Uusimmat

Ihmiskunta on vetänyt viinaa jo 10 000 vuotta – ”Ilman alkoholia modernia sivilisaatiota ei edes olisi”

13.05.2024 08:42 Muropaketin toimitus
Alkoholikokeilu

Kuva: © Yle

Yle Areenaan on saapunut tänään uutuussarja Alkoholikokeilu, joka on sangen kosteaa katseltavaa.

Ruotsissa viime vuonna valmistunut Alkoholikokeilu ((Vetenskapens värld: Alkoholexperimenten) on katsottavissa Yle Areenasta tästä päivästä lähtien aina 10.8.2024 saakka.

Yle TV2 esittää sarjan avausjakson tiistaina 14. toukokuuta kello 19.40.

Mutta mistä Alkoholikokeilussa on oikein kyse?

Sarjan kuvaus kuuluu seuraavasti:

”Ihminen on nauttinut alkoholia kivikaudelta saakka – mutta miksi? Miten olut, viini ja väkevät alkoholijuomat oikeastaan vaikuttavat meihin? Tutkijat ymmärtävät nykyään yhä paremmin alkoholin merkityksen yhteiskunnassa ja sen vaikutukset elimistöön.”

Jaksojen kuvaukset kuuluvat puolestaan seuraavasti:

Jakso 1: Kännissä jo 10 000 vuotta

”Kun ihmisapinoiden esi-isien erään sukulinjan elimistö alkoi pystyä käsittelemään käyneiden hedelmien alkoholia, siitä syntyi evoluution voittokulku. Tutkijoiden mukaan humalajuominen mahdollisti sen, että ihmiset pystyivät kehittämään modernin sivilisaation. Alkoholi nimittäin tekee meistä hetkeksi mukavampia ja lapsellisempia.”

Jakso 2: Riippuvaiset rotat

”Tutkimuslaboratorioissa osa rotista on valmiita sietämään pienen sähköiskun saadakseen kulauksen alkoholia. Ymmärrämme nyt yhä paremmin, miksi jotkut ihmiset – mutta eivät kaikki – tulevat alkoholista riippuvaisiksi. Tutkijat kehittävät myös uusia ja älykkäämpiä tapoja torjua riippuvuutta. Eräänlaisesta aivostimulaatiosta voi ehkä tulla keino mielihalujen torjumiseen.”

Jakso 3: Onko alkoholi hyväksi sydämelle?

”Uudet tutkimukset osoittavat, että pienetkin alkoholimäärät voivat olla elimistölle haitallisia. Mutta voiko alkoholilla olla myös myönteisiä terveysvaikutuksia? Ohjelmassa vieraillaan tutkijoiden luona, jotka testaavat uutta alkoholia muistuttavaa molekyyliä. Sen on tarkoitus tuottaa kohtalainen humalatila, mutta ilman krapulaa tai terveysriskejä.”

Alkoholikokeilua pääsee katsomaan täältä.

Muropaketin uusimmat