Uusimmat

”Eihän Chernobylissä edes niin paljon ihmisiä kuollut” – Kiistelty elokuvaohjaaja vaatii lisää ydinvoimaloita sekä yhteistyötä Venäjän ja Yhdysvaltain välille

12.09.2022 09:54 Muropaketin toimitus

Nuclear

Elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Oliver Stone on tunnettu yhteiskunnallisten ja ajankohtaisten asioiden teräväkielisenä kommentaattorina. Nyt Stone on ottanut kantaa länsimaiden ja Venäjän tulehtuneisiin väleihin.

Oliver Stonen tuorein elokuva on Nuclear-dokumentti (2022), jolla ohjaaja vetoaa maailman päättäjiin panostamaan ydinvoimaan entistä voimakkaammin. Stonen mukaan ydinvoima on ainoa realistinen vaihtoehto fossiilisille polttoaineille taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

Nuclear sai maailmanensi-iltansa hiljattain Venetsian elokuvajuhlilla, ja nyt sitä kaupataan eri levittäjille ympäri maailmaa. Mahdollisesta Suomen julkaisusta ei ole vielä tietoa.

Samaan aikaan kun Stone julistaa ydinvoiman puolesta, Ukrainassa sijaitsevan Zaporižžjan ydin­voimalan kohtalo puhuttaa monia. Venäjän sotatoimien alle jääneestä voimalasta pelätään uutta Chernobyliä, jos tilanne pääsee riistäytymään käsistä.

Oliver Stone itse on sitä mieltä, että asiasta on turha hermoilla, vaikka Zaporižžjan ydin­voimalasta nyt otsikoita revitäänkin.

”Asiantuntijoiden mukaan ei ole mitään syytä olettaa, että Zaporižžjan ydin­voimalasta voisi tulla läheskään samanlaista kuin Chernobylistä… Ja jopa lopulliset kuolinluvut Chernobylistä olivat todella pienet verrattuna muiden teollisuudenalojen pahimpiin onnettomuuksiin”, ohjaaja totesi The Hollywood Reporterille.

Nuclear tuskin tulee olemaan kaikkien katsojien mieleen, sillä elokuvassa kehutaan Venäjää edelläkävijäksi useampaan otteeseen. Ydinvoimaan on panostettu maassa tavalla, josta Yhdysvallat ja muut maat voisivat Stonen mukaan ottaa mallia.

”Voidaan sanoa että Yhdysvallat ja Venäjä ovat nyt konfliktissa, ja se on kamalaa ja väärin. Olen kuitenkin sanonut jo pitkään, ja myös Putin-dokumentissani, ettei ole mitään syytä sille, miksi Yhdysvallat ja Venäjä eivät voisi olla liittolaisia”, Stone linjasi viitaten vuoden 2017 The Putin Interviews -dokumenttisarjaansa, jota voi katsoa Suomessa tällä hetkellä vain YouTubesta.

Nuclear-elokuvaansa Oliver Stone ei itse pidä poliittisena kannanottona.

”Tämä ei kerro politiikasta, eikä tämä ole poliittinen. Ihmiskunnan tulevaisuus on tärkeämpi asia kuin kaikki se paska”.