Uusimmat

Ghost Rider – aaveajaja

23.02.2007 07:23 Olli Sulopuisto

Ghost RiderMikä on siisteintä maailmassa? Prätkät, sanoisin. Ja liekit, liekit ovat ehdottomasti siistejä. Hitsi, pääkallot ovat myös tosi, tosi siistejä. Tai mitäs sanoisitte, jos pantaisiin kaikki kolme yhteen – liekehtivä prätkä ja pääkallo!

Johnny Blaze (Nicolas Cage) on surmanajaja, mutta ilmeisesti liksa ei ole kummoinen, sillä hänellä on toinenkin duuni: öisin hän suhaa palavalla prätkällä Peelsepuupin palkkionmetsästäjänä. Blaze on kovin kiinnostunut Faustin kohtalosta, mistä tulee tietenkin mieleen, että olisiko kannattanut tutustua maailmankirjallisuuden klassikoihin jo vähän nuorempana.

Marvelin sarjakuvauniversumista nautinnoksemme putkahtaneen Aaveajajan nimi on ruotsiksi hurmaava ’spökryddaren’. Hänen ympärillään pyörii lauma yliluonnollisia olentoja, joilla on kaikilla erikoisvoimia. Mustasydän (Wes Bentley) imee ihmisten elinvoiman ja hänen käskytettävissään olevat demonit matkivat maan, ilman ja veden muotoa. Blazen nuoruudenihastuksen Roxanne Simpsonin (Eva Mendes) supervoima on ilmeisesti se, ettei hän voi olla pukeutumatta vaatteisiin, jotka paljastavat hänen rintavakonsa.

Demonien esittäjät ovat katsoneet tarkkaan Monty Pythonin lentävää sirkusta, sillä sekä pirullinen näytteleminen että pirullinen nauru ovat ahkerassa käytössä. Kehottaisin pikkupirun uraa suunnittelevia nuoria harkitsemaan vielä kerran, sillä ainakaan tämän elokuvan perusteella helvetissä ei ole kovin kummoista hammaslääkäripalvelua.

Ghost RiderJohnny Blazen, joka Aaveajajana jostain kumman syystä röhkii possun lailla, täytyy olla varakas mies, sillä tulisen präkän vakuutusmaksut eivät voi olla kovin pienet. Pyörän katsastamisen täytyy olla yhtä helvettiä, sillä se ei taatusti täytä minkäänlaisia päästönormeja. Ja koska liekehtivät pyörät sulattavat asfaltin perässään, talli lienee vuorattu asbestilla. Mikäli taisteleminen langenneiden enkeleiden kanssa ei tapa häntä, keuhkosyöpä perii kyllä omansa.

Alle 13-vuotiailta kielletty Ghost Rider on myös kauhuelokuva. Sen käsitys kauhusta tosin on jokseenkin sama kuin rinnakkaisluokan Jarmon, joka hiipi joka välitunnilla taaksesi ja huusi ”PÖÖ!”

Prätkähenkemme tehokkain ase on katumuskatse. Se muistuttaa kohdettaan kaikista tämän koskaan tekemistä virheistä ja saattaa saada teatterin penkissä istuvan ihmisen epäilemään, olisiko rahat voinut käyttää viisaamminkin. Rehellisyyden nimissä on tosin sanottava, että kaikessa reikäpäisyydessään Ghost Rider on jotenkin viattoman hölmösti viehättävä. Sitä paitsi: kuinka kukaan voisi vihata elokuvaa, jossa nähdään liekehtivä hevonen?

Ghost Rider – aaveajaja
Yhdysvallat 2007
K13

Ohjaus ja käsikirjoitus Mark Steven Johnson
Pääosissa Nicolas Cage, Eva Mendes, Wes Bentley, Sam Elliott, Donal Logue ja Peter Fonda

Kesto 112 minuuttia

 

Lue myös Kaistan katsaus vuoden 2007 sarjakuvaelokuviin