Uusimmat

Arvostelu Taika Waititin loputon häröily ärsyttää Next Goal Wins -elokuvassa pahasti

Kuva: © 2023 Searchlight Pictures

04.01.2024 12:00 Helinä Laajalahti

Taika Waititin ohjaama Next Goal Wins on tositapahtumiin pohjautuva draamakomedia, joka kertoo maailman huonoimmasta jalkapallojoukkueesta ja sen valmentajasta, jota elokuvassa esittää Michael Fassbender.


Next Goal WinsEnsi-ilta: 5.1. 2024
Alkuperäisnimi: Next Goal Wins
Ohjaus: Taika Waititi
Käsikirjoitus: Taika Waititi & Iain Morris
Pääosissa: Michael Fassbender, Oscar Kightley, Kaimana, Will Arnett & Elisabeth Moss
Pituus: 104 minuuttia
Ikäraja: K7


Amerikan Samoan jalkapallojoukkue hävisi vuonna 2001 Australialle 31-0 ja sai tämän vuoksi jalkapallon historiassa maailman huonoimman joukkueen maineen. Vuonna 2011 joukkuetta valmentamaan palkattiin amerikanhollantilainen Thomas Rongen, joka oli juuri saanut potkut Yhdysvaltojen jalkapallomaajoukkueen valmentajan tehtävistä.

Rongenista ja tämän pestistä Amerikan Samoan valmentajana tehtiin Next Goal Wins -niminen dokumentti vuonna 2014. Thor-ohjaajanakin tunnettu Taika Waititi on nyt tehnyt tuohon dokumenttiin pohjautuvan, samannimisen draamakomedian.

Rongenia Waititin elokuvassa esittää vakavammista rooleistaan tunnettu Michael Fassbender. Viime syksynä Netflixin Tappajaa tähdittäneen Fassbenderin Rongen on äkkipikainen, henkilökohtaisen tragedian runtelema mies, joka ei ota hyvällä passittamistaan maailman laidalle valmentamaan maailman huonointa jalkapallojoukkuetta.

Eurooppalaiselle jalkapallolle perinteiseen kuriin tottuneelle valmentajalle Amerikan Samoan leppoisampi elämänmeno tuntuu turhauttavalta, minkä lisäksi hän kokee reissun paratiisisaarelle rangaistuksena ja karkotuksena todellisesta maailmasta. Viinaakin kuluu. Neljän treeniviikon aikana saaren ja sen asukkaiden omalaatuisuudet kuitenkin uivat jäyhän valkonaaman ihon alle, ja homma alkaa pikkuhiljaa sujua. Samalla kun pelaajat alkavat oppia oikeaa kosketusta peliin, löytää valmentajakin jyrkän kuorensa alta ihmisen.

Next Goal Wins

Kuva: © 2023 Searchlight Pictures All Rights Reserved.

Aito asia jää Waititin jalkoihin

Taika Waititi on käsikirjoittanut Next Goal Winsin yhdessä Iain Morrisin (The Inbetweeners) kanssa. Elokuva kertoo valtavan mielenkiintoisesta aiheesta, josta jo itsessään irtoaa aitoa, lämminhenkistä huumoria. Uransa alkuajoilla todelliselta maanläheisen ja omannäköisensä huumorin lähettiläältä tuntunut Taika Waititi on kuitenkin viime aikoina päätynyt korostamaan itseään elokuvissaan liikaa, ja tämä vie voimaa myös Next Goal Winsin omista lähtökohdista kumpuavalta komedialta.

Amerikan Samoa ja saaren surullisenkuuluisa jalkapallojoukkue jäävät Waititin show’ssa käsitellyksi niin pintapuolisesti, että pahaa tekee. Heistä Fassbenderin esittämän valmentajan ohella ainoa hahmo, jota jollakin tapaa syvennetään edes hieman, on Kaimanan esittämä Jaiyah, joka oli aikoinaan ensimmäinen FIFA World Cupissa pelannut trans-jalkapalloilija.

Tältä osin elokuva tuntuu laiskasti tehdyltä ja suorastaan tunteettomalta – huolimatta siitä, miten suuria tunteita sen on tarkoitus käsitellä. Aito asia jää Waititi-häröilyn jalkoihin. Kokonaisuus muodostuu latteaksi, sillä hätäisen oloisesti kasatussa elokuvassa asiat tuntuvat tapahtuvan niin sanotusti ilmaiseksi, eivätkä nopeat käänteet ja tunteenpurkaukset tunnu uskottavilta.

Viittauksissa populaarikulttuurin muihin helmiin ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta Next Goal Winsissä niitä vedetään mukaan vähän joka suunnalta, mikä puolestaan kääntyy itseään vastaan.

Next Goal Wins

Kuva: © 2023 Searchlight Pictures All Rights Reserved.

Itseironinen mutta pintapuolinen

Next Goal Wins osaa toki myös olla itseironinen, sillä esimerkiksi valkoisen pelastajan teemalle naureskellaan suoraan. Tähän liittyvänä visuaalisena jippona Michael Fassbender on blondattu niin äärimmilleen, että hän suorastaan loistaa valkoista trooppisen saaren värien keskellä.

Fassbender on totuttu näkemään syvällisemmissä rooleissa, minkä takia hän tuntuukin hieman oudolta valinnalta Waititi-elokuvan komediarooliin. Näyttelijä pääseekin kunnolla vauhtiin vasta draamallisemmissa kohtauksissa. Samoin synkemmissä rooleissa nähty Elisabeth Moss on roolissaan USA:n jalkapalloliiton johtohenkilönä ja Rongenin ex-vaimona aivan väärässä paikassa.

Vika tuskin on Fassbenderissä tai Mossissa itsessään – he tekevät sen, mitä latteaksi jäävän käsikirjoituksen puitteissa on tehtävissä. Tätä ei myöskään auta silputulta tuntuvasti yhteen leikatut kohtaukset, joiden väliltä puuttuu usein syvempi syy tapahtumien kulkuun.

Ei hyvänmielenelokuvaksi suunnitellulle elokuvalle voi silti vihainenkaan olla, sehän on juuri altavastaajista kertovien tarinoiden viehätys. Lisäksi näin tammikuun pakkasilla Amerikan Samoan leppoisan rento paratiisisaari näyttää varsin houkuttelevalta matkakohteelta. Toivoisi vaan, että nämä toivottomalta tuntuvat jalkapallotoivot olisivat saaneet elokuvaansa hieman enemmän itseään ja hieman vähemmän Waititia.

Lopputekstien jälkeen tarjolla on vielä yksi lisäkohtaus, jota ei voi suositella kuin kaikista kovimmille Waititi-faneille.

Next Goal Wins / Michael Fassbender

Kuva: © 2023 Searchlight Pictures All Rights Reserved.

NEXT GOAL WINS

2/5

”Taika Waititin päällekäyvä huumori uhkaa hukuttaa alleen mielenkiintoisen tarinan altavastaajista ja heidän omaperäisestä kulttuuristaan.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat