Uusimmat

Hayao Miyazakin esikoiselokuva tulee Suomen teattereihin 45 vuoden odotuksen jälkeen

20.03.2024 11:58 Muropaketin toimitus
Lupin III

Kuva: Cinema Mondo

Hayao Miyazakin animeklassikot palasivat talvella valkokankaille, mutta yksi elokuva puuttui joukosta. Kohta epäkohta korjataan

Cinema Mondo on ilmoittanut tuovansa Hayao Miyazakin uran ensimmäisen pitkän elokuvan eli Lupin III – Cagliostron linnan (Rupan sansei: Kariosutoro no shiro) Suomen valkokankaille 4K-entisöitynä versiona.

Ensi-ilta on perjantaina 12. huhtikuuta.

Vuonna 1979 valmistuneen Lupin III – Cagliostron linnan juonikuvaus kuuluu seuraavasti:

”Uransa ehtoopuolella olevan mestarivaras Lupin III:n uusin nerokas huijaus menee mönkään. Kasinolta vohkitut rahasäkit osoittautuivat taidokkaiksi väärennöksiksi! Lupin suuntaa toverinsa Jigenin kanssa Eurooppaan, kaukaiseen Cagliostron valtioon, koston kiilto silmissään. Suunnitelmat suistuvat raiteiltaan, kun parivaljakko kohtaa Clarissen, pulassa olevan kuninkaallisen neidon, joka on vastoin tahtoaan joutumassa naimisiin pahaenteisen kreivi Cagliostron kanssa. Prinsessan pelastaminen ei käy helposti, sillä Lupin ja Jigen – apunaan Lupinin arvaamaton ex-tyttöystävä Fujiko ja miekkamies Goemon – joutuvat raivaamaan tiensä halki ansojen täyttämän linnan, hengenvaarallisen vankityrmän ja ammattisalamurhaajien armeijan!”

Cagliostron linna on tehty vuosien 1967-69 Lupin III -mangan ja sen pohjalta syntyneen Lupin III -animen innoittamana. Elokuva ei menestynyt aikoinaan Japanissa kummoisesti, mutta on sittemmin noussut kulttimaineeseen ja on tietenkin pakollista nähtävää kaikille Miyazakin faneille. Suomessa Lupin III – Cagliostron linna ei ole vielä koskaan päässyt viralliseen teatterilevitykseen. Olikin siis jo korkea aika!

Vielä ei ole tiedossa, milloin Hayao Miyazakin uusin elokuva eli Oscarillakin palkittu Poika ja haikara julkaistaan Suomessa kotikatseluun.

Lupin III

Kuva: Cinema Mondo