Uusimmat

Arvostelu Wednesday on puhdasta Tim Burtonia, mutta Netflix-sarja ei silti ole niin omaperäinen kuin odotettiin

Kuva: © Netflix

22.11.2022 09:00 Helinä Laajalahti

Tim Burtonin ohjaama Netflix-sarja Wednesday yhdistää keskenään The Addams Familysta tutun goottitytön teiniangstia, kasvutarinaa ja murhamysteeriä.

The Addams Family on Charles Addamsin vuonna 1938 luoma strippisarjakuva, joka on vuosien varrella synnyttänyt joukon tv-sarjoja ja elokuvia. Tunnetuimpia noista on ollut Barry Sonnenfeldin vuonna 1991 esikoisohjauksenaan tekemä The Addams Family -elokuva, jolle tehtiin jatko-osa The Addams Family Values pari vuotta myöhemmin.

Alun perin elokuvan ohjaajana piti toimia Tim Burton, mutta hän joutui jättämään tehtävän väliin keskittyessään tekemään Batman Returns -elokuvaa. Nyt goottiromantiikastaan tunnettu Burton korjaa tämän puutteen ohjaamalla Netflixin Wednesday-sarjan kahdeksasta jaksosta neljä, ja toimimalla sarjan vastaavana tuottajana.

Wednesdayn ovat luoneet Alfred Cough ja Miles Millar, jotka tunnetaan muun muassa sarjoista Smallville ja Into the Badlands. Sarja kertoo teini-ikäisestä Wednesday Addamsista (Jenna Ortega), jolla on vaikeuksia sopeutua tavalliseen kouluun ja joka tämän vuoksi lähetetään hieman omalaatuisemmille nuorille suunnattuun Nevermoren sisäoppilaitokseen.

Samainen koulu toimi opinahjona aikoinaan myös Wednesdayn vanhemmille.

Wednesday

Mustiin pukeutuva ja synkkämielinen tyttö ei paljoa hymyile ja on muutenkin kuin kuka tahansa teini: kaikkitietävä ja rasittava, mutta samalla itseään etsivä, ystävyyttä ja huolenpitoa tarvitseva lapsi. Wednesday antaa ymmärtää pärjäävänsä aivan hyvin yksikseen, mutta alkaa pikkuhiljaa myös huomata niitä hyötyjä, mitä hyväntahtoisista ihmisistä ympärillä koituu.

Teiniangsti saa seurakseen murhamysteerin, kun salaperäinen hirviö alkaa repiä ihmisiä kappaleiksi metsässä. Taustalla lymyää normaalista erottuvia ihmisiä vastaan käyty vaino satojen vuosien takaa.

Pienikokoisen Ortegan pikkuruinen, lettipäinen Wednesday ympäröidään häntä huomattavasti pidemmillä hahmoilla, joista erityisesti erottuu Gwendoline Christien esittämä rehtori. Pieni mutta pippurinen hahmo näyttää niin sanallisesti kuin fyysisestikin kaapin paikan jokaiselle häntä kyseenalaistavalle. Ortega on hymyttömässä roolissaan kerrassaan erinomainen.

Keskeiseen rooliin pääsee nousemaan myös mainio Thing, irtonainen käsi, joka on lähetetty Wednesdayn mukaan vakoojaksi, mutta josta tulee tärkeä ystävä niin tytölle kuin tämän koulukavereillekin.

Wednesday

Goottiromantiikkaa, makaaberia huumoria sekä hieman myös verta ja suolenpätkiä tihkuva Wednesday näyttää aivan Tim Burtonin tuotannolta. Se on synkkä ja itseironinen, niin kuin Wednesday Addams itsekin, eikä Addamsin perhettä ei ole pyritty modernisoimaan, vaikka sarja nykypäivään sijoittuukin, vaan se on yhtä outo kuin ennenkin.

Wednesday ei kuitenkaan ole aivan niin uniikin omaperäinen kuin sen tekijäkaartin osalta odotti olevan, ja sarja kärsii siitä ettei sen hahmoille anneta tarpeeksi lihaa luittensa ympärille. Sarja solahtaa vähän liiankin kivuttomasti samaan lokeroon Riverdalen ja The Chilling Adventures of Sabrina -tyyppisten nuorisosarjojen kanssa.

Suuria yllätyksiä Wednesday ei kahdeksan jaksonsa aikana tarjoa, eikä syyllisen arvaamiseen paljoa tarvita.

Vuoden 1991 elokuvassa Wednesday Addamsin roolia esitti 10-vuotias Christina Ricci, joka palaa Addams Familyn maailmaan myös Netflix-sarjassa. Tällä kertaa hän kuitenkin esittää Nevermoren koulun opettajana toimivaa, ystävällistä ja huomaavaista neiti Thornhilliä.

Sivurooleissa (toisiinsa edelleen ällörakastuneina) Morticia ja Gomez Addamsina nähdään Catherine Zeta-Jones ja Luis Guzmán.

Kahdeksan jakson mittainen Wednesday julkaistaan Netflixissä 23. marraskuuta 2022.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat