Uusimmat

Arvostelu Ökyrikkaille naurava The Menu alkaa herkullisesti, mutta Ralph Fiennesin elokuva ei kanna ihan loppuun asti

18.11.2022 13:35 Helinä Laajalahti

Mark Mylodin (Succession, Game of Thrones) ohjaama The Menu ottaa kauhun ja huumorin keinoin kantaa luokkayhteiskuntaan sekä ilmiöön, missä huippukokkeja ihannoidaan lähes yli-ihmisinä. Pääosia mainiossa genresekoituksessa esittävät Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy ja Nicholas Hoult.


The MenuEnsi-ilta: 18.11..2022
Alkuperäisnimi: The Menu
Ohjaus: Mark Mylod
Käsikirjoitus: Seth Reiss & Will Tracy
Pääosissa: Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult, Hong Chau & John Leguizamo
Pituus: 109 minuuttia
Ikäraja: K16


Mark Mylod tunnetaan muun muassa sarjojen Succession ja Game of Thrones Emmy-palkittuna ohjaajana. Seth Reissin ja Will Tracyn käsikirjoittamassa elokuvassaan The Menu hän ottaa kantaa yhteiskunnan yläluokan ökyilyyn ja ilmiöön, missä esimerkiksi huippukokkeja pidetään lähes yli-ihmisinä.

The Menu lähtee liikkeelle Nicholas Houltin esittämästä Tylerista, ruokaintoilijasta, joka on saanut hankittua itselleen ja seuralaiselleen yli tuhannen dollarin arvoiset paikat yläluokan himoitsemaan ravintolaan. Ralph Fiennesin esittämän huippukokin ravintola sijaitsee syrjäisellä saarella, ja sinne otetaan vain 12 asiakasta kerrallaan.

Tylerin seuralaisena toimii Anya Taylor-Joyn esittämä Margot, jonka suhtautuminen tapahtumaan on hifistelevää Tyleria maanläheisempi. Valikoidussa joukossa ovat mukana myös muun muassa nimettömäksi jäävä filmitähti (John Leguizamo), yläluokkainen ruokakriitikko (Janet McTeer) sekä niin vanhan kuin uudenkin rahan voimin hienostelevia rikkaita.

The Menu

Fiennesin huippukokki Slowik esiintyy ravintolassaan rocktähden elkein. Jokaiseen ruokalajiin liittyy tarina ja ne on millintarkasti suunniteltu elämykselliseksi kokemukseksi. Illan edetessä kuitenkin paljastuu, että kokilla on jokaisen vieraan varalle suunniteltuna jotain erityistä. Eikä tämä erityinen ole erityistä kovinkaan positiivisella tavalla.

Slowikin suunnitelmassa on kuitenkin särö. Margot ei nimittäin ole mukana alkuperäisellä osallistujalistalla vaan hän toimii viime hetken muutoksena ja siksi yläluokkaisessa joukossa mustana hevosena.

Tämä tuskin tulee minkäänlaisena spoilerina, mutta kaikkien vieraiden ei ole tarkoituskaan selvitä illasta hengissä.

The Menu

The Menu on genrehybridi, jossa yhteiskuntakritiikki yhdistyy mustan huumorin ryydittämään kauhutrilleriin, ja jossa tunnelma keikautetaan kovin toisenlaiseksi pienen alkulämmittelyn jälkeen. Luokkajakoa tutkiskeleva elokuva solahtaakin helposti samaan joukkoon parhaan elokuvan Oscarilla vuonna 2020 palkitun, Bong Joon-hon ohjaaman Parasiten kanssa.

The Menu nauraa tuhansia dollareita ruokaan ja viiniin tuhlaavalle yläluokalle, joka joutuu koko ajan etsimään uusia kokemuksia tunteakseen itsensä erityiseksi, tavallisen rahvaan yläpuolella näitä kokemuksia ansaitsevaksi. Vaikka elokuva esittää Slowikin itseriittoisena tähtenä, se kuitenkin myös kunnioittaa huippuammattilaisten osaamista ja tasapainoilee mielenkiintoisella tavalla osaamisen arvostuksen ja itseään suurena tähtenä pitävän ihmisen huvittavuuden välillä.

The Menu on parhaimmillaan luodessaan maailmaansa ja rakennellessaan jännitystä. Slowik työntekijöineen (joista esille nousee etenkin loistavan Hong Chaun esittämä Elsa) kasvattaa saarella kaiken syötävän itse ja tarjottavat ruokalajit tarinoineen ovat mielikuvituksellisen upeita luomuksia. Kuka tahansa tahtoisi kokemaan tuon omalaatuisuuden, olipa ruokafanaatikko tai ei.

Katsoja toki tajuaa heti, ettei kaikki ole aivan niin hyvin kuin voisi kuvitella. Tarinan salaisuudet avautuvat ovelasti ja usein myös aidon yllättävästi. Tilanteen ratkettua ja voimasuhteiden vaihtuessa elokuva kuitenkin menettää otettaan.

Loppuratkaisu ei nimittäin ole niin tyydyttävä kuin mitä alkuasetelma antaa odottaa.

THE MENU

3,5/5

”Luokkayhteiskuntaa kritisoiva, mustaa huumoria ja kauhujännäriä sekoitteleva The Menu alkaa mestariteoksena mutta ei kanna aivan loppuun saakka.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat