Uusimmat

Arvostelu J. K. Rowlingin uusi dekkari on yli 1000 sivun tiiliskivi – kirjailija ei alleviivaa omaa tilannettaan, vaikka Sysimusta sydän nettivihasta kertookin

30.11.2022 11:34 Helinä Laajalahti

Robert Galbraithin eli J. K. Rowlingin uusimman dekkarin on huhuttu korostavan kirjailijan transfobisena pidettyä agendaa. Kurkistimme tiiliskivimäisen Sysimusta sydän -romaanin sivuille.

Robert Galbraith, joka paremmin tunnetaan nimellä J. K. Rowling, on kirjaillut tähän mennessä kuusi dekkaria, joissa seikkailee Cormoran Strike -niminen jalkapuoli etsivä ja tämän nuorempi etsiväkollega Robin. Romaanisarja on paisunut kirja kirjalta, ja uusin Strike-tarina on jo komeasti yli tuhannen sivun mittainen.

Tiiliskiveen vertaaminen ei enää aivan tee oikeutta painavalle kirjalle. Rowling kuitenkin osaa kirjoittaa vetävää tarinaa, minkä vuoksi tuhat sivuakin hujahtaa (suhteellisen) helposti viikossa.

Loppusyksyllä 2022 julkaistu Ink Black Heart (suom. Sysimusta sydän) on murhamysteeri, jossa käsitellään toksista fanikulttuuria, ja se kumpuaa selvästikin Rowlingin omista kokemuksista sosiaalisen median syövereissä. Vaikka kirjailija ei itse tarinassa näykään suoraan, omakohtaiset kokemukset tuntuvat romaania varten tehdyssä, kattavassa tutkimustyössä vahvana.

Harry Pottereiden äitinä Rowling sai nauttia julkisuuden positiivisessa valokeilassa varsin pitkään. Viime vuosina hänet on kuitenkin tipautettu rysähtäen alas valtaistuimeltaan. Suurin syy tähän ovat olleet kirjailijan transfobisina pidetyt kommentit, mitä Rowling on tarkennellut pitkässä esseessään vuonna 2020.

Sysimusta sydän joutui Rowling-kriitikoiden hampaisiin jo ennen kirjan julkaisua. Sen huhuttiin sisältävän enemmänkin kirjailijan transfobista agendaa. Tosiasiassa koko aihe mainitaan kirjassa vain parisen kertaa, eikä sillä ole varsinaista roolia tarinassa.

Romaani kyllä sukeltaa melkoisen syvälle internetin ja sosiaalisen median syvyyksiin ja kaivaa murhamysteeriinsä aineksia fanikulttuurien kiemuroista.

Monimutkaisella selvitysprosessillaan Agatha Christielle kumartavassa romaanissa murhataan YouTube-sarjallaan kuuluisuuteen noussut animaattori, joka on ollut sekä fanien rakkauden että vihan kohteena – aivan kuin Rowling itsekin. Vihaajien mielestä hän on pettänyt faninsa sanoutuessaan irti sarjan fanien luomasta pelistä ja myydessään sarjansa oikeudet Netflixille. Murhaajaa ja murhan motiivia etsittäessä kirjassa poraudutaan sivukaupalla erilaisiin nettikeskusteluihin ja some-viesteihin.

Fanikulttuuri avautuu kirjassa voimaannuttavana, mutta myös vihapuhetta, uhkailua ja suoranaista väkivaltaa synnyttävänä elementtinä. Joillekin fanituksen kohde toimii apuna mielenterveysongelmien kanssa kamppailussa, jotkut taas sokaistuvat oman pettymyksensä voimasta ja alkavat purkaa vihaansa – osa ilkein sanoin, osa konkreettisemmin, osa taas saa siitä nostetta toksisemmille ideologioille.

Somehuutelussa nimimerkin takaa voi löytyä minkälainen ihminen tahansa. Murhatutkimus viekin varsin raadollisesti keskelle somessa rehottavaa naisvihaa, yleistä nettikiusaamista ja äärioikeistolaisuuden nousua sekä esimerkiksi peli- ja elokuva-alaa riivaavaa seksismiä.

Rowling antaa mielipiteidensä näkyä kirjan sivuilla, sillä niin kirjailijan kuin monen muunkin silmissä ääriajattelu ja vihapuhe ovat internetin syöpä. Silti teksti on yllättävän neutraalia: Rowling ei tuputa omaa agendaansa tai alleviivaa tekstillään omaa kohteluaan.

Sysimusta sydän on saatavilla perinteisen kirjan lisäksi myös ääni- ja e-kirjana. Aiempiin Cormoran Strike -romaaneihin pohjautuva minisarja C.B. Strike on katsottavissa suoratoistossa HBO Maxissa.

J.K. Rowling

© Debra Hurford Brown © J. K. Rowling

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat