Uusimmat

Man of Steelin aloittama aikakausi on ohi – mikä meni vikaan, mikä nappiin ja mitä DC-elokuville tapahtuu nyt?

13.01.2024 09:00 Kari Salminen
Teräsmies

Kuva: © Warner Bros.

Epäonninen DC-sarjakuvien maailma meni uusiksi. Marvelille yritetään nyt panna kampoihin Star Warsin tyylikeinoilla.

Se on varmasti kiinnostavin Batman. Homoseksuaalinen koomikko putoaa kemikaalisäiliöön ja ryhtyy sitten vetämään laitonta koomikkoryhmää Gotham Cityssä. Warneria kismitti Vera Drewn underground-DC-elokuva The People’s Joker, ”kansan Jokeri” niin, että se yritti tuhota elokuvan. Alkuperäisten suosikkisankarien oikeudenomistajalla ei ole toistaiseksi ollut tarjota mitään yhtä vänkää tilalle.

Mutta yritys on kova. DC Extended Universe on nyt DC Universe.

The People’s Joker on nähty festivaaleilla, ja keväällä se saa rajatun oikean ensi-illan. Elokuvantekijä sai neuvotella lakimiesten kanssa, voiko brändätyn sankaripääoman osasta tehdä parodiaa. Pitäisi saada, lain mukaan, vaikka Warner on toista mieltä. Warneria varmaan harmittaa indie-yritys siksi, että se on juuri järjestelmässä kulttuuripääomaansa uusiksi.

Joker Joaquin Phoenix

Kuva: © 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. TM & © DC Comics.

Vanha supertavara ei liiku

Warner jatkaa joulukuussa ensi-iltansa saaneen Aquaman and the Lost Kingdomin jälkeen niin, että lokakuussa Todd Phillips pyörittää uudestaan Jokerin psykoanalyysia nyt musikaalimuodossa elokuvalla Joker: Folie à deux, jonka vetonauloja ovat Joaquin Phoenix nimihahmona ja Lady Gaga Harley Quinn -veijarityttönä.

Siitä vuoden päästä Matt Reeves työstää omaa Bat-sarjaansa synkkyyteensä uppoavan hahmon kanssa elokuvalla The Batman – Part II, ohjattavanaan taas Robert Pattinson. Hahmo palaa nimen määräävän artikkelin mukaisesti vuoden 1939 sarjakuvien varjoisaan psykomaailmaan.

Mutta nämä eivät olekaan virallisia DC-perheen elokuvia. Ne ovat kokeita, vaikka ovatkin osa 2 -mallia.

Reilut vuosikymmen sitten Man of Steel -elokuvalla alkanut DC Extended Universe (DCEU) on ollut koko ajan pulassa. Kun edes Batman ja Superman eivät ole onnistuneet, se on paha juttu.

Tuottaja-ohjaaja Zack Snyderin kausi osoittautui pettymykseksi. Mies on nyt luomassa uutta Star Wars -ilmiötä Rebel Moon -projektillaan, mutta viimeiset vajaat kymmenen vuotta hän riehui DC-merkkien varastolle julkaisten Man of Steelin (2013) lisäksi elokuvat Batman v. Superman: Dawn of Justice (2016), Justice League (2017) ja viimemainitun ohjaaja-remixin Zack Snyder’s Justice League (2021). DC:n historiallisen hohdokkaiden merkkien jalostamisessa oli perustava virhe: oikeudenomistajat eivät osanneet ottaa riskejä ja vetää rennosti arvotavaransa kanssa.

Ei niin että Marvelkaan olisi enää Disneyn komennossa niin raikas kuin vuosia sitten. Supersankarien sykli tuntuu olevan jossain rajatilassa.

DC:n puolella karmeimmin kävi Batgirl-elokuvalle, joka tehtiin valmiiksi ja sitten heti hyllytettiin. Nyt DC Extended Universe halutaan uudistaa täydellisesti. Batgirl ei tiettävästi ollut huono, mutta elokuva ei sovi enää konseptiin.

Zack Snyder's Justice League

Kuva: HBO

Kuusi hyvää, yhdeksän tappiollista

Viimevuotiset Shazam: Fury of the Gods, The Flash, Blue Beetle ja Aquaman and the Lost Kingdom olivat pettymyksiä, ilman muuta kriittisesti, osin taloudellisestikin.

Toinen Aquaman päätti DCEU:n ensimmäisen, 15 elokuvan juoksun. Vuosi sitten vetäjiksi valitut James Gunn ja Peter Safran päättivät, että jotkut arvohahmoista nostetaan uuteen, mukana tietysti Batman sekä Superman, jonka Legacy-elokuva on jo tekeillä.

Muuten uusi ryhmä vahvistaa nimenomaan franchise-ominaisuuksia, hahmojen perhe- tai sukusiteitä. Vanhat ja uudet hahmot kiertävät elokuvissa, televisiossa, animaatioissa ja peleissä.

DC-maailma on ollut kahdeksanneksi suosituin elokuvasarjakokonaisuus kautta historian. Globaalisti se on tuonut seitsemän miljardia dollaria kassaan. Ongelma on se, että 15 elokuvasta peräti yhdeksän on luokiteltu tappiollisiksi teatteriensi-iltojen perusteella. Kriitikot ja fanit ovat valittaneet laadusta.

Black Adam

Kuva: Warner Bros

Virallisessa ja muussa maailmassa

Viimeaikaisten elokuvien hahmoista Black Adam (2022) ja Blue Beetle (2023) ovat olleet jo lähtökohtaisesti vähemmän tunnettuja. Uusi DC Universe jatkaa näitä kokeiluja, mutta se tiivistää perusperhettä.

Jo vuosi sitten Gunn ja Safran antoivat hankkeelle nimen Chapter 1: Gods and Monsters. Tulossa on kymmenen uutta leffa- ja tv-tuotetta. Teattereihin tulevat Superman: The Legacy, The Authority, The Brave and the Bold, Supergirl: Woman of Tomorrow ja Swamp Thing. Perheeseen kuuluvat myös tv-sarjat Waller, Creature Commandos, Lanterns, Paradise Lost ja Booster Gold.

Jason Momoa (Aquaman), Gal Gadot (Wonder Woman), Henry Cavill (Superman), Ben Affleck (Batman) ehkä jatkavat jossain muodossa, tai sitten eivät. Jokin aika sitten ilmoitettiin, että yksikään Justice League -hahmon esittäjä ei siirry uuteen. Tosin äärettömän suositun Momoan kohdalla arvotaan yhä.

Todd Phillipsin Jokeri-elokuvat ja Matt Reevesin The Batman-elokuvat eivät kuulu viralliseen DC Universe -perheeseen vaan ovat DC Elseworlds -tuotantoa. Sellainen vaihtoehtomaailma piti kehittää, jotta melko suositut ykkösosat voivat saada jatkoa.

Hahmojen elokuvia siis tehdään jatkossa myös ohi virallisen kiinteän DC-maailman. Mallia on otettu Star Warsista ja vähän myös suoralta kilpailijalta Marveilta. Myös erityisen kiinnostava afroamerikkalainen tulkinta Supermanista kuuluu ”Muumaailmoihin”.

The Batman

Kuva: © Warner Bros. Pictures

DC Universumi uusiksi – nämä elokuvat ovat nyt tekeillä

 • Superman: Legacay – elokuva Teräsmiehen nuoruudesta.
 • The Authority – väkivaltainen ja anarkistinen elokuva kaaosmaailman vartijoista.
 • The Brave and the Bold – Batmanin poika on uusi ”Robin”, joten perhesoppa on valmis.
 • Supergirl: Woman of Tomorrow – kosmisen mittakaavan tieteiselokuva maailman vahvimmasta naisesta Kara Zor-elistä.
 • Swamp Thing – goottilainen kauhutarina rämeolennon alkuperästä.

DC-maailman peruutetut

DC Extend Universumissa on enemmän peruutettuja tai hylättyjä elokuvia kuin tehtyjä ja julkaistuja. Tässä seitsemän kiehtovinta ”näkymätöntä elokuvaa”

 • Batgirl – kahden ranskalaisen indie-ohjaajan elokuva tehtiin mutta todettiin epäkaupalliseksi.
 • Batman Beyond – Michael Keaton vanhana Lepakkomiehenä oli uusille pomoille liian hapokas.
 • Black Canary – seksikkään supernaisen elokuva peruttiin, mutta hanke ehkä jatkuu sittenkin.
 • Crisis on Infinite Earths – mutkikas multiversumi-sarja on yhä listoilla mutta vaikeuksissa.
 • Gotham City Sirens – Harley Quinn, Catwoman ja Poison Ivy ovat konnien naistrion, jonka vuoro voi vielä tulla.
 • Lobo – tähtienvälisen palkkionmetsästäjän tarina on Jason Momoan unelmaprojekti, mutta se ei ole vielä listoilla varmojen joukossa.
 • New Gods – Jack ”Kuningas” Kirbyn, Fantastic Fourin todellisen luojan, mahtavan mytologisen superoopperan elokuvatulkinta oli ongelma alusta saakka.