkeänä hahmona, että hänet kannatti palauttaa, että he ajattelivat minua. Nyt toisella kerralla velho saa myös enemmän tekemistä. Tarina oli siis hahmoni kannalta huomattavasti kiinnostavampi ja pääsin nyt tekemään paljon enemmän”, Hounsou kertoo.

Hounsoun velho seikkailee jatko-osassa erityisesti yhdessä Jack Dylan Grazerin esittämän, alituiseen höpöttävän Freddyn kanssa. Elokuvan ohjaaja David F. Sandberg kommentoi väliin, että näiden kahden keskinäinen dynamiikka on hänen mielestään yksi elokuvan parhaita hetkiä.

“He muodostavat niin mahtavan tiimin”, Sandberg kommentoi.

Vastapuolellaan tarinan sankareilla on tällä kertaa joukko ikiaikaisia jumalattaria, joita esittävät Lucy Liu, Helen Mirren ja Rachel Zegler.

“Odotin suurella innolla jumalattarien kohtaamista ja sitä, että pääsen työskentelemään Lucy Liun, Helen Mirrenin ja Rachel Zeglerin kanssa. Olimme siitä kaikki innoissamme. Minulle se oli itse asiassa toinen kerta, kun tein töitä Mirrenin kanssa yhdessä, joten odotin sitä innolla.”

Tällä Hounsou viittaa vuonna 2010 julkaistuun, Shakespearen näytelmään pohjautuvaan ja Julie Taymorin ohjaamaan fantasiaseikkailuun The Tempest. Mirren esitti tuossa elokuvassa pääosassa Prosperaa ja Hounsou nähtiin Calibanin roolissa.

Shazam-ohjaaja Sandbergin näkemystä elokuvan kokonaisuudesta Hounsou kehuu.

“En ymmärrä miten hän saa sen tehtyä, kun pitää pysyä rauhallisena ja kommunikoida niin monien osastojen kanssa, ja silti hän saa pidettyä käsissään oman visionsa ja kaiken sen, mitä pitää tapahtua. Lopulta jokainen tulee koputtamaan juuri hänen ovelleen. Kuvausten alkaessa pitää sitten vielä pärjätä näyttelijöiden ja heidän monenlaisten egojensa kanssa.”

“Tämän tyyppisessä elokuvassa on todella vaikea hahmottaa ympäristöään ja sitä, millaisessa paikassa ollaan, enkä niistä moniakaan osaa itse visualisoida lainkaan. Monilla näyttelijöillä on niin, ettemme osaa nähdä sitä itse, vaan saamme siitä vihjeitä pelkästään ohjaajan silmien kautta. Koska kun lukee sanoja paperilta ja yrittää visualisoida sen maailmaa, niin jokainenhan meistä voi lukea saman kirjan, mutta näemme sen mielessämme aivan eri tavoin.”

Shazam Fury of the Gods

Hounsoun ura Beninistä Hollywoodin spektaakkeleihin on ollut melkoinen tuhkimotarina. Hänen on kerrottu matkanneen 13-vuotiaana Pariisiin, jossa teini-ikäinen Hounsou eli kodittomana ennen kuin hänet napattiin tekemään töitä mallina. Hän on esiintynyt muun muassa Madonnan, Janet Jacksonin ja Paula Abdulin musiikkivideoilla, mutta teki varsinaisen läpimurtoroolinsa Steven Spielbergin ohjaamassa Amistadissa vuonna 1997.

Hounsou on ollut kaksi kertaa Oscar-ehdokkaana: Jim Sheridanin ohjaamasta draamasta In America (2002) sekä miessivuosasta Leonardo DiCaprion rinnalla elokuvassa Blood Diamond (2006). Spielbergin lisäksi hän on työskennellyt yhdessä muun muassa Ridley Scottin kanssa elokuvassa Gladiator (2000), sekä ollut mukana elokuvissa Constantine (2005), Fast & Furious 7, The Legend of Tarzan (2016) ja King Arthur: Legend of the Sword (2017).

“Supersankarielokuvassa näytteleminen on ehdottomasti hauskempaa [kuin vakavammassa elokuvassa esiintyminen]. Pidin siitä tavasta, millaisena velho esitettiin ensimmäisessä Shazam-elokuvassa. Oli hienoa saada mahdollisuus palata rooliin, sillä se on niin täynnä huumoria ja samalla sydäntä. Hahmo todella hyppäsi esille käsikirjoituksen sivuilta. Olin siitä kiitollinen, kuten myös siitä, että ohjaaja oli sama. Toisella kerralla kaikki tuntuivat satsaavan tähän paljon enemmän.”

Hounsou on näytellyt supersankarielokuvissa DC:n lisäksi myös Marvel Studiosin puolella. Siellä hän on esittänyt Korath-nimistä hahmoa, joka on nähty Guardians of the Galaxyssa ja Captain Marvelissa. Lisäksi hän antoi aikoinaan äänensä animoidulle Black Pantherille.

Miten työskentely näiden kahden studion kesken hänen mielestään eroaa?

“Minulla on ehdottomasti enemmän vaikutusvaltaa DC:n ja DC Universen kanssa kuin Marvelin universumissa”, Hounsou kertoo.

Hounsou on työskennellyt Hollywoodissa yli 20 vuotta eikä enää pidä itseään ulkopuolisena. Mustana näyttelijänä hän on kuitenkin sitä mieltä, että alalla on vielä tekemistä mitä tulee kaikkien hyväksymiseen.

“Inkluusion lisääminen olisi ehdottomasti hyväksi. Minulle matka tähän mennessä on ollut hauska, mutta voisin tehdä vielä niin paljon enemmän. En tunne saaneeni vuosien varrella ihan kaikkea sitä arvostusta, minkä olisin ansainnut.”

“Unelmoin kuitenkin edelleen isosti. En sano, etteikö tämä elokuva olisi iso, mutta tarkoitan siis esittämääni roolia. Viime ehdokkuudestani on jo kulunut aikaa, joten haluaisin ehkäpä tehdä jonkin pienemmän elokuvan, jossa lahjakkuus pääsee kunnolla esiin.”

Shazamin jälkeen Hounsou nähdään tänä vuonna ainakin Zack Snyderin ohjaamassa seikkailussa Rebel Moon sekä Neill Blomkampin ohjaamassa toimintadraamassa Gran Turismo.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat