Uusimmat

Grizzly Man

13.10.2006 07:57 Johanna Siik

Werner Herzogin Grizzly Man on henkilökuva vuonna 2003 kuolleesta Timothy Treadmillistä. Dokumentin katsottuaan ei voi olla täysin varma, oliko Treadmill kiihkeä ekoaktivisti, toipuva alkoholisti vai aiheelleen omistautunut elokuvantekijä. Todennäköisesti vähän kaikkea tai sitten ei oikein mitään, Herzogin käsittelytapa on sen verran ovela ja omaperäinen.

Treadmill otti 90-luvun alussa elämäntehtäväkseen karhujen suojelun Alaskassa. Hän vietti kaikki kesänsä kuolemaansa asti luonnonsuojelualueella rikkoen järjestelmällisesti 100 metrin lähestymiskieltoa, jonka metsähallitus oli karhujen suhteen asettanut. Mitä useamman kesän Treadmill Katmain luonnonpuistossa vietti, sitä vainoharhaisemmaksi hän myös tuli. Koko muu maailma, lukuun ottamatta mukana olleita naisseuralaisia, teki Treadmillin mielestä kaikkensa, että hänen tehtävänsä vaikeutuisi. Kaikki syytökset viranomaisten juonitteluista löytyvät Treadmillin itse kuvaamilta nauhoilta, joita Herzog on dokumenttiinsa sisällyttänyt.

Herzog etenee taiten kohteensa kanssa ja lopulta katsojalle jää pääteltäväksi vain yksi asia: Treadmill oli hullu. Toiminnan taustalla oli taatusti jaloja ekologisiakin syitä, mutta etenkin editoimattomat Treadmillin purkaukset videokameran edessä luovat kuvan tasapainottomasta miehestä, jolla jossain vaiheessa on kadonnut todellisuudentaju täydellisesti. Otosketju, jossa Treadmill hokee rakastavansa jokaista näkemäänsä kettua ja karhua on lähinnä pelottava, sillä Treadmill on erittäin, erittäin tosissaan.

Herzog on erikoinen dokumentintekijä, mutta outoja ovat hänen metafiktiiviset elokuvansakin (Fitzcarraldo, Invincible). Herzog kuvaa haastateltaviaan välillä jopa absurdissa valossa ja jättää otokseen materiaalia, joka tekee puhuvasta henkilöstä katsojan silmissä lopullisesti kahjon. Erityisesti tämä korostuu Treadwellin entisen tyttöystävän Jewel Palovakin kohdalla, jonka Herzog maanittelee hyväksymään nimikkeen ”Timothy Treadmillin leski”.

Kohteen ja ohjaajan erikoisuudesta huolimatta – tai ehkä juuri siksi – Grizzly Man on nerokkaasti tehty dokumentti, jossa ei kaihdeta taiteellisempaa lähestymistapaa. Yksi vertailukohde Herzogille löytyy brittiläisestä Nick Broomfieldistä (Kurt & Cortney, Heidi Fleiss: Hollywood Madam), jonka dokumenttien kohteet ovat usein olleet yhtä lailla saavuttamattomissa kuin Timothy Treadmill. Levätköön rauhassa karhujen taivaassa.

Grizzly Man
USA 2005

Ohjaus ja käsikirjoitus Werner Herzog

Kesto 103 min