Uusimmat

Rassaako lumi-inferno? Näissä viidessä elokuvassa tilanne on vielä pahempi kuin Suomessa nyt

24.01.2018 07:18 Tatu Junni

Moni suomalainen sai tänä aamuna herätä vaakasuoraan tuiskuttavaan lumisateeseen. Hangessa tarpominen toki syö ihmistä, mutta on hyvä myös muistaa, että tilanne voisi olla huonompikin.

Muropaketin toimitus listasi viisi hyytävää elokuvaa, jotka muistuttavat siitä, että Suomessa elellään oikeastaan aika siedettävissä olosuhteissa. Iltapäivälehden lanseeraama termi ”lumi-inferno” saa uudet mittasuhteet, kun katsot seuraavat leffat.

THE DAY AFTER TOMORROW

Roland Emmerichin vuonna 2004 ohjaamassa katastrofispektaakkelissa jääkausi iskee ja ihmiskunta joutuu ahtaalle. Jake Gyllenhaal pyrkii pysymään hengissä lumen ja jään peittämässä New Yorkissa polttamalla kirjoja ja taistelemalla eläintarhasta paenneita susia vastaan.

THE THING

Pakkanen on toki paha ongelma laskiessaan tarpeeksi alas, mutta se ei ole mitään verrattuna veren- ja lihanhimoisiin ulkoavaruuden paskiaisiin. John Carpenter ohjasi vuonna 1982 huikean filmatisoinnin John W. Campbellin novellista. Tieteiskauhuklassikossa norjalaisella tutkimusasemalla veri lentää ja hengitys höyryää.

30 DAYS OF NIGHT

Steve Nilesin kauhusarjakuvaan pohjautuva 30 Days of Night eli 30 päivää kaamosta kierrättää The Thingin ideaa. Tällä kertaa ongelmia eivät kuitenkaan aiheuta avaruusolennot, vaan vampyyrit. Alaskalaisen pikkukaupungin asukkaat ovat ahtaalla, kun keskitalven kaamoksen aikana verenimijät pistävät ranttaliksi. David Sladen ohjaamaa elokuvaa tähdittää Josh Hartnett.

ALIVE

Vuonna 1993 ensi-iltansa saanut Alive eli Elossa lienee monilta jo unohtunut, mutta 90-luvun alussa tositapahtumiin pohjautuva tarina keräsi paljolti huomiota. Frank Marshallin elokuva kertoo rugbyjoukkueesta, jonka kone tekee pakkolaskun Andien lumisille rinteille. Ilman ruokaa ja kunnon suojaa urheilijanuorukaiset joutuvat syömään kuolleiden kavereidensa lihaa pysyäkseen hengissä. Draaman näyttelijäkaartista löytyy esimerkiksi Ethan Hawke ja John Malkovich.

ICE AGE

Wikipedian mukaan vuoden 2002 animaatiohitti Ice Age kertoo ”ystävyydestä, toisten auttamisesta ja välittämisestä”. Tosiasiassa kyseessä on hyytävä kauhukertomus, jossa sankareita uhkaa a) jääkausi b) lapsia syövä sapelihammastiikeri ja c) mielenterveyden menettäminen, kiitos lässyttävän Sid-laiskiaisen. Ice Age on näennäisesti lastenelokuva, mutta tosiasiassa se on hyytävintä katsottavaa tällä viiden elokuvan listalla.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat