Uusimmat

Kuinka kuolleita käsitellään -traileri esittelee, millainen elokuva John Ajvide Lindqvistin kauhuromaanista on tehty

07.12.2023 13:20 Muropaketin toimitus
Handling the Undead

Kuva: © Trustnordisk ApS

Ensi vuonna selviää, kuinka kuolleita käsitellään.

Ystävät hämärän jälkeen -vampyyriromaanin jälkeen John Ajvide Lindqvist otti käsittelyyn elävät kuolleet. Vuonna 2005 valmistunut Hanteringen av odöda käännettiin suomeksi vuonna 2010 nimellä Kuinka kuolleita käsitellään. Vaikka romaani on periaatteessa kertomus zombeista, on se sangen kaukana vaikkapa George R. Romeron elokuvien kuvastosta tai The Walking Dead -sarjasta.

Gummeruksen juonikuvaus Jaana Nikulan suomentamasta Kuinka kuolleita käsitellään -romaanista kuuluu seuraavasti:

”Tukholmaa pitkään koetellut helleaalto jännittyy kaupungin ylle valtaisaksi sähkökentäksi – kuin käänteiseksi sähkökatkokseksi. Taivaalla ei näy pilveäkään jännityksen yhä voimistuessa. ”Pian. Tapahtuu. Jotain.” Yhtäkkiä sähkökenttä katoaa, ilman pamahdusta tai romahdusta. Eläkkeellä oleva toimittaja Gustav Mahler kutsutaan ruumishuoneelle, missä kuolleet ovat heränneet henkiin. Kauhistuttava tilanne herättää lapsenlapsensa vastikään menettäneessä Gustavissa toivon: ehkä kuolleet nousevat myös haudoistaan. Tiedemiesten yrittäessä selvittää kauhistuttavan ilmiön syytä ja viranomaisten ryhtyessä yhä äärimmäisempiin toimenpiteisiin suuren yleisön ja surevien omaisten rauhoittamiseksi vain harva pysähtyy kysymään, mitä kuolleet elävistä oikeastaan haluavat.”

Nyt John Ajvide Lindqvistin romaanista on tehty norjalaiselokuva Håndtering av udøde eli Handling the Undead, joka saa ensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla tammikuussa. Laajempi levitys on luvassa myöhemmin ensi vuoden puolella, toivottavasti myös Suomessa. Thea Hvistendahlin ohjaama elokuva siirtää tapahtumat Tukholmasta Osloon, ja sen pääosissa nähdään Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Bjørn Sundquist, Bente Børsum ja Bahars Pars.

Alla Handling the Undeadin traileri ja juliste. Romaanin suomennos on loppuunmyyty, mutta käytettynä sitä liikkuu jonkin verran ja lisäksi äänikirja on saatavilla.

Handling the Undead

Kuva: © Trustnordisk ApS