Uusimmat

Guardians of the Galaxy maistui Marvel-faneille virheineenkin

29.07.2014 10:16 Tatu Junni

Guardians of the GalaxyEnsi-ilta: 1.8.2014
Alkuperäisnimi: Guardians of the Galaxy
Ohjaajat: James Gunn
Käsikirjoittaja: James Gunn & Nicole Perlman
Pääosissa: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Lee Pace & Benicio Del Toro
Pituus: 121 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Puu ja pesukarhu varastavat show’n Marvelin suunnatessa avaruuteen
Arvostelija: Tatu Junni kavereineen

3,5/5

Marvel Studiosin tuorein tuotos, Guardians of the Galaxy, vaikutti ennakkomaistiaistensa perusteella hyväntuulenleffalta, joka pitää katsoa hyvässä seurassa porukalla. Niinpä Dome.fi:n elokuvakriitikko Tatu Junni otti kesälomailevat kaverinsa mukaan lehdistönäytökseen.

Tällä kertaa elokuvaa ei siis arvostele vain yksi ihminen, vaan neljän hengen raati, joista jokaisella on oma historiansa Marvelin sankareiden kanssa.

James Gunnin ohjaama Guardians of the Galaxy katsottiin tietenkin yhdessä, mutta jokainen vastasi kysymyksiin itsenäisesti. Aluksi pohjustukseksi avaruusseikkailun traileri niille, joille elokuva ei entuudestaan ole tuttu.

Mikä on suhteesi Marvelin sarjakuviin ja sen avaruussankareista kertovaan Guardians of the Galaxyyn?

Ilka: 1990-luvulla tilasin Hämähäkkimiestä ja Sarjakuvalehteä – ja fanitin täysiä. Sen jälkeen suhde on ollut satunnaisempi. Nykyään pääannos Marvelia tulee elokuvien kautta. Guardians of the Galaxy ei ollut sarjakuvana tuttu.

Ilkka: 1980-luvun lopussa Marvel tuli tutuksi lähinnä Hämähäkkimiehen ja Ryhmä-X:n muodossa reissulukemisena. Lehdet jäivät jossain vaiheessa sivuun pitkäksikin aikaa, mutta viime vuosina on innostus taas nostanut päätään ja moni 2000-luvun Marvel-sarjis ja tarinakokonaisuus on tullut luettua, muutamia GotG:eja mukaan lukien.

Jaakko: Olen lukenut Marvelin sarjakuvia 8-9-vuotiaasta asti. Teini-iässä sarjakuvat jäivät osaltani muutamaksi vuodeksi sivuun, oletettavasti jonkinlaisen naurettavan muka-aikuistumisen takia, mutta ymmärsin onneksi tehneeni virheen melko pian ja lukiota aloitellessani olin jälleen Marvel-universumin pauloissa. Guardians of the Galaxy ei ole supersankariryhmänä minulle se kaikista tutuin, mikä selittynee pitkälti sillä, että Suomessa kyseisen poppoon seikkailuja ei ole julkaistu. Ryhmään olen törmännyt lähinnä englanniksi lukemieni War of Kings- ja Thanos Imperative -tarina-arkkien kautta.

Tatu: Olen lukenut Marvelin sarjakuvia aktiivisesti vuodesta 1991 lähtien – ja luen edelleen. Guardians of the Galaxysta olen lukenut lähinnä tuoreimpia, Brian Michael Bendisin kirjoittamia tarinoita, jotka keskittyvät tässä leffassakin nähtyyn kokoonpanoon.

/wp-content/uploads/images/domefi/elokuvat/ajankohtaista/2014/guardiansofthegalaxy580d5d.jpg

Oletko nähnyt aikaisempia Marvel-sarjakuvien pohjalta tehtyjä elokuvia? Mitkä ovat suosikkisi?

Ilka: Lähes kaikki 1998 jälkeen julkaistut leffat on tullut katsottua. Suosikkeja ovat olleet X-Men -elokuvat, erityisesti X-Men 2 ja uudemmat First Class ja Days of the Future Past. Niissä miellyttää realistisempi ja aikuisempi ote aiheeseen ja erilaisten mutanttivoimien kirjo. 

Ilkka: Kaikki näytellyt Marvel-elokuvat on tullut nähtyä vuoden 1998 Bladen jälkeen, paitsi Man-Thing (ei varmaankaan mikään ihme). Suosikeiksi nousevat ehkä hieman aliarvostettu Punisher: War Zone, jossa toimii hyvin visuaalinen sarjakuvamaisuus, sekä X-Men: First Class, joka on yhtä sivupahista lukuun ottamatta puhdasta kultaa.

Jaakko: Olen pyrkinyt tarkistamaan kaikki vastaan tulevat pätkät, joihin Marvel liittyy jollain tavalla. Välillä tämä toimintamalli on kostautunut hirvittävällä tavalla, joten muutamasta hudista viisastuneena olen tietoisesti vältellyt esimerkiksi Elektra-elokuvaa. Marvel Studiosin elokuvat ovat olleet tasoltaan suorastaan hämmentävän hyviä kautta linjan, joskin Iron Man 3:n kaltaisia pieniä notkahduksia on myös mahtunut joukkoon. Suosikkien valitseminen on hankalaa, mutta vaakakuppi kallistunee ensimmäisen Iron Manin ja The Avengersin puolelle. Muista Marvel-elokuvista minuun suurimman vaikutuksen ovat tehneet mm. X-Men 2 sekä X-Men: Days of Future Past.

Tatu: Kaikki on tullut nähtyä. Selkeimmät suosikit ovat X-Men 2, X-Men: Days of Future Past, The Blade 1 ja 2, ensimmäinen Iron Man, Captain America: The Winter Soldier sekä The Avengers.

Guardians of the Galaxy

Mitä ennakko-odotuksia sinulla oli Guardians of the Galaxyn suhteen?

Ilka: Sarjakuva ei ollut tuttu, joten tuntemukseni oli trailereiden ja Wikipedian varassa. Hahmot vaikuttivat ilahduttavan erilaisilta keskenään ja oikeastaan ihan kaikkeen verrattuna. 

Ilkka: Ainoat varsinaiset ennakko-odotukset kohdistuivat mahdollisiin viittauksiin muihin Marvelin galaktisiin veijareihin tai tapahtumiin ja kyllähän niitä siellä onneksi oli. Muutoin laitoin kuvainnolliset kädet ilmaan kuin vuoristoradassa konsanaan ja annoin James Gunnin yllättää.

Jaakko: Trailereiden perusteella elokuvalta oli lupa odottaa hieman kepeämpää otetta kuin aiemmilta Marvel-filmatisoinneilta. Olen aina ollut Marvelin kosmisten ja eeppisten tarinoiden suuri ystävä, joten odotin innolla sitä, että Marvelin universumi pääsee vihdoinkin laajenemaan maapallon ja Asgardin ulkopuolelle myös valkokankaalla. Kerääjän, Ronanin ja sen erään hullun, liilaturpaisen titaanin mukaan saaminen tuntui jälleen uudelta ja erityisesti tärkeältä askeleelta Marvelin elokuvauniversumille.

Tatu: Olin ennen kaikkea kiinnostunut siitä, miten onnistuneesti Marvel laajentaa valkokangasuniversumiaan. Ja totta kai halusin nähdä, miten hyvin Grootin ja Rocketin kohdalla on onnistuttu. Elokuva, jonka päähahmoina on tuollainen parivaljakko, on todennäköisesti joko loistava tai susipaska.

Guardians of the Galaxy

Mikä elokuvassa oli mielestäsi parasta?

Ilka: Sen erilaisuus muihin Marvel-tuotantoihin verrattuna. Maa-planeetalla ei edes käyty alkutekstien jälkeen ja tarina kiidätti kiitettävällä vauhdilla eksoottisista paikoista toiseen. Myös hahmojen ja sivuhahmojen kirjavuus ilahdutti: valkoinen mies ei ollut normi, vaan esim. neonpinkkejä naisia taisi näkyä heitä enemmän. Vastoin odotuksiani pidin myös sen keveydestä ja huumorista! Lisäksi: Rocket ja Groot!

Ilkka: Tarinankuljetus alussa on tavallisuudesta poikkeavaa erittäin virkistävällä tavalla ja ensimmäistä kertaa valkokankaalle tuotujen hahmojen määrä on valtava, mutta ei siltikään pakahduttava. 3D- ja CGI-efektejä tursuaa joka puolelta, mutta nekin on suunniteltu erottumaan toisistaan hyvin sulavasti. Kun lisään tähän listaan vielä jokaisen viiden päähahmon tasapainoisen ruutuajan ja sen, että kukaan ei nouse (ainakaan selkeästi) yli toisten kiinnostavuudessa, alkaa tuntua siltä, että kuvailen hyvää sushi-annosta: Paljon eksoottisia, yksinkertaisia ja vahvoja makuja, mutta jokainen erottuu joukosta ja yhdessä toimivat harmoniassa.

Jaakko: Elokuvan parhaita puolia hahmojen lisäksi oli mielestäni sen hyvällä maulla toteutettu Marvel-parodioi-Marvelia-tyyppinen yleisilme. Kieli vietti poskessa melko paljonkin aikaa, mutta se ei missään vaiheessa mennyt sinne niin syvälle, että hassuttelu olisi varastanut liikaa tilaa. Lyhyesti sanottuna kokonaisuus oli tasapainoinen ja erittäin tyylikäs. Plussa pitää antaa myös musiikista. Ain’t no mountain high enough!

Tatu: Soundtrack, huumori, hahmot… Kaksi tuntia meni kuin siivillä. Erityisen positiivisesti yllätyin Chris Prattin roolisuorituksesta ja elokuvan röyhkeydestä. Oli hyvä ratkaisu ohjaaja James Gunnilta, että Guardians of the Galaxy meni suoraan asiaan ilman alleviivaavaa alkukertojaa, eikä ottanut itseään liian vakavasti.

Guardians of the Galaxy

Mikä elokuvassa oli mielestäsi huonointa?

Ilka: Juoni oli varsin kulunut: Mahtiesine ei saa päästä vallasta seonneen pahiksen käsiin tai muuten hukka perii ja sen voi estää ainoastaan vastentahtoisista sankareista koostuva ryhmä. 

Ilkka: Alun ja keskiosan tasapainoillessa päähahmojen rikollisuuden, rehellisyyden ja altruismin melkein joka koordinaatissa suurena harmistuksena tulee loppuratkaisu, joka tuntuu mustavalkoisuudessaan hyvin käsikirjamaiselta ja halvalta. Lisäksi pari halpaa nauratusyritystä ja kliseetä saa huokaisemaan. Vielä sekin pitää mainita, että Gamora tuntuu välillä olevan yllättävän helposti fyysisesti uhattuna ollakseen ”universumin kuolettavin nainen”.

Jaakko: Elokuvan haittapuolia joutuu kaivelemaan jo hieman tarkemmin, mutta kun kyseessä kaikesta huolimatta on ison rahan jenkkileffa, ei muutamalta turhanoloiselta nyyhkyttelykohtaukselta voida välttyä. Lisäksi itse loppuratkaisu jätti kaikessa helppoudessaan hieman toivomisen varaa.

Tatu: Loppupuolella käsikirjoitus lässähtää liikaa suoraviivaiseksi turpasaunaksi, vähän kuin Thor: The Dark Worldissakin. Ehkä huumoria olisi voinut olla hieman vähemmän, niin toimivaa kuin se olikin. Osa vitseistä oli nimittäin hyvin väsyneitä. Hahmoista useimmat toimivat hyvin, osa jopa loistavasti, mutta ainakin Gamora ja Ronan-pahis olisivat kaivanneet enemmän lihaa luiden ympärille. Star-Lordin pakollinen kasvu mammanpojasta sankariksi oli vähän juustoinen käänne ja hyppäsi turhan paljon silmille.

Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxyn hahmokatraaseen kuuluvat puhuva puu ja asetta kantava pesukarhu. Mitä mieltä olit Grootista ja Rocketista?

Ilka: Aivan mahtavia hahmoja! Ilmeikkäitä tyyppejä, joita oli sekä persoonallisuuksien että teknisen toteutuksen vuoksi tosi hauska seurata. <3 Rocketin lyttyyn nukuttu turkki! <3 

Ilkka: Pari Grootin Bambi-katsetta olisi voitu jättää pois. Muutoin juuri niin hieno, kuin sarjakuvista voidaan tuoda liikkuvaan kuvaan ja synergia Rocketin kanssa oli miellyttävää katseltavaa. Rocket taas ylitti odotukset joka tasolla ja onnistui vielä nostamaan humalaisella avautumisellaan palan kurkkuuni. En enää koskaan katso puhuvaa ja aseistettua pesukarhua samalla tavalla.

Jaakko: Groot ja Rocket oli varsin hyvin toimiva parivaljakko. Tällaisten hahmojen esiintyminen elokuvassa saattaa aluksi tuntua hieman kummalliselta, mutta sympaattisuus ja erikoisuus juuri ovat niiden parhaat aseet.

Tatu: Groot oli elokuvan parhaita hahmoja, vaikka olikin aika selkeä kierrätys Star Warsin Chewbaccasta. Myös Rocket (joka vuorostaan muistutti Han Soloa) toimi hyvin, mutta ei ollut ihan niin suuri kohtauksen varastaja kuin olin ennakkoon toivonut. Bradley Cooper sopi kuitenkin mainiosti Rocketin ääneksi. Molemmat hahmot onnistuivat olemaan myös tunnetasolla koskettavia, mikä oli positiivinen yllätys.

Guardians of the Galaxy

Kuka tai ketkä olivat suosikkihahmojasi elokuvassa?

Ilka: Rocket ja Groot, selvä se. Pidin myös pahisten designista: Ronan, Nebula ja heidän avaruusaluksensa olivat upeaa katsottavaa.

Ilkka: Erittäin vaikea valinta. Voisin mieluummin vastata tähän niin, että vähiten kiinnostivat tai vakuuttivat Gamora, Nova Corps ja sakaaralaiset kätyrit. Ja näistäkin Gamoralla ja Nova Corpsilla oli hetkensä!

Jaakko: Kuten yllä mainitsin, mielestäni yksi koko elokuvan ehdottomasti parhaista puolista oli loistavat hahmot. Ainoastaan Gamora (Zoe Saldana) tuntui jäävän paikoitellen hieman jalkoihin, ja sekään ei johtunut varsinaisesti hahmon tai näyttelijän heikkoudesta, vaan muiden hyvyydestä. Esimerkiksi Rocket, Groot ja Ronan olivat kaikki erittäin onnistuneita. Erityismaininnan haluaisin Chris Prattin Star-Lordin ohella kuitenkin antaa Dave Bautistan esittämälle Draxille. Odotukseni Bautistaa kohtaan eivät olleet erityisen korkealla, mutta hänen esittämänsä Drax tarjosikin yllättävän paljon hauskoja ja keventäviä hetkiä elokuvan aikana.

Tatu: Groot! Rocket! Star-Lord! Avaruuskoira Cosmo! Ja olihan Thanostakin hienoa nähdä vihdoinkin kunnolla, vaikka kaveri hiippailikin lähinnä kulisseissa.

Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxyn on sanottu olevan suurin riski Marvel Studiosille. Luuletko elokuvan uppoavan myös suureen yleisöön?

Ilka: Vähän pelkään, että meininki on liian korkealentoista ja hahmokatras liian outo suurelle yleisölle. 

Ilkka: Kyllähän tämä elokuva taatusti seisoo omilla jaloillaan avaruusviihdeseikkailuna kenelle vain, Marvel-faneille elokuva tarjoaa hyvin uskollisen tulkinnan sarjakuvahahmoista ja niille, joita MCU kiinnostaa, elokuva antaa kivoja vihjeitä tulevasta.

Jaakko: Oletan, että elokuvaa pidetään riskinä erityisesti sen takia, että ryhmänä Guardians of the Galaxy ei ole suurelle yleisölle erityisen tuttu. Olisin kuitenkin yllättynyt, jos tämä elokuva ei purisi laajemmaltikin, sillä kyseessä ei mielestäni ole ainoastaan Marvel-faneille tarkoitettu fiilistely, vaan sympaattisia, hauskoja ja mielenkiintoisia hahmoja sisältävä rentomielinen actionkomedia. Jos ihmiset vain löytävät tiensä saleihin, en näe esimerkiksi Rocketin kaltaista rääväsuista, valtavaa tykkiä heiluttelevaa pesukarhua esteenä suosiolle, pikemminkin päinvastoin.

Tatu: Ennustin Avatarin ensi-illan aikoihin, ettei siitä välttämättä tule kovin isoa hittiä, joten en kommentoi tähän nyt mitään. Toivottavasti uppoaa, koska sen myötä valkokankaalla voidaan nähdä entistä omaperäisempiä supersankarileffoja.

Marvel

Toiko 3D mielestäsi jotain lisää elokuvaan?

Ilka: Kuten tavallista, ei tuonut.

Ilkka: Jos lasit eivät haittaa painossaan tai hinnassa, niin ehdottomasti suosittelen 3D-näytöstä. Monet yksinkertaiset efektit toivat juuri sen pienen ripauksen lisää eloa galaktisiin asioihin ja selkeästi näin suurella määrällä efektejä kaikki on suunniteltua ja tarkkaa, eikä jälkikäteen lisättyjä tehokeinoja.

Jaakko: En ole 3D-teknologian suuri ystävä ja joudun tämänkin elokuvan kohdalla sanomaan, että mielestäni se ei tuonut elokuvalle mitään, mitä ei olisi voinut tehdä 2D:näkin.

Tatu: Ei oikeastaan, mutta en ole 3D-elokuvien ystävä nyt muutenkaan.

Guardians o the Galaxy

Marvel ilmoitti Guardians of the Galaxy 2:n ilmestyvän heinäkuussa 2017. Aiotko katsoa myös sen?

Ilka: Kyllä, ykkösen nähtyäni olen siitä varma.

Ilkka: Vaikka sen olisi ohjaisivat Michael Bay ja Joel Schumacher yhdessä, niin haluan kyllä tietää Galaksin Vartijoiden seuraavista toilailuista.

Jaakko: Olen ottanut asiakseni katsoa jokaisen Marvel Studiosin elokuvan. Guardians of the Galaxy oli niin onnistunut, että en keksi mitään syytä, jonka takia lähteä rikkomaan tätä periaatetta jatko-osankaan kohdalla.

Tatu: Tietenkin.

Ja lopuksi: montako tähteä asteikolla 1-5 antaisit Guardians of the Galaxylle?

Ilka: Kolme.

Ilkka: Elokuvassa oli monta kivaa tai hienoa juttua, mutta ei mitään, mikä olisi saanut haukkomaan henkä ja koska loppuratkaisu oli tympeä, antaisin tälle elokuvana kolme tähteä, mutta viihteenä vahvat neljä.

Jaakko: Neljä

Tatu: Marvel-viihteenä neljä, elokuvana kolme.

PlusMiinusNolla

+ Hauska avaruusseikkailu, joka poikkeaa Marvelin muista elokuvista
+ Värikkäät hahmot, hyvä soundtrack ja hyvää läppää
– Osa hahmoista jää puolitiehen
– Käsikirjoitus ei kanna loppuun asti

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat