Uusimmat

Lars von Trierin K18-kohuleffa tänään Suomen ensi-illassa – ”Niin inhottavaa katsottavaa, ettei voi kuin nauraa”, totesi kriitikkomme

08.03.2019 07:12 Muropaketin toimitus

Tänään julkaistaan vihdoinkin Suomessa Lars von Trierin uusin elokuva, paljon kohua aikaan saanut The House That Jack Built.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla viime syksynä Suomen ensi-iltansa saaneen The House That Jack Builtin virallinen kuvaus kuuluu seuraavasti:

”Elokuva seuraa 12 vuoden ajan älykkään Jackin elämää ja tapahtumia, jotka tekivät hänestä sarjamurhaajan. Jack itse puolestaan näkee jokaisen tekemänsä murhan taideteoksena. Poliisi ja tutkijat pääsevät koko ajan lähemmäksi Jackiä, kun hän ottaa yhä suurempia riskejä pyrkiessään täydelliseen lopputulokseen: kaikkein mahtavimman taideteoksen luomiseen.”

Pääosia Lars von Trierin uutuuselokuvassa esittävät Matt Dillon ja Bruno Ganz. Sivuosaosastolta voi bongata esimerkiksi Uma Thurmanin.

The House That Jack Built on herättänyt runsaasti keskustelua esimerkiksi kohtauksilla, joissa leikataan irti naisen rinta ja ammutaan lapsia päähän. Kohtaukset ovat toki shokeeraavia, mutta Muropaketin arvostelussa kriitikkomme Aki Lehti kannustaa katsojia näkemään niiden taakse.

”Täynnä vertauskuvia oleva kertomus on kokonaisuutena silti tietyllä tavalla ohjaaja itse, elokuvan muotoon muutettu mies nimeltä Lars von Trier, moniongelmainen ihminen, joka näyttää katsojille itseinhonsa ja -ironiansa. Ohjaaja vaikuttaa vain haluavansa saada paskaa niskaansa näyttämällä Dillonin ampumassa pikkulapsia kiväärillä päähän ja leikkaamassa naisen rintaa irti. Keskustelua saisi herätettyä helpomminkin, mutta näillä keinoin se on varmaa. […] The House That Jack Built on hetkittäin todella hankalaa katsottavaa, jonka kamaluuksiin huomasin reagoivani nauramalla. Se on tutkitusti ihmiselle luonnollinen reaktio johonkin liian pelottavaan tai väkivaltaiseen. Silti väitän pitkän pohdinnan jälkeen elokuvan olevan osittain musta komedia, joka nauraa myös omille mukafiksuille mietteilleen ja pohdinnoilleen, joita ei kannata ottaa kovin tosissaan.”, Lehti kirjoittaa arviossaan, jonka voit lukea kokonaisuudessaan täältä:

Lars von Trierin kohua herättänyt The House That Jack Built on oksettavan väkivaltainen, mutta mainettaan paljon parempi sarjamurhaajaelokuva

Alla The House That Jack Builtin traileri.