Uusimmat

Arvostelu Avengers-ohjaajien The Gray Man on kuolettavan tylsää Netflix-toimintarymistelyä

20.07.2022 19:00 Helinä Laajalahti

Suurbudjetilla tehdyn Netflix-toimintaelokuvan pääosissa nähdään Ryan Gosling, Chris Evans ja Ana de Armas. The Gray Manin ovat ohjanneet Avengers-ohjaajat Anthony ja Joe Russo.


The Gray ManEnsi-ilta (Netflix): 22. heinäkuuta 2022
Alkuperäisnimi: The Gray Man
Ohjaus: Joe Russo & Anthony Russo
Käsikirjoitus: Joe Russo, Christopher Markus, Stephen McFeely, perustuu Mark Greaneyn romaaniin
Pääosissa: Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas, Billy Bob Thornton, Regé-Jean Page
Pituus: 129 minuuttia
Ikäraja: N/A


Netflixin uusin toimintaelokuva on suurbudjetilla tehty The Gray Man, jonka ohjaajina toimivat Avengers-elokuvistakin tutut Anthony ja Joe Russo. Käsikirjoituksesta vastaavat Joe Russon ohella niin ikään Avengers-elokuvia käsikirjoittaneet Christopher Markus ja Stephen McFeely. Elokuva pohjautuu Mark Greaneyn romaaniin vuodelta 2009.

Myös The Gray Manin näyttelijäkaarti on nimekäs. Pääosaa esittää Ryan Gosling, pääpahista Captain Americana tunnettu Chris Evans ja kolmantena keskiössä nähdään Ana de Armas. Sivurooleista löytyy muun muassa Bridgerton-tähti Regé-Jean Page, Billy Bob Thornton, Jessica Henwick, Alfre Woodard ja Once Upon a Time in Hollywoodissakin lapsinäyttelijänä ihastuttanut Julia Butters.

200 miljoonan budjetillaan The Gray Manin on kerrottu ohittavan Netflixin kalleimpana tuotantona edellisen suurtuotannon, viime vuoden puolella julkaistun Red Noticen.

The Gray Man / Ryan Gosling

Kun nämä kaikki nimet ja meriitit on listattu, ei The Gray Man nosta ilmoille kuin oikeastaan yhden kysymyksen. Miten tällaisista lähtökohdista on voitu tehdä jotain näin kuolettavan tylsää?

Myönnän auliisti toimintaelokuvien ystävänä kuuluvani elokuvan kohderyhmään, mutta se ei lupaa hyvää, kun ylhäisessä yksinäisyydessäänkin huomaa purkavansa turhautumistaan televisiolle ääneen. Elokuvaa katsoessa tulee suoranainen ikävä John Wickiä.

The Gray Manilla on siis muutakin yhteistä Red Noticen kanssa kuin pelkkä megabudjetti.

Russojen elokuva ei ole varsinainen toimintakomedia vaan vakavampi toimintadraama. Komediaakin mukana on, mutta siitä pyritään tekemään hienovaraisempaa kuin suoraviivaisemmin naurattamaan tähtäävissä toimintakomedioissa.

The Gray Man / Chris Evans

The Gray Man kertoo vankilasta CIA:n riveihin pestattavasta miehestä (Gosling), joka saa koodinimen Sierra Six. Rutiinikeikalla Bangkokissa Sixille selviää johtoportaan puolelta jotain sellaista, mikä saa koko maailman palkkasotilaat hänen peräänsä. Keskeisimpänä näistä nähdään täysin moraaliton psykopaatti Lloyd Hansen, jota esittävä Evans pääsee kirkasotsaisen sankarin sijaan vaihteeksi revittelemään kunnolla pahiksen roolissa.

Lloydin pidäkkeettömyys, Sixin vaikuttava tyyneys ja de Armasin esittämän Danin tasapainottava tehokkuus ovat toteutukseltaan tusinatavaraksi jäävän toimintaelokuva suola ja ainoa kiinni pitävä voima.

Tarina hyppii monien muiden nykyaikaisten vakoojatoimintajännäreiden tapaan ympäri maailmaa ja tuhoaa matkan varrella silmää räpäyttämättä noin puoli Eurooppaa. Tämä on nimittäin taas näitä elokuvia, missä amerikkalaiset oikeuden nimissä lanaavat maan tasalle niin historiallisia maamerkkejä kuin urbaania kaupunkikeskustaakin. Eurooppa on tarinan näkökulmasta on muutenkin käsikirjoitettu noin yhden kaupungin kokoiseksi – Tšekeistä ei nyt oikeassa elämässä hypätä muutamassa minuutissa jonnekin Kroatiaan.

Koko muukin mittakaava on pielessä, kun Thaimaan Bangkok, Azerbaidžanin Baku ja Keski-Eurooppa ovat elokuvassa kuin samaa, vain hieman eri näköistä naapurustoa.

The Gray Man / Ana de Armas

Toiminta on näyttävää ja siihen on poltettu elokuvan budjetista pitkä penni. Myös ruumita tehdään melkoinen keko. Näyttävyys kuitenkin ilmenee pelkkänä materian tuhoamisena ilman omaperäisiä oivalluksia. Pelkkä aivoton räiskiminen ja räjäyttely ei aina todellakaan riitä.

Prahan keskustaan sijoitetun taistelun on tarkoitus olla elokuvan suuri toimintaspektaakkeli, mutta etenkin eurooppalaisesta mittapuusta katsottuna tuho ja aseiden määrä saa niin käsittämättömät mittasuhteet, että kohtaus menettää kaiken tehonsa. Juuri tässä vaiheessa elokuvaan turhautuminen purkautui ärsyyntyneinä puuskahduksina ja halusta pysäyttää elokuva hetkeksi ja keittää hermojen rauhoittamiseksi kuppi teetä.

Kohtaus voisi toimia paremmin, mikäli lokaationa olisi kuvitteellinen tai syrjäisempi paikka. Historiallisen suurkaupungin keskustan totaalinen tuho ilman minkäänlaista väliintuloa tai maailman tuomiota on valtavassa ristiriidassa sen kanssa, että elokuva yrittää olla perinteistä höttöä vakavammin otettava toimintadraama.

Elokuvan keskeinen näyttelijäkolmikko vetää aina vakuuttavan Goslingin johdolla roolinsa kunnialla, mutta tusinatoteutus on kaukana vaikkapa John Wickistä, mihin palkkatappajien takaa-ajama, hommassaan tehokas Six auttamatta vertautuu. Gosling, Evans ja de Armas ovat kuitenkin ainoa hyvä syy katsoa kuolettavan tylsä The Gray Man.

THE GRAY MAN
2/5
”The Gray Man on megabudjetilla tehty, turhauttavan tylsä toimintaelokuva, joka heittää Ryan Goslingin ja Chris Evansin kaltaiset laatunäyttelijät hukkaan tusinakäsikirjoituksessa.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat