Uusimmat

Arvostelu Constellation ei ole Applen parhaita scifi-sarjoja, mutta Suomessakin kuvattu mysteeri jää piinaamaan katsojaa

Kuva: © Apple TV+

20.02.2024 12:20 Aki Lehti

Noomi Rapacen ja Jonathan Banksin tähdittämä Constellation etenee mukavan rauhalliseen tahtiin. 

Apple TV+ jatkaa Constellation-sarjallaan laadukkaan scifin parissa. Noomi Rapacen ja Jonathan Banksin tähdittämä uutuus ei ole suoratoistopalvelun tieteissarjoista aivan parhaita.

Apple on muutaman viime vuoden aikana nostanut riman mukavan korkealle. Palvelun omalla asteikolla ”vain” hyvä Constallation pieksee esimerkiksi suurimman osan Netflixin scifi-kategorian tuotoksista helposti, vaikka puoliunessa ja psykoosin partaalla.

Constellation liikkuukin liki koko kahdeksan jaksonsa ajan jossain unen, valheen, hulluuden ja häpeän hämärillä rajamailla. Pelkkää avaruusscifiä odottavat saattavat pettyä. Vaikka Constallation alkaakin Kansainväliseltä avaruusasemalta, niin kiertoradalla tapahtuvat koettelemukset sysäävät käyntiin pääosin Maan pinnalle sijoittuvan moniulotteisen tieteistrillerin.

Kehämäinen kertomus kiertää takaisin avaruuteen useita kertoja. Vähintään yksi avain mysteerin moniin lukkoihin löytyy avaruudentutkimuksen menneisyydestä. Maailmankaikkeuden loputon pimeys laittaa pienet ihmismielet helposti solmuun, ajan ja paikan vääristyessä kosmisten mittakaavojen kautta.

Rosie/Davina Coleman ja Noomi Rapace / Constellation

Kuva: © Apple TV+

Kuvattu myös Suomessa

Vuoden 2023 alussa Inarissa taltioidut lumiset maisemat ovat sarjassa kuitenkin Ruotsin korvike. Vaikkei tarinassa käydäkään maamme rajojen sisäpuolella, niin muita Suomi-kytkyjä löytyy. Trailerissakin vilahtavat Hugo Simbergin maalaukset ja niiden kummallisilta näyttävät sekasikiöt liittyvät oleellisesti yhteen juonen kantavista ideoista.

Constellationin tarina Maahan palaavasta astronautista jonka todellisuudentaju alkaa hämärtyä ei ole omaperäisin. Uutuus kuitenkin sekoittaa mukavan haastavaan scifiin psykologista trilleriä, kummitustarinaa, ihmissuhdedraamaa ja näyttävää avaruusoopperaa.

Päällisin puolin Constallation on tarina Noomi Rapacen esittämästä Jo-astronautista, joka palaa avaruudesta muuttuneena naisena. Traumaattisen tehtävän jälkeen hänen muististaan ja elämästään puuttuu palasia. Sarja vihjaa heti alusta asti, ettei muutos olekaan tapahtunut Jon mielessä, vaan ympäröivä todellisuus on ehkä vinksahtanut väärään asentoon.

Kotona Jota odottaa rakastava Magnus, jota esittävä James D’Arcy suoriutuu liiankin ymmärtäväisen puolison roolistaan kunnialla. Vielä enemmän hämillään äitinsä muuttuneen käytöksen edessä on 11-vuotias Alice-tytär, jota näyttelevät mainiosti kaksoset Rosie ja Davina Coleman.

Constellation

Kuvakaappaus Constellation-sarjan trailerista © Apple

Oma omituinen logiikka toimii

Rapace on tuttuun tapaansa mainio omaa mielenterveyttään ja yhä omituisemmaksi muuttuvaa todellisuuttaan kyseenalaistavana astronauttina. Omalta mahdolliselta hulluudeltaan, salaliitoilta ja akseliltaan keikahtaneelta maailmalta tytärtään kaikin keinoin suojelevan Jon rooli on vaativa.

Rapace pääsee silti tietyllä tavoin muita näyttelijöitä helpommalla. Sen enempää spoilaamatta todetaan vain, että esimerkiksi Jonathan Banks päätyy näyttelemään tuplaroolin. Breaking Badista ja Better Call Saulista parhaiten tunnettu Banks varastaa show’n joka kohtauksessa jossa on mukana.

Banks venyy vaivatta tunneskaalojen eri ääripäihin jopa yhden ja saman kohtauksen sisällä. Entisen astronautin ja nykyisen tiedemiehen avaruudessa suorittamat kokeet ovat yksi syy miksi Jo tuntee olevansa muuttuneessa maailmassa.

Mahdollisten ja mahdottomien rinnakkaistodellisuuksien ja samojen hahmojen eri versioiden ohella Constellation sekoittaa soppaa näppärästi muillakin tavoin.

Päähenkilön tavoin katsoja ei voi luottaa juuri mihinkään, vaikka sarjassa on onneksi oma omituinen logiikkansa. Ajasta ja paikasta toiseen hyppivä tarina tarkastelee samoja tapahtumia yhä uudelleen eri hahmojen silmin. Kaikki ovat epäluotettavia, mutta toinen toistaan kiinnostavampia kertojia.

Jonathan Banks / Constellation

Kuva: © Apple TV+

Ei pelkkiä yllätysjuonenkäänteitä

Avaruustutkimuksen salaliitot, astro- ja kosmonauttien yhteiset salaisuudet, luhistuva mielenterveys, psykoosi ja todeksi muuttuvat harhat luovat monimutkaisen paketin. Constellationin kyydistä tipahtaa, jollei sille anna kaikkea huomiotaan.

Yllätysjuonenkäänteitä tärkeämpiä ovat onneksi hahmot ja heidän välisensä suhteet. Kaikkien kummallisuuksien keskiössä on Jo-äidin ja Alice-tyttären suhde. Yliluonnollisia omituisuuksia pelottavampia ovat toistuvasti kaksikon kasvoilta välittyvät tunteet. Myös Alice alkaa nähdä vilahduksia muuttuneesta maailmasta. Kauhukseen molemmat alkavat tajuta, etteivät ehkä tunnekaan toisiaan.

Tuttuun Apple-tyyliin suurella budjetilla tehty Constallation näyttää komealta.

Toivottavasti osa sarjaan käytetyistä rahoista päätyy mahdollisimman pian oikeille tahoille. Sarjan toisen tuotantoyhtiön uutisoitiin viime vuoden elokuussa jättäneen laskuja maksamatta Lapissa paikallisille yrityksille noin miljoonan euron edestä. Koko budjettiin verrattuna summa on mitätön.

William Catlett / Constellation

Kuva: © Apple TV+

Verkkaisen kerronnan ystäville

Puolivälin tienoilla pari jaksoa laahustaa eteenpäin turhankin hitaasti. Tiivistämisestä ei olisi ollut haittaa. Itse viihdyin sarjan hyvällä tavalla ahdistavassa maailmassa silloinkin, kun kertomus tuntui toistavan jo opittua. Toivottavasti sarjan score julkaistaan pian omana kokonaisuutenaan. Mystisen kauniina ja kiehtovan ahdistavana sykkivästä musiikista vastaavat esimerkiksi Alex Garlandin elokuvista Ex Machina ja Annihilation tuttu Ben Salisbury ja suomalaissyntyinen Suvi-Eeva Äikäs.

Constellationin loppuratkaisu tuskin tyydyttää kaikkia, mutta se takaa sarjan jäävän mieleen pyörimään. Vastaava tarina on kerrottu eri muodoissa jo aiemminkin, mutta tämä psykologinen tieteistrilleri jättää mukavan paljon varaa omille tulkinnoille.

Uutuus ei ole Applen lukuisista tieteissarjoista paras, mutta toiminee ainakin varttuneemmille genren faneille.

Constallation alkaa kolmen jakson voimin 21. helmikuuta. Uudet jaksot tulevat tarjolle aina keskiviikkoisin.

Arvostelua varten on katsottu sarjan kaikki kahdeksan jaksoa.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat