Uusimmat

Arvostelu House of the Dragon on paikoin jopa alkuperäistä Game of Thronesia parempi tv-sarja

Kuva: © HBO

19.08.2022 10:01 Helinä Laajalahti

Noin 200 vuotta Game of Thronesia aikaisempaan ajankohtaan sijoittuva HBO Max -sarja House of the Dragon palauttaa emosarjasta tutuksi tulleen kieroilun ja valtataistelun pariin ja kertoo ajasta, jolloin Westerosia hallittiin lohikäärmeiden avulla.

Game of Thronesin spinoffina luotu, HBO Maxin uutuussarja House of the Dragon on emosarjan ystävälle paluuta tuttuun ja turvalliseen; se tuntuu kuin solahtamiselta tutuksi käyneen, lämpimän peiton alle kylmänä talviyönä.

Ajankohta on eri, hahmot ovat uusia, mutta kaikki tuntuu valtavan tutulta.

Myös sarjan musiikki muistuttaa siitä, kuinka upea Game of Thronesin tunnusmusiikki olikaan – en varmasti ole ainoa, joka emosarjan aikana katsoi/kuunteli alkutunnuksen läpi kerta toisensa jälkeen sitä skippaamatta.

Game of Thrones House of the Dragon / Paddy Considine

House of the Dragon sijoittuu ajallisesti noin 200 vuotta Game of Thronesia edeltäneeseen aikaan. Sarjan alussa Westerosia hallitsee kuningas Viserys Targaryen (Paddy Considine) lohikäärmeineen. Kun Viserysin vaimo kuolee synnytykseen, ilman poikapuolista jälkeläistä jääneen kuninkaan perilliseksi nousee hänen esikoisensa prinsessa Rhaenyra (nuorena Milly Alcock, aikuisena Emma D’Arcy).

Kaikki eivät kuitenkaan katso tätä hyvällä silmällä, sillä nainen ei ole vielä koskaan aiemmin hallinut rautavaltaistuinta.

Kuninkaan neuvonantajat suostuttelevat Viserysin ottamaan uuden vaimon. Nuori kuningatar (nuorena Emily Carey, aikuisena Olivia Cooke) synnyttää potria poikia ja Rhaenyran asema tulevana hallitsijana alkaa käydä tuuliseksi.

Toisaalla kaaosta kylvää Viserysin kapinallinen ja itsekeskeinen veli, Matt Smithin esittämä Daemon Targaryen, joka myös pitää itseään oikeutettuna kuninkaana veljensä jälkeen.

Game of Thrones House of the Dragon / Emma D'Arcy

House of the Dragon vie aikaan, johon Game of Thronesissa useaan otteeseen viitattiin – aikaan, jolloin Westerosia hallittiin lohikäärmeiden avulla. Lohikäärmeiden ystäville tarjolla on siis enemmän ihailtavaa, tosin ainakin sarjan alkupuoliskolla näitä komeita otuksia olisi voitu näyttää vieläkin enemmän. Saimme arvostelua varten katsottavaksi ennakkoon kuusi jaksoa.

Spinoff on muutenkin tekniseltä laadultaan emosarjan tasolla – visuaalista herkkua on tarjolla niin upeiden maisemien kuin taidokkaan lavastuksen ja puvustuksen myötä. Varsinaiset erikoisefektit eivät olleet ennakkojaksoissa vielä aivan lopullisia, mutta veikkaan niiden näyttävän viimeistellyssä muodossaan erittäin hyvältä.

Game of Thronesissa vallasta taistelivat keskenään eri suvut. House of the Dragonissa on käynnissä samanlainen valtataistelu, mutta tällä kertaa kieroilua ja selkään puukottamista harrastetaan saman, insestisistä suhteistaan tunnetun Targaryenin suvun kesken. Sarjan hahmot ovat siis Game of Thronesin Daenerysin kaukaisia esi-isiä ja -äitejä.

House of the Dragon

Koska House of the Dragon käsittelee pääasiallisesti vain yhden suvun tarinaa, pysyy se emosarjaa napakammin kasassa. Keskeisiä hahmoja on maltillisempi määrä, mikä tekee tarinasta helpomman seurata, joskin puolivälissä tehdään aikahyppy, jonka aikana teini-ikäiset hahmot kasvavat aikuisiksi ja heidän näyttelijänsä vaihtuvat nuorista aikuisiin.

Game of Thrones sai aikoinaan osakseen kritiikkiä runsaan seksuaalisen väkivallan esittämisen vuoksi. House of the Dragonin tekijät kertovat ottaneensa tästä opikseen ja vähentäneet ruudulla näkyviä raiskauksia ja muuta seksuaalista väkivaltaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita seksin tai väkivallan vähentämistä – molempia mukana on edelleen reippaasti. Tällä kertaa seksi kuitenkin pääasiallisesti tapahtuu molempien osapuolten suostumuksella.

Väkivalta taas – no, päitä hakataan näyttävästi muussiksi edelleen.

Etenkin Game of Thronesin ystäville House of the Dragon on pakkokatsottavaa, eikä sarja kaikessa komeudessaan ole lainkaan huono paluu George R.R. Martinin luoman fantasiamaailman pariin. Martin itse on toiminut tuotannossa sarjan toisena luojana yhdessä Ryan J. Condalin kanssa.

House of the Dragon toimii myös itsenäisenä kokonaisuutena, eikä Game of Thronesin tarvitse olla hallussa sen katsomiseksi. Toki tämä helpottaa kurkistaessa kaiken kieroilun taakse.

Kymmenen jakson mittainen House of the Dragon alkaa HBO Maxissa 22. elokuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat