Uusimmat

Näyttääkö Nelosen illan elokuva jotenkin oudolta? Vuoden 2021 komedia sijoittuu Suomeen, mutta kuvattiin ihan muualla

Kuva: © Algimantas Babravicius / Yellow Film & TV

11.12.2023 08:11 Muropaketin toimitus

Vuonna 2021 ensi-iltansa saanut Peruna on komediaelokuva startup-yrittäjästä, joka yrittää lanseerata perunaa Suomeen 1600-luvulla, aikana jolloin kansa syö naurista.

Kuulostaa kenties kohtalaisen tylsältä aiheelta komedialle, mutta Joona Tenan ohjaama Peruna on saanut kiitosta yleisöltä ja keräsi koronasta huolimatta julkaisuvuonnaan yli 70 000 katsojaa.

Perunan tarkempi juonikuvaus kuuluu seuraavasti:

”Untamo (Joonas Nordman) on innovatiivinen nörtti, jonka kehitysvisioita ei ymmärretä lainkaan Hevonperän kylässä, 1600-luvun Suomessa. Työ linnan puhtaanapidossa ei tyydytä nuoren miehen kunnianhimoa ja hän on ahdistunut taantuneen kotipaikkansa jämähtäneestä näköalattomuudesta. Untamo pääsee kauppakaravaanin mukana Turkuun ja tutustuu uuteen säätyyn, nuoriin jotka intoilevat yrittäjyydestä. Heille koko maailma tuntuu olevan auki, kukaan ei ole taustansa vanki ja kaikki on mahdollista. Tästä alkaa Untamon kivikkoinen tie yrittäjäksi. Parin kokeilun jälkeen tuotteeksi valikoituu upouusi mukulakasvi maapäärynä eli peruna. Untamon pitää enää keksiä miten myydä perunaa suomalaisille, joiden mielestä naurista parempaa ei ole ja naurismarkkinoita hallitsevan linnanherran neuvonantaja (Kari Ketonen) laittaa kapuloita rattaisiin. Yhtiökumppaneikseen Untamo houkuttelee maanläheisen ystävänsä Pyövelin (Mikko Penttilä), Turun startup-yhteisön maanisen vetäjän Magnuksen (Alex Anton) sekä Hevonperän linnan pahansisuisen kanslerin Kalevin (Kari Hietalahti).”

Perunaa katsellessa saattaa juolahtaa mieleen, missähän päin Suomea elokuva on oikein kuvattu. Nippelitietona kerrottakoon, että vaikka Peruna sijoittuu keskeisesti Suomeen, on se oikeasti kuvattu Liettuassa. Tämä ei tietenkään ole mitenkään ainutlaatuista: esimerkiksi Jalmari Helanderin Big Game (2014) kuvattiin oikeasti Alpeilla ja Saksassa, vaikka Suomeen sijoittuikin.

Nelonen esittää Perunan tänään kello 21.00. Uusinnat ovat luvassa perjantaina 15.12. ja lauantaina 16.12., ja suoratoistona elokuvan voi katsoa Ruutu-palvelusta.