Uusimmat

Arvostelu Dev Patelin toimintaleffa Monkey Man kumartaa John Wickille kohteliaasti

03.04.2024 09:00 Helinä Laajalahti
Monkey Man

Kuva: © Universal Studios.

Näyttelijänä paremmin tunnetun Dev Patelin esikoisohjauksenaan tekemä toimintaelokuva Monkey Man on kumarrus John Wick -elokuville, mutta ei alennu kopioimaan niitä suoraan.


Monkey Man Kuva: © Universal PicturesEnsi-ilta: 5.4.2024
Alkuperäisnimi: Monkey Man
Ohjaus: Dev Patel
Käsikirjoitus: Dev Patel, Paul Angunawela & John Collee
Pääosissa: Dev Patel, Sharlto Copley, Pitobash, Vipin Sharma & Sikandar Kher
Pituus: 121 minuuttia
Ikäraja: K16


Slummien miljonääri -elokuvasta vuonna 2008 elokuvamaailman kartalle rytinällä ponnistanut ja vuonna 2016 julkaistusta Lion-elokuvasta ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa saanut brittinäyttelijä Dev Patel on nyt siirtynyt kokeilemaan siipiään toden teolla myös kameran toiselle puolelle. Väkivaltainen toimintadraama Monkey Man on Patelin esikoispitkänä elokuvanaan ohjaama, oman ideansa pohjalta yhdessä Paul Angunawelan ja John Colleen kanssa käsikirjoittama, tuottama ja myös tähdittämä elokuva.

Alun perin Monkey Man oli menossa julkaisuun suoratoistossa, mutta kun omalaatuisilla kauhuelokuvillaan ohjaajien eliittiin noussut Jordan Peele näki Patelin elokuvan, hän päätti lähteä mukaan sen tuottajaksi ja alkoi ajaa sille julkaisua elokuvateattereiden valkokankailla.

Niinpä monia haasteita koronapandemiasta luunmurtumiin tuotantonsa aikana kohdannut Monkey Man rytistää valkokankaille myös Suomessa.

Monkey Man

Kuva: © Universal Studios

Inspiraatiota Intiasta

Patel sijoittaa Monkey Manin kuvitteelliseen intialaiseen kaupunkiin ja ottaa sen tarinaan inspiraatiota intialaisesta apinajumala Hanumanin legendasta sekä Intian yhteiskunnallisista epäkohdista. Vanhat, luonnonläheiset hindutarut kietoutuvat modernissa yhteiskunnassa valtaa pitävien lainvalvojien ja uskonnollisten yhteisöjen korruption ympärille.

Patelin elokuvassaan esittämä mies on elokuvassa nimetön, mutta utuisten muistikuvien kautta paljastuu, että hänellä on ollut lapsena hyvin läheinen suhde äitiinsä, joka on joutunut raa’an murhan uhriksi.

Aikuisena hän tienaa roposia Sharlto Copleyn esittämän Tigerin salilla järjestetyissä otteluissa, missä hän ottaa ilta toisensa jälkeen turpaansa vastustajiltaan. Mies käyttää otteluissa apinanaamaria, millä on kytkös hänen lapsena äidiltään kuulemiin tarinoihin sankarillisesta Hanuman-apinajumalasta.

Miestä ajaa eteenpäin kosto. Niinpä hän alkaa tehdä suunnitelmaa soluttautumisesta töihin eliitin suosimalle klubille, jotta pääsisi lähemmäs äitinsä murhaajaa, poliisipäällikkö Ranaa (Sikandar Kher).

Monkey Man / Sharlto Copley

Kuva: © Universal Studios

Itseoppinut koston enkeli

Monkey Manin voi nähdä kumarruksena John Wick -elokuville. Se on ääriväkivaltainen kostofantasia, jonka luita murtavat tappelukohtaukset rutisevat elokuvateatterin penkkiin asti. Myös visuaaliselta ilmeeltään siinä on paljon samaa tunnelmaa – ja siinä piipahtaa keskeisessä kohtauksessa koira. Keanu Reevesin toimintaelokuviin viitataan myös dialogissa.

Tämä saattaa osin juontaa juuriaan siitä, että tuottajaportaassa toimivat muun muassa John Wick -franchisen Basil Iwanyk ja Erica Lee.

Mutta vaikka Monkey Mania voisi tituleerata Intian John Wickiksi, Patel ei sorru täysin kopioimaan amerikkalaista esikuvaansa. Monkey Man on köyhien ja sorrettujen puolella, ja Patelin nimetön sankari täysin itseoppinut koston enkeli, jolla ei ole taustallaan valtavaa organisaatioita ja asearsenaalia.

Aseina taisteluissa toimivat pääasiassa nyrkit ja kaikki ympäristöstä käteen osuva. Taekwondossa mustan vyön omaava Patel todistaa olevansa varteenotettava toimintasankari, jonka nopeat nyrkit, potkut ja väistöt ovat paikoin kaunista katseltavaa.

Monkey Manin väkivalta ei kuitenkaan ole kaunista. Se on veristä, likaista, tylyä ja armotonta. Se ryskyy ja rytisee ja työntää teräasetta lihaan. Toiminta myös usein sijoittuu köyhyydestä likaisille kujille, missä lapset nukkuvat pahvinpalojen päällä, sekä Tigerin saastaiseen kamppailukehään.

Monkey Man / Dev Patel

Kuva: © Universal Studios

Kuvaukselliset tehokeinot haastavia

Patel kuljettaa elokuvaansa ohjaajana pääosin varmalla otteella. Menneisyyttä leikataan pienin tunnelmakuvin nykyhetken keskelle, mutta kokonaisuus säilyy pääosin siistinä. Ongelmat hyppäävät silmille kunnolla vasta siinä vaiheessa, kun varsinainen toiminta alkaa.

Toimintakohtaukset tapahtuvat pääasiassa suhteellisen pimeissä lokaatioissa. Lisäksi Patel käyttää niissä tehokeinona heiluvaa, usein äärimmäisiin lähikuviin keskittyvää kameraa, joka harvoin pysähtyy tarkentamaan siihen, mitä varsinaisesti tapahtuu. Tämä on sikäli harmillista, että toiminnasta uhkaa kadota juuri se näyttävyys, mihin sillä selkeästikin on pyritty.

Elokuvan äänimaailma sen sijaan on hyvin terävä. Esimerkiksi veitsen iskut suhahtelevat ja osuvat maaliinsa, mutta heiluva kuva estää näkemästä, keneen osui ja miten pahasti.

Monkey Man

Kuva: © Universal Studios

Ressukasta tappajaksi

Universaalit teemat läheisen menetyksestä, kostosta, korruptiosta sekä köyhien ja muuten haavoittuvaisessa asemassa olevien riistosta saattelevat tarinaa suhteellisen suoraviivaisesti eteenpäin, mutta päähahmolle ei luoda sen kummempaa persoonaa kuin äitinsä kuolemaa kostava poika. Lisäksi monet tarinan sivujuonteet ja hahmot jäävät irrallisen tuntuisiksi Patelin keskittyessä vain omaan hahmoonsa ja sen kehitykseen hieman ressukasta nyrkkeilysäkistä kylmäveriseksi tappajaksi.

Käsikirjoituksellisesti Monkey Man ei aivan onnistu pitämään otteessaan elokuvan koko kahden tunnin mittaa. Välillä elokuva laahaa synkistelyssä, välillä piipahtaa suorastaan kepeässä viihteessä, ja välillä räjähtää näyttävään, Hollywood-tyyliseen toimintaan. Elokuvassa on myös muutamia tyylillisiä erikoisuuksia, kun muuten äärimmäisen synkkäsävyisen tarinan keskelle heitetään esimerkiksi Fast & Furious -tyyppinen, kieli poskessa tehty takaa-ajokohtaus.

Intialaisen yhteiskunnan, taruston ja historian tuntemus varmastikin auttaa pääsemään tarinan vivahteisiin sisälle syvällisemmin. Osa viittauksista nimittäin jää hieman arvailun varaan.

MONKEY MAN

Arvosana: 3/5

”Yksinäisen miehen väkivaltaisesta kostoretkestä kertova Monkey Man on hieman kuin intialainen John Wick. Esikoisohjaus todistaa että Dev Patelilla on lahjakkuutta myös kameran takana.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat