Uusimmat

Jared Leto on tehnyt jo pitkän uran näyttelijänä – Listasimme 10 tärkeää roolia monipuolisen uran varrelta

Jared Leto nähtiin viime vuonna Marvel-elokuvassa Morbius © 2021 CTMG, Inc.

30.03.2022 14:45 Helinä Laajalahti

Jared Leto esittää pääosaa tällä viikolla julkaistavassa Marvel-elokuvassa Morbius.

Pitkään odotettu Morbius saa vihdoin ensi-iltansa perjantaina 1. huhtikuuta. Pääosaa Daniel Espinosan ohjaamassa Marvel-seikkailussa esittää Oscar-palkittu Jared Leto.

Ikinuorelta näyttävä, vuonna 1971 syntynyt Leto aloitti näyttelijäuransa 1990-luvun alussa ja teki läpimurtonsa Jordan Catalanon roolissa Emmy-palkitussa tv-sarjassa Niin sanottu elämäni (My So-Called Life, 1994-1995) nuoren Claire Danen rinnalla.

Katsastimme Leton filmografiaan ja valikoimme sieltä kymmenen elokuvaa, joiden avulla Morbius-tähden ura avautuu varsin kattavalla tavalla. Näiden lisäksi kannattaa myös muistaa muun muassa Blade Runner 2049 (2017), Mr. Nobody (2009), Girl, Interrupted (1999) ja Alexander (2004).

10 elokuvaa Jared Leton monipuoliselta uralta:

1. Dallas Buyers Club (2013)

Jared Leto kasvoi suuren yleisön mielissä vakavasti otettavaksi näyttelijäksi viimeistään vuonna 2013 julkaistun, Jean-Marc Valleen ohjaaman Dallas Buyers Clubin myötä. Leto esittää tuossa Matthew McConaugheyn tähdittämässä draamassa HIV-positiivista transnaista nimeltä Rayon, ja hänet palkittiin roolisuorituksestaan miessivuosa-Oscarilla. Leto teki elokuvassa uskomattoman muodonmuutoksen laiduttamalla itsensä luurangon laihaksi, mutta fyysistä muutosta vaikuttavampi on hänen vakuuttava eläytymisensä koskettavaan rooliinsa.

2. Unelmien sielunmessu (Requiem for a Dream, 2000)

Darren Aronofskyn vuonna 2000 ohjaama Unelmien sielunmessu on monen elokuvanystävän mielessä korkealla pahan mielen elokuvia listattaessa. Tuo addiktioista kertova elokuva nousee monella myös ensimmäisenä mieleen ajatellessa juuri Jared Leton elokuvia. Leto esittää siinä huumeriippuvaista nuorukaista, jonka painajaismainen kierre kauniista ja kirkasotsaisesta pojasta sairaalan pedissä rikkinäisenä makaavaksi ihmisraunioksi on surullisuudessaan riipaiseva. Kohtaus jättää elokuvan viimeiset hetket kummittelemaan ikiajoiksi verkkokalvoille, ja vaikka kyseessä on upea elokuva, ei sitä halua kovinkaan pian katsoa uudestaan.

3. Fight Club (1999)

David Fincherin ohjaama Fight Club on tietenkin pääasiassa Edward Nortonin ja Brad Pittin elokuva, mutta Jared Leto nähdään siinä erittäin keskeisessä sivuroolissa. Leton hahmon nimi on asiaankuuluvasti Angel Face, mutta joka joutuu luopumaan kauniista piirteistään nyrkin alla. Samalla hänen hahmonsa toimii päähahmon kehityksen vaikuttimena.

4. American Psycho (2000)

Toinen Fight Clubin tyyppinen elokuva, jossa Jared Leton hahmo toimii päähahmon kehityksen keskeisenä alkuunpanijana, on Mary Harronin ohjaama American Psycho vuodelta 2000. Christian Balen tähdittämässä elokuvassa Leto on Paul Allen, nuori mies, joka joutuu suorastaan ikonisella tavalla sarjamurhaaja Patrick Batemanin kirveen ruoaksi Huey Lewis and the Newsin Hip to Be Square -biisin tahtiin.

5. Chapter 27 (2007)

J.P. Schaeferin ohjaama ja käsikirjoittama indiedraama vuodelta 2007 kertoo John Lennonin murhaajasta, Mark David Chapmanista. Jared Leto nähdään elokuvassa enkelikasvoiselle näyttelijälle epätyypillisessä roolissa Lennonia stalkkaavana miehenä, henkisesti epätasapainoisena miehenä. Erityisesti Chapter 27 muistetaan siitä, että rooliaan varten Leto lihotti itseänsä lähes tunnistamattomaksi.

6. Suicide Squad (2016) / Zack Snyder’s Justice League (2021)

Vaikka David Ayerin ohjaama ja käsikirjoittama Suicide Squad ei elokuvana ole kovinkaan kummoinen, on se kuitenkin keskeinen tuotanto Leton filmografiassa. Oscar-voittonsa jälkeen Leto nappasi Suicide Squadista legendaarisen Jokerin roolin, ja vaikka hahmon ulkomuotoa on myös kritisoitu, vakuuttaa Leto siitäkin huolimatta sekopäisenä, Margot Robbien Harley Quinnia hyväksikäyttävänä klovniprinssinä. Leto palasi Jokerin rooliin myös vuonna 2021 julkaistussa Zack Snyder’s Justice Leaguessa.

7. Lord of War (2005)

Andrew Niccolin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa Lord of Warissa vuodelta 2005 Jared Leto esittää Nicolas Cagen pikkuveljeä. Häkellyttävässä, todellisiin asekauppiaisiin pohjautuvassa rikosdraamassa Cage on moraaliton asemyyjä Yuri Orlov, joka houkuttelee pehmeämmän veljensä Vitalyn mukaansa bisnekseen. Leto esittää kokaiiniin koukuttunutta perheen mustaa lammasta, joka epäonnisena koittaa räpiköidä kohti sankaruutta.

8. Panic Room (2002)

Vuonna 2002 julkaistu Panic Room ei ole David Fincherin suostuimpia elokuvia, mutta Leton kannalta se on mielenkiintoinen. Hän esittää siinä Jodie Fosterin ja Kristen Stewartin näyttelemän äidin ja tyttären kotiin murtautuvaa hyperaktiivista ilkimystä nimeltä Junior. Leton, Forest Whitakerin ja Dwight Yoakamin esittämä rosvokolmikko jää piinaamaan asunnon turvahuoneeseen piiloutunutta perhettä ja selvittelee samalla omaa nokkimisjärjestystään, missä Leton Junior kuvittelee olevansa korkeimmalla.

9. Urban Legend (1998)

Vuonna 1998 julkaistu Urban Legend ei ole elokuvallinen mestariteos, mutta Leton filmografiassa sillä on keskeinen paikkansa. Screamin vanavedessä julkaistujen, itseironisten slasher-elokuvien genreen kuuluva teinikauhuilu kertoo joukosta opiskelijoita, joiden elämää alkavat piinata oudot, urbaanilegendojen tapaiset kuolemantapaukset. Leton lisäksi elokuvassa ovat mukana myös muun muassa Michael Rosenbaum ja Joshua Jackson.

10. House of Gucci (2021)

Ridley Scottin vuonna 2021 ohjaama House of Gucci kertoo maailmankuulusta Guccin perheestä ja sitä piinanneista salaisuuksista. Jared Leton osalta elokuva tuli erityisen kuuluisaksi siitä syystä, että Leto esittää siinä täysin tunnistamattomaksi maskeerattuna Paolo Guccin hahmoa. Hoikkana ja pitkätukkaisena miehenä tunnettu Leto on elokuvassa pullea, kalju ja viiksekäs.

BONUS: 30 Seconds to Mars

Näyttelijäuransa ohella Leto on myös tehnyt kunniakasta työtä muusikkona, lauluntekijänä, laulajana ja kitaristina bändissä 30 Seconds to Mars, jonka hän perusti vuonna 1998 yhdessä veljensä Shannon Leton kanssa. 30 Seconds to Mars on tunnettu suuresta soundistaan ja elokuvallisista musiikkivideoistaan.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat