Uusimmat

Arvostelu: Netflixin American Vandal -mukadokumentti on vuoden hauskin komedia

17.09.2017 13:12 Aki Lehti

Netflix nauraa omille aivan liian pitkille dokumenttisarjoilleen pöljän nerokkaalla pippeliparodialla.

Kuka piirsi kullit?

Kyseinen kysymys kuullaan vähintään satoja kertoja Netflixin uuden American Vandal -sarjan kahdeksan jakson aikana.

On upeaa huomata Netflixin isojen pamppujen joukosta löytyvän ihmisiä, jotka osaavat nauraa itselleen, tekeleilleen ja oikeasti ottavat tosissaan korviinsa kantautuneen kritiikin. American Vandal on parodia Netflixin omista tosielämän rikoksista kertovista dokumenttisarjoista, lähtökohdiltaan äärimmäisen typerä mukadokumentti, joka kuitenkin osoittautuu vuoden parhaaksi komediaksi ja jopa yhdeksi Netflxin tämän vuoden parhaista alkuperäissarjoista. Siitä vastaa Funny or Die -tuotantoyhtiö, joka tunnetaan parhaiten YouTube-kanavastaan ja sen ovat luoneet Tony Yacenda ja Dan Perrault.

American Vandal on mukamas Hanoverin High Schoolin elokuvakerhon tekele, dokumentti dokumentissa, jonka ohjaajana toimii Peter Maldonado (Tyler Alvarez), nuori elokuvaohjaajan urasta haaveileva nörtti, joka päättää dokumenttinsa avulla selvittää kuka teki kepposen ja vandalisoi koulun opettajien parkkipaikalla 27 autoa piirtämällä niihin kullinkuvia. 100 000 taalan tuhot aiheuttaneesta sotkusta syytetään automaattisesti Jimmy Tatron upeasti esittämää Dylania, koulun pelleä, umpityhmää urheilijatolloa, jota kiinnostaa vain pilvenpolttelu ja Jackass-tyylisten videoiden tekeminen. Nuorella miehellä on todistetusti myös historiaa pippelinpiirtelijänä, mutta hän väittää kivenkovaa ettei ole tällä kertaa syyllinen. Dylan erotetaan koulusta ja se vaarantaa hänen koko tulevaisuutensa.

Peter alkaa kuvata dokumenttiaan yhdessä parhaan ystävänsä ja leffan tuottaja Samin (Griffin Gluck) kanssa, koska he uskovat Dylanin version tapahtumista. Tästä alkaa kahdeksasta vähän yli puolen tunnin jaksosta koostuva American Vandal, jossa voisi kuvitella olevan aineksia ehkä juuri ja juuri kymmenen minuutin sketsiin, mutta mitä vielä – vitsi vain paranee mitä pidemmälle sitä venytetään.

Mokumentti ei tietenkään kanna kahdeksan jakson ajan, mutta se on täysin tahallista. Sarja parodioi ja spooffaa loistavasti Netflixin dokumenttisarjoja, jotka ovat järjestäin liian pitkiä, väkisin venytettyjä ja joka hiton pikkuasian ja faktan esitteleviä kokonaisuuksia, joista paras esimerkki taitaa olla Making a Murderer . Hieno dokkarihan se on, mutta kymmenen jakson tarinan olisi aivan hyvin saanut kerrottua vaikkapa viiden episodin aikana. American Vandal pilkkaa, mutta samalla selvästi arvostaa genren parhaita tekeleitä, kuten esimerkiksi The Keepersia  ja HBO:n Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst -sarjaa.

American Vandalissa on kaikki osa-alueet ja tyyli kohdillaan, aivan kuin aidoissa dokkareissa. Mukana ovat puhuvat päät, hahmojen tarinoiden seuraaminen oikeassa elämässä, rikoksen uudelleenlavastaminen, animaatiot tapahtuneista, käyrät, kaaviot ja aikajanat sekä nykyään kaikkialla viljellyt halvan näköiset lennokilla kuvatut ilmakuvat.

Mukadokkarin ei ole tarkoitus naurattaa ääneen jatkuvasti, vaan vakavimmilla osioilla ja kohtauksilla sarjan tekijät saavat katsojan unohtamaan, ettei kyseessä ole oikea dokumentti ja hahmoista alkaa välittää oikeasti. Itse huomasin useamman kerran jännittäväni oikeasti kertomuksen päähenkilöiden puolesta, kunnes seuraavassa kohtauksessa taas muistutettiin, että kikulinpiirtelijää tässä mukamas etsittiinkin, menemällä yhä syvemmälle ja syvemmälle käsihoitojen, oppilaidensa perään kuolaavien opettajien ja pallikarvojen maailmaan.

Eniten täysin idioottimaisen sikailun lisäksi naurattavat syytettynä olevan Dylanin pienet eleet, ilmeet ja maneerit. Esimerkiksi tapa jolla hän tervehtii lakimiestään sai aikaan niin hysteerisen hihityksen, että nauroin itselleni astmakohtauksen. Kaikki näyttelijät sivuosarooleja myöten ovat aivan älyttömän hyviä, täysin luonnollisen oloisia aitoja teinejä. Sarja esittääkin high school -oppilaat ja sen maailman mahdollisimman realistisesti.

American Vandal on nerokas komedia aiheestaan huolimatta, sillä siihen tiivistyy kaikki mitä katsojat Netflixiltä haluavat. Hauska ja jännittävä viihde toimii parhaiten putkeen katsottuna, ja se onnistuu myös herättämään keskustelua aiheellaan. Muutaman tauon aikana arvailimme vaimoni kanssa aivan tosissaan kuka kullit oikein piirsikään. Onhan moinen todella tärkeä aihe, joka on nyt onneksi dokumentoitu parhaimmillaan upean hauskaan sarjaan.

American Vandal onnistuu melkeinpä mahdottomassa, ollen fiksua alapäähuumoria. Sarjan kaikki kahdeksan jaksoa tulivat tarjolle Netflixiin perjantaina 15. syyskuuta.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat