Uusimmat

Miten ruumiita säilytetään Suomessa? Illan MOT paljastaa tylyn tilanteen: ”Nykyiset ruumishuoneet ja krematoriot eivät riitä”

Kuva: © Yle

15.04.2024 07:30 Muropaketin toimitus

MOT: Pitkä viimeinen matka selvittää tänään Yle TV1:llä, missä ja miten ruumiita oikein Suomessa säilytetään.

Yle kuvailee MOT:n sangen kiinnostavaa jaksoa seuraavasti:

”Suomessa ei ole enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata varatiloissa, kuten kylmäkonteissa.

Tilojen puute on tehnyt kuolleita käsittelevien hautaustoimistojen työn vaikeaksi. Kontit sijaitsevat usein sairaaloiden ja terveyskeskusten pihoilla, minkä vuoksi vainajia siirretään arkkuihin ulkona säällä kuin säällä. Tilan puutteen vuoksi vainajia siirretään kasvavissa määrin paikasta toiseen pitkiäkin matkoja. Ennen kaikkea tilanpuutteesta kärsivät läheisiään hautaavat omaiset, joille tilanne tuottaa lisää kärsimystä surun keskellä.

Ylen MOT-toimitus selvitti, missä oloissa vainajia säilytetään tänä päivänä. Ohjelma vie katsojan ruumishuoneiden karuun todellisuuteen ja esittää kysymyksen: mitä tarkoittaa kuolleiden kunnioittava kohtelu, ja toteutuuko se Suomessa?

Tilanteen taustalla on vainajien määrän tasainen kasvu, johon yhteiskunta ei ole reagoinut ajoissa. Ruumishuoneita ja krematorioita on liian vähän. Taustalla on myös muutos suomalaisten asenteissa: kuolleen omaisen ripeä hautaaminen ei tunnu olevan enää niin tärkeää kuin ennen, mikä on johtanut hautausaikojen venymiseen. Suomalaisen matka kuolemasta hautaan on yhä pidempi.”

MOT: Pitkä viimeinen matka alkaa Yle TV1:llä kello 20.00. Yle Areenasta ohjelman voi katsoa jo nyt.