Uusimmat

Arvostelu: The Handmaid’s Tale -sarjasta tuttu Elisabeth Moss kannattelee The Invisible Man -kauhuelokuvaa hienosti

28.02.2020 08:00 Helinä Laajalahti

Klassiseen hirviöhahmoon pohjautuva The Invisible Man tarjoaa tuoreen näkökulman H.G. Wellsin luomaan tarinaan. Leigh Whannellin ohjaaman ja käsikirjoittaman jännärin pääosassa vakuuttaa The Handmaid’s Talesta tuttu Elisabeth Moss.


Ensi-ilta: 28.2.2020
Alkuperäisnimi: The Invisible Man
Ohjaus: Leigh Whannell
Käsikirjoitus: Leigh Whannell
Pääosissa: Elisabeth Moss, Aldis Hodge, Storm Reid, Harriet Dyer & Oliver Jackson-Cohen
Pituus: 124 minuuttia
Ikäraja: K16


The Invisible Man on Universal Picturesin paluu klassisten hirviöidensä pariin niiden omissa elokuvissa sen jälkeen, kun studion suunnitelma yhdistää tutut monsterit yhteisen Dark Universe -nimikkeen alle kariutui. H.G. Wellsin vuonna 1897 tieteisromaanissaan luoma hahmo on nyt myös sijoitettu moderniin tarinakehykseen.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Leigh Whannell tunnetaan Saw-elokuvien alkuperäisenä käsikirjoittajana, jonka kynästä on lähtenyt myös muun muassa James Wanin ohjaama Insidious. The Invisible Manissa hän ottaa käsittelyynsä Universalin klassisen hirviön, näkymättömän miehen, ja kertoo tämän tarinan uudenlaisen asetelman kautta.

Alkuperäinen tarina kertoo tiedemiehestä, joka onnistuu tekemään itsestään näkymättömän, mutta jonka mieli järkkyy, kun hän ei pääsekään enää palaamaan näkyväksi. Whannellin The Invisible Manissa Adrian Griffin (Oliver Jackson-Cohen) on optiikkaa tutkiva, varakas tiedemies, joka asustaa tyttöystävänsä Cecilian (Elisabeth Moss) kanssa hulppeassa talossa kaupungin ulkopuolella.

Tällä kertaa näkymättömän miehen tarina kerrotaan Cecilian näkökulmasta. Adrian on nimittäin ihmishirviö, joka kontrolloi tyttöystävänsä elämässä kaikkea. Niinpä Cecilia eräänä yönä pakenee kotilinnoituksensa muurien takaa.

Siskonsa Emilyn (Harriet Dyer) ja poliisina toimivan ystävänsä Jamesin (Aldis Hodge) avulla Cecilia yrittää aloittaa uutta elämää. Yllättäen hän saa tietää Adrianin tehneen itsemurhan ja jättäneen osan omaisuudestaan tyttöystävälleen – sillä ehdolla, ettei tämä tee rikosta ja pysyy järjissään.

Pian Cecilia alkaa kuitenkin epäillä, ettei Adrian olekaan kuollut ja piinaa häntä edelleen haudan takaa. Kukaan ei tietenkään usko naista, kun hän kertoo kuolleen ex-poikaystävänsä kiusaavan häntä näkymättömänä.

Pienellä budjetilla toteutettu The Invisible Man sijoittuu San Franciscoon ja visuaalisesti se muistuttaa monella tapaa klassisia trillereitä nykypäivän kauhumätkeiden sijaan. Tarinassa käytetään klassisessa Kaasuvalo-elokuvassa tutuksi tullutta ja kyseisestä elokuvasta nimensä saanutta gaslighting-tekniikkaa, jolla pyritään uskottelemaan päähahmolle, että tämä on tullut hulluksi vaikka toimien taustalla onkin tämän vastustaja. The Invisible Manissa tämä toimii erinomaisesti hyvinkin pitkälle.

Elokuvan idea kontrolloivan ja piinaavan puolison sijoittamisesta kauhujännärin kehyksiin on mielenkiintoinen ja #metoo-aikakaudella aiheena ajankohtainen. Näkymättömästä ja muiden kuolleena pitämästä eksästä vaahtoaminen saa ulkopuolisen helposti varpailleen ja suosittelemaan psykiatrin suuntaan kääntymistä. Kun kukaan ei usko, olet pelkojesi ja vastustajasi kanssa aivan yksin.

Myrkyllisestä parisuhteesta ponnistavassa käsikirjoituksessa on potkua, mutta vain tiettyyn rajaan asti. Tarinalliset epäloogisuudet, suoranaiset juoniaukot ja osa tehosteratkaisuista syövät jännärin psykologista painostavuutta ja tekevät kokonaisuudesta hajanaisen. Elokuva on parhaimmillaan ja kiehtovimmillaan leikitellessään Cecilian mielenterveydellä, mutta kokonaisuus notkahtaa etenkin loppupuolella pahasti mätkeen ja tehosteiden tullessa kuvioon.

Moss on viime vuosina tullut tunnetuksi etenkin Margaret Atwoodin romaaniin pohjautuvasta tv-sarjasta The Handmaid’s Tale. Hänen tuoreessa roolissaan on paljon samaa kuin Emmy- ja Golden Globe -palkitussa Handmaid’s Tale -roolissa: vaikutusvaltaisen miehen sortama nainen ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä. Silti Moss ei toista sarjasta tuttuja maneereitaan vaan luo uskottavan ja vaikuttavan hahmon, joka kannattelee koko elokuvaa.

THE INVISIBLE MAN

3/5
”Modernin psykologisen jännärin kehyksiin upotettu versio klassisesta kauhuhahmosta on parhaimmillaan leikitellessään Elisabeth Mossin esittämän päähahmon mielenterveydellä. Vaikuttava Moss kannatteleekin koko elokuvaa.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat