Uusimmat

Pika-arvio: Star Trek: Picard on parasta Trekkiä sitten Voyager-sarjan

26.01.2020 10:18 Aki Lehti

Star Trek: Picard tuntuu siltä kuin Star Trekin kuuluukin, toisin kuin Discovery-sarja

Fanien innolla ja kauhulla odottaman Star Trek: Picard -sarjan ensimmäisen jakson jälkeen voi huokaista helpotuksesta. Myös Star Trek: Discoveryn pääpäsmärinä toimiva Alex Kurztman sekä Akiva Goldsman saavat tällä kertaa luomuksensa jopa tuntumaan Star Trekiltä. Yhden jakson perusteella Picardissa on paljon enemmän hyvää kuin huonoa.

Amazonin promo-osastolla ei olla ilmeisesti vieläkään kuultu maasta nimeltä Suomi, vaikka heidän Prime Video -suoratoistopalvelunsa onkin ollut täällä tarjolla jo useamman vuoden. Ainakin Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa medialle lähetettiin katsottavaksi ennakkoon kolme Picard-sarjan jaksoa, mutta suomalaiskriitikot saavat taas tuijottaa ohjelmaa siihen tahtiin kun jaksoja julkaistaan.

Yhden jakson pohjalta on turha alkaa rustata sen pidempää tai syvällisempää arvostelua, joten annetaan sille vain pikatuomio.

Picardin tapahtumat sijoittuvat 18 vuotta Star Trek: Nemesis -elokuvan jälkeiseen aikaan. Patrick Stewartin esittämä Jean-Luc Picard ei ole enää Tähtiliiton amiraali, vaan hän on eläkkeellä. Hän on viettänyt jo vuosikausia rauhallista elämää Picardin suvun viinitilalla Ranskassa. Picardin ero Tähtiliitosta on ollut riitaisa, sillä hänen mielestään se on hoitanut tapahtuneen jättikatastrofin aivan väärin. Hän jopa raivoaa ettei Tähtiliitto ole enää edes Tähtiliitto, vaan jotain aivan muuta.

Yhdysvalloissa Picard-sarjaa esittää CBS All Access -suoratoistopalvelu, jossa julkaistu Short Treks -sarjan jakso Children of Mars liittyy sen verran läheisesti koko Picard-sarjan alkuasetelmaan, että sen olisi voinut tuoda tarjolle myös Prime Videoon. Juoni aukaa aivan helposti ilmankin, mutta kyseinen lyhyt episodi olisi ollut mukava bonus.

Remembrance-niminen jakso alkaa Bing Crosbyn versiolla ikivihreästä Blue Skies -kappaleesta, samalla biisillä jonka Data lauloi Rikerin ja Troin häissä Nemesis -elokuvassa. Ensimmäinen kohtaus jossa Picard pelaa shakkia Datan kanssa Enterprisella on jakson ainoa avaruuteen sijoittuva kohtaus. Se on tietysti unta, sillä Data kuoli Nemesiksen lopussa.

Menneisyyden haamut eivät jätä Picardia rauhaan, vaikka hänen elämänsä viinitilallaan vaikuttaa päällisin puolin leppoisalta. Stewart astuu sankarimme saappaisiin konkarin varmuudella ja löytää sisäisen Picardinsa helposti. Hahmo on oikeastaan ainoa kytky aiempaan, sillä sarja näyttää lähinnä maapallolla tapahtuvissa kohtauksissaan joltain aivan muulta kuin Star Trek: The Next Generation -sarja tai -elokuvat. Silti uutuus tuntuu siltä kuin kuuluukin.

Hieman töksähtäen Picardin rauhallisen elämän sotkee pakomatkalla oleva Dahj (Isa Briones), jonka sisäinen vaisto on kehottanut hänet pyytämään Picardilta apua. Sen enempää spoilaamatta Dahj on kytky menneeseen, jopa niin kauas kuin TNG-tv-sarjan viimeiseen jaksoon vuodelta 1994, jossa omnipotentti Q kertoi Picardin tutkimusmatkan tähtiin olevan lopussa ja sen vievän hänet syvemmälle ihmisyyden pohtimiseen.

Pidetään peukkuja että Picard-sarja onnistuu tässä, sillä sehän on yksi tärkeimmistä Trekin alkuperäisistä ideoista. Sarja pohtii edeltäjiensä tapaan scifin keinoin nykyhetken ongelmia, mutta toivottavasti ei niin synkällä tavalla kuin Discovery. Vaikka Tähtiliitto onkin ilmeisesti nyt jotain muuta kuin aiemmin, niin toivotaan että Picardin maailma olisi kuitenkin edes suunnilleen samanlainen kuin TNG:ssä. Synkkää dystopiascifiä on tarjolla jo aivan tarpeeksi.

Picardin ensimmäinen jakso on mukavan rauhallinen, vaikka mukana onkin muutama toimintakohtaus. Ainakaan vielä räiskintää ei ole mukana häiritsevän paljon. Jakso etenee välillä vähän turhan töksähdellen ja ekspositiota on pakostakin mukana hieman liikaa. Tietysti katsojalle täytyy avata mitä kuluneen 18 vuoden aikana on tapahtunut, mutta tapa jolla se tehdään on turhan laiska.

Picard suostuu antamaan ensimmäisen haastattelun jäätyään eläkkeelle. Suorassa lähetyksessä malttinsa menettävää miestä jututtavan toimittajan näyttelijä hoitaa hommansa kammottavan kehnosti Stewartin rinnalla. Ehkäpä menneiden vuosien tapahtumat olisi saanut kerrattua jotenkin hienovaraisemminkin.

Sarjalla ei tunnu olevan kiire mihinkään, eikä esimerkiksi muita päähenkilöitä esittäviä Michelle Hurdia, Santiago Cabreraa tai Evan Evagoraa edes nähdä tässä jaksossa, kuten ei myöskään vanhoja tuttuja Jonathan Frakesia, Jeri Ryania ja Marina Sirtisia.

Picard-sarja voi tietysti lähteä aivan mihin suuntaan tahansa tulevien yhdeksän jakson aikana. Ainakin pilottijakson tunnelma on aivan Star Trekkiä, toisin kuin geneeriseksi scifiksi osoittautunut Discovery-sarja, jolla ei ole oikein mitään tekemistä Trekin kanssa.

Picard-sarjan ensimmäinen jakso sai ensi-iltansa Prime Videossa perjantaina 24. tammikuuta. Uudet jaksot tulevat tarjolle palveluun aina perjantaisin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat