Uusimmat

Reportaasi Suomen ensimmäinen Comic Con oli komea nörttijuhla, joka vaati vierailta etenkin lauantaina lehmän hermoja

13.05.2024 12:40 Muropaketin toimitus
Comic Con Finland 2024

Kuva: © Muropaketti

Suomen ensimmäinen Comic Con -populaarikulttuuritapahtuma järjestettiin 10.-12. toukokuuta 2024 Tampereella. Tapahtumassa oli tähtivieraina muun muassa Don Rosa, Kit Harington, Nolan North ja Misha Collins.

Viime viikonloppuna Tampereella vilisi monenlaisia, upeisiin cosplay-asuihin pukeutuneita populaarikulttuurifaneja, jotka täyttivät Tampereen messu- ja urheilukeskuksen lähes ääriään myöten. Suomen ensimmäinen virallinen Comic Con -tapahtuma nimittäin veti talon täyteen väkeä.

Tapahtumassa vieraili joukko kansainvälisesti nimekkäitä tähtivieraita, joista tunnetuimpia olivat näyttelijät Natalia Tena (Harry Potter -elokuvat, Game of Thrones), Kit Harington (Game of Thrones, Eternals), Matthew Maher (Our Flag Means Death) ja Misha Collins (Supernatural) sekä erityisesti Uncharted-pelin ääninäyttelijänä kuuluisa Nolan North. Taiteilijavieraista tunnetuin oli Aku Ankka -legenda Don Rosa.

Vierailta sai ostaa nimikirjoituksia ja yhteisselfieitä, ja osalla heistä oli kolmen vartin Q&A-tilaisuus, missä yleisö sai esittää suosikeilleen kysymyksiä.

Vaikka Suomen Comic Conissa vieraili kansainvälisen tason vieraita, tapahtumassa oli huomattavissa paljon suomalaista kotikutoisuutta, eikä suureen yleisömäärään ja sen tarpeisiin ollut osattu varautua aivan oikein.

Comic Con Finland 2024

Kuva: © Muropaketti

Päävieraat esiintyivät päälavalla suljetussa tilassa, jonne sisään päästettiin vain rajallinen määrä katsojia. Esimerkiksi Kit Haringtonin kohdalla jono venyi valtavaksi, ja pitkäänkin jonottaneet fanit saattoivat jäädä oven ulkopuolelle. Tämä tuntui epäreilulta niitä kävijöitä kohtaan, jotka olivat olivat pulittaneet useamman kympin pääsymaksun päästäkseen näkemään suosikkinsa, ja joutuivat lopulta tyytymään pelkkään yleisnäyttelyyn ja myyntikojuihin.

Osa vieraista oli sijoitettu näyttely- ja myyntikojujen kanssa samaan tilaan, missä kuka tahansa pääsi – ainakin periaatteessa – kuulemaan heidän jutusteluaan.

Käytännössä suuren salin nurkkaan sijoitetulta lavalta ei esimerkiksi Nolan Northin haastattelun aikana nähnyt tai kuullut paljonkaan mitään eturiviä kauemmaksi, etenkään kun käytössä ei ollut yhtään screeniä. Ja kun myyntikojuja kiertävät ihmiset pyrkivät tuossa ruuhkassa ohi, harvalla enää oli kovinkaan kivaa.

Comic Conin järjestelyissä jäi toivomisen varaa, ja seuraavaa tapahtumaa silmällä pitäen kävijät ovatkin kiitettävästi jättäneet palautetta esimerkiksi tapahtuman Instagramissa.

Comic Con Finland 2024

Kuva: © Muropaketti

Tähtivieraille salmiakkia

Lauantaina tapahtumassa pääsi tapaamaan muun muassa Harry Potter -elokuvien Nymphadora Tonksina ja Game of Thrones -sarjan Oshana tunnetun näyttelijä Natalia Tenan. Kolmen vartin Q&A-sessio aloitettiin maistelemalla salmiakkia, ja lakritsista pitävälle Tenalle suomalainen herkku, devil’s pellets, kuten näyttelijä itse sitä kutsui, tuntui maistuvan yllättävän hyvin.

Yleisön haastattelussa ihanan suorapuheinen Tena kertoi päätyneensä näyttelijäksi oikeastaan hieman sattuman kautta. Hän jäi koulussa kiinni päihteistä, mutta tästä rangaistuksena häntä ei kuitenkaan erotettu koulusta, vaan ohjattiin näytelmäopettajan puheille ja suoraan koe-esiintymiseen. Näin rangaistuksesta tulikin jotain aivan muuta.

Tena muisteli Harry Potter -elokuvien tekoa ja nosti niistä ikimuistoisimmaksi kokemuksekseen luudanvarrella lentämisen.

“Ensimmäisenä kuvauspäivänä peräpäästäni otettin muotti. Kun ihmettelin syytä tähän, sain tietää, että sen myötä minulle rakennettaisiin ihan henkilökohtainen ja siksi mukavampi luudanvarsi”, Tena kertoi.

Comic C0n Finland 2024

Kuva: © Muropaketti

Game of Thronesin kuvauksista mieleen on painunut erityisesti kylmässä ja tuulisessa Irlannissa kuvattu kohtaus, jonka aikana hän joutui nylkemään kaneja – kaikkiaan 42 kappaletta.

Erityisesti ääninäyttelijänä tunnettu Nolan North on tuttu Uncharted-pelien Nathan Drakena, minkä lisäksi hän on lainannut äänensä muun muassa Deadpoolille ja DC:n puolella Pingviinille. Hilpeästä ja nauravaisesta Northista ei hänen valittelemansa aikaerorasitus päälle päin näkynyt, ja hän innostui vitsailemaan esimerkiksi siitä, miten päätyi ääninäyttelijäksi.

“Minulla on vaimo ja kaksi lasta. Joku kysyi, että haluaisinko ansaita rahaa siitä, että puhun pelissä. Ajattelin, että hitto, minähän huudan lapsilleni helposti neljä tuntia ihan ilmaiseksikin, joten miksipä ei.”

Comic Con Finland 2024

Kuva: © Muropaketti

Fanisuosikit lavalla

Game of Thrones -sarjan Jon Snow’na tunnettu ja Harry Potter -nörtiksi tunnustautuva Kit Harington oli lauantain keskeisin vetonaula. Moni fani joutui kuitenkin pettymään karvaasti jäätyään tilaisuuden ulkopuolelle, sillä kaikki eivät yksinkertaisesti mahtuneet sisälle rajalliseen tilaan, joka veti kerralla vain 800 henkeä. Tapahtumassa vieraili päivän aikana noin 10 000 ihmistä.

Q&A-tilaisuutta ei myöskään ollut lupa taltioida salin ulkopuolelle jääneiden kaverien lohdutukseksi.

Rennosti esiintynyt Kit Harington muisteli yleisön haasteltavana tietenkin pääasiallisesti Game of Thrones -aikojaan. Haringtonin mukaan Jon Snow’n kaltaisen sankarihahmon esittäminen on haastavaa. Hahmo on vaikea saada mielenkiintoiseksi, koska sankarit ovat täydellisiä – eivätkä tavalliset ihmiset ole koskaan täydellisiä.

“Jon Snow oli kuitenkin kärsivä, kidutettu sielu, joten hänestä oli helpompi löytää itsensä.”

Harington kuitenkin kommentoi, ettei hän itse ole yhtään samanlainen kuin Jon Snow.

“Tunnette minut Jon Snow’na, ja tavallaan myös odotatte minun olevan jollakin tasolla niin kuin hän. Enkä ole sellainen.”

Comic Con Finland 2024

Kuva: © Muropaketti

Haringtonin vaimo Rose Leslie, joka esitti Game of Thronesissa Ygritteä, pääsi lausumaan sarjassa ikoniseksi muodostuneen lausahduksen “You know nothing, Jon Snow”. Harington kuitenkin vakuuttaa, ettei Leslie käytä sanontaa heillä kotona – “koskaan, eikä edes vitsinä”.

Tulevaisuuden suunnitelmansa Harington kertoo olevan olla “paras mahdollinen isä” lapsilleen. Hän haluaisi palata vielä Eternals-elokuvasta tuttuun Marvel-rooliinsa, mutta ei vielä itsekään tiedä, mitä sen kanssa lopulta tapahtuu. Isän tehtävien lisäksi hän haluaisi ryhtyä ohjaajaksi, sillä unelmansa näyttelemisestä hän on jo saanut toteutettua.

“Ainakaan en näyttele missään musikaalissa, sen tiedän. Kävin koe-esiintymisessä yhteen musikaalin ja kuulin itseni laulavan. Se oli viimeinen naula arkkuun, minusta ei todellakaan ole siihen”, Harington kommentoi.

Sunnuntaina päälavalle nousi koomikon elkein vitsailemaan Supernatural-sarjan Castielina tunnettu Misha Collins, joka ensitöikseen potkaisi virallisen juontajan lavalta ja päätti hoitaa oman osuutensa yhden miehen show’na.

Tilaisuuden aluksi Collins kehui suomalaisten itsetuntoa hivelevästi maatamme ja päätyi nimittämään itsensä “Suomen matkailutoimiston uudeksi työntekijäksi”. Hän myös vertasi keskenään Suomea ja Yhdysvaltoja – tai Trumplandia, kuten hän kotimaataan kutsuu – ja nosti esille Suomen hyvän sosiaaliturvan ja jopa ruoan (“joka näyttää ihan oikealta ruoalta jopa huoltoasemalla”).

Comic Con Finland 2024

Kuva: © Muropaketti

Misha Collins intoili, kuinka ulkomailla ollessaan saa aina olla niin paljon rehellisempi sanoessaan mielipiteitä Trumpista (“miten paska tyyppi hän on”) ja kotimaansa tilanteesta – Yhdysvalloissa sanoistaan joutuu olemaan tarkempi.

Fanisuosikki Supernatural päättyi 15 tuotantokauden jälkeen vuonna 2020, mutta sarjan loppu jouduttiin kuvaamaan koronapandemian ollessa pahimmillaan. Moni asioita joututtiin muuttamaan. Collins paljastaa, että viimeisessä jaksossa oli tarkoitus olla mukana muun muassa Kansas-yhtye, jonka Carry on My Wayward Son -biisistä tuli vuosien varrella Supernaturalin tunnuskappale.

“Se oli suuri salaisuus, mistä ei hiiskuttu kenellekään. Viimeisessä jaksossa Kansasin oli tarkoitus esiintyä livenä baarissa, mikä oli [sarjassa Jensen Acklesin esittämän] Deanin versio Taivaasta. Mutta se ei sitten onnistunut”, Collins harmitteli.

Comic Con Finland aiotaan järjestää myös ensi vuonna. Ilta-Sanomien haastattelussa Event Master Ida Kuningas on kertonut että ensimmäisen conin epäkohdista otetaan opiksi ja esimeriksi päälavan yleisömäärä halutaan nostaa 2000:een.

Teksti: Helinä Laajalahti
Kuvat: Tatu Junni & Helinä Laajalahti