Uusimmat

Fur

16.03.2007 07:41 Johanna Siik

Steven Shainberg (Secretary – sihteeri) kertoo uusimmassa elokuvassaan amerikkalaisesta valokuvaaja Diane Arbusista (1923-71). Arbus nousi kuuluisuuteen kuvaamalla muun muassa epämuodostumiensa vuoksi oudoilta näyttäviä ihmisiä eli friikkejä. Moralistit ovat muutamaan kertaan ehtineet tästäkin älähtää, mutta Arbusin maine taidemaailmassa on vankka.

Furissa ei ole pyritty todenmukaisuuteen, siitä kertoo selustan turvaava englanninkielinen alaotsikko ”kuvitteellinen elämäkerta”. Pääasiaksi on nostettu Dianen muodonmuutos valokuvaajan vaimosta valokuvaajaksi. Pääosan näyttelee melko itseoikeutetusti kuvankaunis ja huohottaen puhuva Nicole Kidman, joka potee ahdistusta porvarillisesta roolistaan pikkurouvana. Kidmanin uraa seuranneena ei voi välttyä vaikutelmalta, että rooli on aika samankaltainen kuin Vaimoni on noita –komedian Isabel Bigelow. Tämä ei tietenkään ole huono asia, jos Nicolesta tykkää. Kyllä naisessa karismaa riittää, huohottaa tämä sitten tai ei.

Muutoksen vaativien vanhempien ja uraa tekevän miehen säätelemään elämään tuo yläkertaan muuttava Lionel (Robert Downey Jr.), jonka vartalon karvapeite hakee vertaistaan Star Warsin Chewbaccasta. Fur kuljettaakin rinnakkain Dianen todellisen luonteen ja kypsän seksuaalisuuden heräämistä. Elokuvassa tämä tapahtuu illalla tai yöaikaan, jolloin Diane uskaltautuu ullakkovierailulle Lionelin luo. Lionelin pöyhkeä tietoisuus oman ulkonäkönsä outoudesta kokee kolauksen, kun Diane kertoo yhtä oudoista lapsuudenkokemuksistaan. Aviomies (Ty Burrell) reagoi Dianen paljastuneeseen karva-fetissiin kasvattamalla parran, jolla on kuitenkin mahdotonta kilpailla Lionelin luonnollisen kokovartaloturkin kanssa.

Fur voisi olla jopa loistava elokuva, jos siitä olisi uskallettu tehdä vielä selkeämmin yhtä outo ja röyhkeän itsetietoinen kuin kuvaamansa kohteet. Rohkeatkin tilanneratkaisut ja kuvaus menettävät osan tehostaan, kun niiden jälkeen seuraa selittelevää, perinteistä draamaa. Kokonaisuus pysyy kasassa Kidmanin ansiosta, joka hallitsee Arbusin kaltaiset, todellista minäänsä etsiskelevät naishahmot, mikä nähtiin jo Tunnit-elokuvan Virginia Woolfissa.

Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus
USA 2006

Ohjaus Steven Shainberg
Käsikirjoitus Erin Cressida Wilson perustuen Patricia Bosworthin kirjaan
Rooleissa Nicole Kidman, Robert Downey Jr, Ty Burrell

K13
125 min