Uusimmat

Näin tehtiin maailman menestynein elokuva – Haastattelussa ohjaaja James Cameron ja Avatar-elokuvan näyttelijät

20.09.2022 10:00 Helinä Laajalahti

Alun perin vuonna 2009 julkaistu, James Cameronin ohjaama Avatar palaa elokuvateattereihin tällä viikolla. Maailman menestyneimmän elokuvan jatko-osa on puolestaan tulossa valkokankaille joulun alla.

Taloudellisesti maailman menestyneimmän elokuvan titteli ei ihan heti ole siirtymässä Avatarilta eteenpäin. Tästä pitää huolen vuonna 2009 julkaistun fantasiaseikkailun uudelleenjulkaisu elokuvateattereissa tänä syksynä.

Uuden valkokangaskierroksen kunniaksi ohjaaja James Cameron ja elokuvan keskeisin näyttelijäkaarti – Sam Worthington, Sigourney Weaver, Zoe Saldana, Michelle Rodriguez ja Stephen Lang – kerääntyivät lehdistötilaisuuteen keskustelemaan Avatarin tekemisestä ja muistelemaan menneitä.

Muropaketin toimitus kävi kuuntelemassa, mitä heillä on sanottavanaan.

James Cameron

Cameronin mukaan heidän täytyi julkaista Avatar uudelleen elokuvateattereissa, koska elokuva on tarkoitettu suurelle valkokankaalle. 4K:ksi remasteroitu elokuva näyttää hänen mielestään nyt “paremmalta kuin koskaan”.

– Meillä on kokonainen sukupolvi uusia elokuvafaneja kasvamassa. Vaikka he olisivat nähneet elokuvan suoratoistossa tai Blu-rayna, he eivät silti ole nähneet sitä niin kuin se oli alun perin tarkoitettu. Katsoimme vähän aikaa sitten elokuvan itse sen jälkeen, kun remasterointi oli saatu valmiiksi ja se räjäytti tajuntamme, Cameron selittää.

3D:nä kuvattu ja kuvauksesta Oscarilla palkittu Avatar avasi tietä 3D-elokuville, mitä Cameron ei edelleenkään suostu kuoppaamaan. Hänen mukaansa 3D-elokuvien aika ei edelleenkään ole ohi, vaan siitä on tullut yksi vaihtoehto muiden joukossa. Hän vertaakin teknologiaa siihen, kun värit tulivat elokuviin.

– Ensimmäiset värielokuvat olivat iso juttu. Ihmiset menivät elokuviin siksi, koska siellä näytettiin värikuvaa. Kun Avatar julkaistiin, ihmiset menivät elokuviin, koska se oli 3D:nä. Nykyisin kukaan ei mene elokuviin pelkästään siksi vaan valitsemme elokuvan muista syistä.

Avatar 2009 / Sam Worthington

Cameron haluaa myös korostaa sitä, että Avatar soveltuu kaikille katsojille kulttuuritaustasta huolimatta, sillä se käsittelee niin universaaleja teemoja.

– Tulitpa mistä kulttuurista tahansa, Kiinasta tai Japanista, Euroopasta tai Pohjois-Amerikasta, sillä ei ollut väliä. Ihmiset näkivät tieteiselokuvan linssin läpi jotain yhteistä omassa elämässään ja näissä hahmoissa. Ja luulen, että jo ensimmäisten minuuttien aikana katsojat lopettivat miettimästä, että miten elokuva on tehty, sillä sekoitimme keskenään niin monenlaista tekniikkaa, minkä kehittämiseen oli mennyt vuosia, Cameron kertoo.

Sam Worthington arvelee Avatarin menestyksen johtuvat osaksi siitä, että se kertoo nuoresta miehestä, joka etsii elämälleen oikeaa suuntaa ja löytää etsimänsä lopulta kaukaiselta planeetalta.

– Henkilökohtaisesti luulen, että tuo yhteenkuuluvuuden tunne on se, joka lävistää meitä kaikkia. Kaikkihan me etsimme omaa pientä klaaniamme, omaa klikkiämme, omaa ihmisryhmäämme, joka lohduttaa meitä ja antaa itsevarmuutta, ja josta voimme oppia. Tämä ei ehkä ollut elokuvan keskeisin teema, mutta mielestäni meitä kosketti juuri tämä alitajuinen tunne, jonka kaikki globaalisti tavoitimme elokuvaa katsoessamme, tunne kuulumisesta joukkoon, Worthington selittää.

Avatar 2009 / Sigourney Weaver

Kaukaiselle Pandoran planeetalle ja sen navi-asukkaiden joukkoon sijoittuva Avatar luotiin kuvaamalla näyttelijät liikkeentunnistuspuvuissa ja tekemällä heistä sen jälkeen kolmimetrisiä, sinisiä alkuasukkaita. Elokuvan nimi juontaa juurensa siitä, että tarinan keskeisten ihmishahmojen tietoisuus siirretään heidän omien geeniensä ja navi-genomin yhteensulauttamisen pohjalta rakennettuun avatar-kehoon, jotta nämä voivat toimia planeetan ihmisille myrkyllisessä ilmastossa.

Tohtori Grace Augustinea elokuvassa esittävä Sigourney Weaver muistelee Avatarin ensimmäistä kuvauspäivää, jolloin hän pääsi esittämään omaa avatar-hahmoaan.

– Olin pienessä liikkeentunnistuspuvussani ja toisella puolellani oli screeni, jolta pääsin näkemään raakaversion siitä, miltä näyttäisin elokuvassa. Ja sehän ei näytä lainkaan siltä, miltä näytin puvussani, sillä pääsin näkemään yli kaksimetrisen Gracen topissaan viidakon ympäröimänä. Sain siitä kylmiä väreitä ja tunteen, että tämä todella saattaisi toimia. Ajatus oli suorastaan fantastinen, että siitä pienestä huoneesta pystyimme luomaan kokonaisen uuden maailman, Weaver kertoo.

Zoe Saldanan uralla Avatar oli käänteentekevä elokuva, vaikka häntä ei nähdä elokuvassa omilla kasvoillaan lainkaan. Saldanalle Avatar merkitsee kuitenkin todellisen elämän näyttelijäkoulua, joka valmensi häntä myös siihen, mitä merkitsee olla äiti.

– Avatar oli minun Juilliardini, minun NYU-kurssini, missä pääsin työskentelemään sellaisten ihmisten kanssa, jotka aidosti halusivat minun menestyvän. Työympäristö tuntui leikkikentältä ja tunsin itseni hyvin vapaaksi. Ja pääsin kokeilemaan niin monenlaisia asioita. Muistan Jimin sanoneen useasti, ettei sellaista asiaa ole olemassa kuin virhe. Että kokeilemme jotain ja jos emme pidä siitä, ainakin olemme kokeilleet, Saldana kertoo.

Avatar 2009 / Michelle Rodriguez

Lentäjää esittävä Michelle Rodriguez nähdään Avatarissa koko ajan ihmishahmossaan. Hänelle erityisesti elokuvan luontokuvaus oli kuitenkin tajunnanräjäyttävä kokemus eikä elokuvan menestys tullut siksi näyttelijälle yllätyksenä.

– Tiesin sen siinä vaiheessa, kun Jim piti meille pitkän luennon elämistöstä ja niiden väreistä. Siinä vaiheessa tiesin, että tämä tyyppi ei tyydy vähään mitä tulee muotoon tai yleensäkin kauneuden esittämiseen. Koska juuri siinä kauneudessa selittyy kaikki rakkaus ja yhteys luontoon, Rodriguez kehuu.

Stephen Lang esittää elokuvan pahista, mutta tästä huolimatta hänen hahmostaan on tullut merkityksellinen monille katsojille. Langin mielestä hänen hahmonsa suosio johtuu siitä, että Quaritch on esimerkillinen johtaja eikä hänen rohkeuttaan voi kyseenalaistaa – vaikkakaan hänen toimensa eivät oikein sovi yhteen Pandoran asukkaiden kanssa.

– Todella monta kertaa ihmiset ovat tulleet sanomaan minulle, että he ovat Quaritchin puolella, hänen tiimissään. Tuolloin minusta aina tuntuu, että ihanko tosi, en halua tuntea sinua. Mutta luulen, että tämä johtuu siitä, että hän on johtaja, siitäkin huolimatta millainen hänen moraalinsa on. Luulen, että näemme tästä paljon esimerkkejä nykyisessä Yhdysvaltain politiikassa, Lang kommentoi.

4K HDR -remasteroitu Avatar julkaistaan elokuvateattereissa uudelleen myös Suomessa 23. syyskuuta ja se on katsottavissa valkokankailla kahden viikon ajan. Avatar: The Way of the Water puolestaan saa ensi-iltansa 14. joulukuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat