Uusimmat

Yle Areenan hittisarjasta julkaistaan uusi kausi – Suomi vaihtuu nyt muihin maisemiin

22.04.2024 09:45 Muropaketin toimitus
Tervo ja Halme

Kuva: © Ville Sarvola / Gimmeyawallet Productions Oy / Yle

Jarit Tero ja Halme etsivät tosisuomalaisuutta kohta jo kolmannella tuotantokaudella.

”Miljoonayleisön saavuttaneen sarjan kolmannella ja päätöskaudella Jari Tervo ja Jani Halme viimein tajuavat, että tosisuomalaisuutta etsiessä onkin välillä lähdettävä merta edemmäs kalaan”, luonnehtii Yle Tervo & Halme tosisuomalaisuutta etsimässä -sarjan kolmatta kautta.

Sangen seikkaperäinen kuvaus kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti:

Kaukana kotoa niin ruisleipä, salmiakki, lonkero kuin sana “Suomi” maistuvat paremmalta, jopa isänmaalliselta. Ulkosuomalaisten elämässä ja muistoissa suomalaisuus on hyvin säilöttyä ja pitoisuudeltaan väkivahvaa. Sen, mitä Suomi on ulkosuomalaisille, on pakko olla tosisuomalaista.

Matkamiesten ensimmäinen tutkimuskohde on Aurinkorannikko, maailman suurin suomalainen yhteisö Suomen rajojen ulkopuolella. Tutkimusmatka alkaa antoisasti ja monet miesten omat ennakkoluulot saavat heti kohta kyytiä. Loskan ja lonkeronharmauden taakseen jättäneet ahkerat ja päivettyneet aurinkorannikkolaiset kertovat, että syynä on “palmukateus” – kotimaan uutisoinnin kulma Fuengirolasta ja muista suomalaisalueista Espanjassa on kovin yksipuoleista.

Matka jatkuu Espanjan paahtavasta helteestä Amerikan hyiseen talveen New Yorkiin oikeita töitä etsimään ja maailmaa valloittamaan. Niistähän ei kummallakaan – kirjailijan rentulla tai luovalla johtajalla – ole juurikaan kokemusta. Tervo ja Halme tutkivat Ameriikassa suomalaisen siirtolaisuuden ensimmäisiä aaltoja sekä katajaisen kansamme mahdollisuuksia menestykseen. Miten ihmeessä asenne “ei minua varten tarvitse keittää” voisikaan lyödä läpi maailman kovimmalla kilpailukentällä?

Ja kuinka kaikki alkoikaan? Sadat tuhannet suomalaiset matkustivat 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa Amerikkaan kaivos- ja metsätöihin kuultuaan, että siellä tekevälle riittää töitä. Matka kesti tyypillisesti kuukauden ja perillä odotti suuri tuntematon. Jari ja Jani vierailevat alueilla, jotka tunnetaan karuista talvistaan – lunta saattaa kertyä jonain talvena jopa 10 metriä. Tämähän on passannut aikoinaan suomalaisille, joiden jälkeläiset, amerikansuomalaiset vaalivat suomalaisuuttaan hellästi ja huolella.

Vanhalta mantereelta tutkimusmatka jatkuu Saksaan. Mikä ihme Saksassa ja saksalaisuudessa kiehtoo meitä suomalaisia? Ketkään eivät ole rakastaneet Saksaa kaikkina sen aikoina niin uskollisesti kuin me ja Suomella on Saksassa aivan erityisen hyvä maine eräänlaisena mallimaana niin kilpailukyvyn, koulutuksen, innovatiivisuuden kuin hyvinvointivaltion uudistamisenkin suhteen. Suomesta on muutettu Saksaan eri vuosikymmenillä niin saksalaisten sotilaiden kuin työnkin perässä, ja uusimpana aaltona suomalaiset taitelijiat vaeltavat joukoittain boheemiin Berliiniin.

Kauden viimeinen matkakohde on Hyvinvointivaltio nimeltään Suomi. Missä kantimissa kotipesä oikein on ja miten hyvinvointivaltiomme tukipilarit kantavat? Onko nykysuomalaisuus samaa sorttia kuin naftaliiniin säilötty ulkosuomalaisuus? Topeliuksen ja Runebergin jalanjäljissä Tervo ja Halme tarkistavat vielä takapihansa ennen kotiinpaluuta ja saagan lopullista päätepistettä.

Kaikki Tervo & Halme tosisuomalaisuutta etsimässä -sarjan kahdeksan uutta jaksoa saapuvat Yle Areenaan tasan kuukauden päästä eli keskiviikkona 22. toukokuuta.

Samana päivänä sarja käynnistyy Yle TV1:llä.