Uusimmat

Haastattelu: Anton Corbijn ohjasi Philip Seymour Hoffmanin viimeisen elokuvan

07.10.2014 20:50 Muropaketin toimitus

A Most Wanted Man

Anton Corbijnin uutuusohjaus A Most Wanted Man saa ensi-iltansa perjantaina. John le Carrén kiitettyyn romaaniin perustuva elokuva käsittelee WTC-iskujen jälkeistä maailmaa ja tiedustelutoimintaa. Elokuva jäi helmikuussa menehtyneen Philip Seymour Hoffmanin viimeiseksi roolityöksi.

A Most Wanted Manissa puoliksi tšetšeeni, puoliksi venäläinen maahanmuuttaja ilmestyy Hampurin islamilaiseen yhteisöön. Hänen isänsä on jättänyt hänelle hämäräperäisesti hankittua omaisuutta, jonka avulla Saksan turvallisuuspalvelu haluaa päästä erään rahanpesutapauksen jäljille.

Valokuvaajana, musiikkivideoiden ohjaajan ja sittemmin myös elokuvaohjaajana tunnettu Anton Corbijn kiinnostui ennen kaikkea John le Carrén kuvailemasta 9/11-iskujen jälkeisestä maailmasta.

– Minusta tuntuu, että elämme hyvin polarisoituneessa maailmassa, hän sanoo.

– Tämä kehitys on vain vahvistunut viime vuosien aikana. Se oli minulle ehkä tärkein syy työskennellä tämän projektin parissa.

Corbajnin mielestä maailma on vain mustavalkoistunut entisestään.

– Me tuomitsemme ihmiset tosi nopeasti. En usko, että ihmiset edes tiedostavat, miten mustavalkoinen maailmasta on tulossa. Philipin (Seymour Hoffman) esittämän hahmolla, Guntherilla, näkökulma on toinen. Ihminen voi olla osa yhteiskuntaa, vaikkei olisikaan sataprosenttisen hyvä.

A Mont Wanted Manissa kerrotaan tiedustelutoiminnasta ja ”vakoilupelistä”. Corbijnin mukaan tiedustelu ja vakoilu eivät ole juurikaan muuttuneet, se on edelleen melko arkipäiväistä työtä.

– Se on istumista, tarkkailua, analysoimista, ja ennen kaikkea vakoilijoista huolehtimista. Jos vakoojalla on jokin ongelma, häntä pitää tukea. Vakoilijan ja hänen esimiehensä välillä on hyvin luottamuksellinen suhde, jossa esimiehen pitää olla kuin isä tai äiti, jolle vakooja voi avautua ongelmistaan.

A Most Wanted Man

Elokuvan sisäänpäin kääntynyt ja yksinäinen tunnelma on paljolti helmikuussa menehtyneen Philip Seymour Hoffmanin ansiota.

– Hänen esiintymisessään on todella paljon syvyyttä ja pieniä vivahteita. Hänen hahmoaan voi lukea ja tulkita monin eri tavoin.

Hoffman sopi muutenkin rooliin erinomaisesti. Hänen taitonsa ja osaamisensa nyt ovat itsestäänselvyyksiä. Ja olipa mies oikeaa ikäryhmääkin.

– Mielestäni päähenkilön tuli olla sellainen, joka ei juurikaan pidä itsestään huolta, mutta on kuitenkin älykäs ja sivistynyt, vahvatahtoinen ja vähän kapinallinen mies, Corbijn luonnehtii.

– Philip osasi tuoda tuollaisen sisäisen ristiriidan etualalle. Hahmossa on paljon yksinäisyyttä ja Philipin ansiosta tuon yksinäisyyden saattaa todellakin aistia koko elokuvan ajan.

Philip Seymour Hoffmanin kiinnitys A Most Wanted Man -elokuvaan toi myös ohjaajalle tukevan selkänojan.

– Tiesin, että voimme laskea todella paljon hänen varaansa, varsinkin koska hän oli pääosassa. Muiden osien täyttäminen vei sitten pidemmän aikaa, mutta onnistuimme mielestäni hyvin. Halusin luonnollisesti sellaisia näyttelijöitä, joiden työtä on nautinnollista katsella, silloinkin kun he ovat kohtauksessa pienemmässä osassa.

Pääosanäyttelijän kuolema on luonnollisesti jättänyt varjon elokuvan päälle. Corbijn kertoo, että vaikka elokuvan markkinointi on ollut vaikeaa, oli Hoffmanin suoritus niin uskomaton, että se ansaitsee päästä valkokankaalle.

– Ihmisen kuuluu saada nähdä tämä. Totta kai jotkut elokuvan kohtauksista ovat nyt entistä raskaampia, mutta kaikki oli onneksi valmiina, kun Philip kuoli. Meidän ei tarvinnut miettiä leikkaamista siitä näkökulmasta.

A Most Wanted Man

Hoffmanin lisäksi elokuvassa nähdään muun muassa elokuvista Rakkauden sivut, Yölento ja Kuokkavieraat tuttu Rachel McAdams. Corbijnilla oli selkeä visio, miksi McAdams sopisi elokuvaan.

– Hän on hyvin luonnollinen ja ihastuttava nainen, ja halusin nähdä hänet vaativammassa ja vakavammassa roolissa.

Anton Corbijnin mukaan McAdamsin charmi on sellaista sorttia, että se pysyy, vaikka rooli muuttuisi.

– Siten hän saa katsojat puolelleen. Tässä hän esittää nuorta naista, jolla touhu menee yli hilseen, vaikka hän tarkoittaakin vain hyvää. Rachelin hahmo on idealisti ja vähän naiivikin.

Anton Corbijn on tunnettu erityisesti valokuvaajana. Hän on kuvannut lukuisia muusikoita, kuten Nick Cavea, Depeche Modea, Joy Divisionia ja erityisesti U2:ta. Eikä vain henkilö-, promo- ja keikkakuvia, vaan muun muassa kansikuvia.

Valokuvauksessa tavoitteena on yleensä vangita jokin tietty, erityinen hetki. Elokuvaaminen on tyylilajina tyystin erilainen. Ohjaaja myöntää, että hän itsekin yllättyi, miten paljon lajit poikkeavat toisistaan.

– Valokuvaaminen ja elokuvan ohjaaminen on hyvin erilaista, vaikka se joillekin ehkä näyttääkin samalta paperilla, hän pohtii.

A Most Wanted Man

– Minun piti opetella alusta asti mitä oikean elokuvan tekeminen toden teolla tarkoittaa. Pelkkä sommittelu ei riitä, tarvitaan sisältöä ja tunnetta. On paljon helpompaa ottaa valokuva kuin tehdä elokuva. Ohjaaminen on kovaa työtä. Nykyään ajattelen, että valokuvaus on vähän niin kuin zen-henkistä autuutta, siinä on vain minä ja minun kamerani – eli täysin vastakohta elokuvan tekemiselle, mies naurahtaa.

Uudet kerrontataidot ovat myös vaikuttaneet Corbijnin valokuvaamiseen.

– Tai ainakin valokuvaamiseni on mennyt pilalle! No, jos tosissaan ollaan, niin en vielä ihan tarkalleen tiedä, onko valokuvaamiseni muuttunut. Tällaiset asiat kehittyvät kuitenkin hitaasti. Muutaman vuoden päästä tiedän paremmin.

Anton Corbijn kertoo esimerkin 80-luvulta.

– Aloin tehdä musiikkivideoita 80-luvun alussa; silloin tapani valokuvata muuttui pikkuhiljaa, kun sain itseluottamusta toteuttaa ideoitani myös valokuvissani.

Jostain syntyi idea kuvata Nick Cave sutenööriviiksissä.

– Kymmenen vuotta aikaisemmin en olisi ikinä uskaltanut tehdä sellaista! Muutin siis kuvauskohdetta ja se toimi todella hyvin. Nykyäänhän Nickillä on ihan oikeatkin viikset, mutta silloin se oli suoranainen pyhäinhäväistys!

A Most Wanted Man

A Most Wanted Man sijoittuu Hampuriin. Corbijnille elokuvakankailla hyvin vähän nähty kaupunki oli etu.

– Ihmiset eivät oikeastaan tiedä miltä Hampuri näyttää. Se ainoa elokuva, johon viittaan koko ajan on 70-luvulla tehty Wim Wendersin ”Amerikkalainen ystävä”, jossa näyttelee Dennis Hopper. On todella kiehtovaa työskennellä kaupungissa, joka on visuaalisesti niin vahva, ja aivan uusi katsojille.

Hampurin syksy tulee myös elokuvassa tutuksi ja läsnä.

– Alun perin tuotantoa haluttiin aikaistaa, Corbijn kertoo.

– Vastustin tätä, koska en halunnut kuvata kesällä, vaan nimenomaan syksyisen tunnelman. Onneksi myös elokuvan ensi-illat ovat ainakin Euroopassa enimmäkseen syksyllä.

Corbijnin seuraavan elokuvan Life kuvaukset alkoivat melkein heti A Most Wanted Manin perään. Mielentila seurasi myös seuraavaan projektiin.

– Luulen, että sellainen elokuvan tietty fiilis jää päälle kuvausten jälkeen. Yleensä teen elokuvien välissä paljon muita juttuja, ja sitten on taas iso työ päästä takaisin siihen elokuvatunnelmaan. Nyt halusin välttää sen ja jatkaa heti töitä, ja se on tosiaan toiminut hyvin.

– Nyt on muutenkin aiempaa enemmän ”elokuvantekijä-olo”. Itselleni ensimmäinen elokuvani (Control) oli poikkeuksellinen. Luulin, että se olisi elämäni ainoa elokuva, ja siitä tuli siksi hyvin tärkeä minulle. Sitten tein The Americanin, joka oli ensimmäinen iso elokuvani, ison studion ja kuuluisan näyttelijän (ei kuitenkaan Irina Björklund vaan George Clooney – toim. huom.) kanssa. Nyt näiden kahden seuraavan (A Most Wanted Man ja Life) jälkeen minusta on alkanut tuntua, että ehkä minäkin olen ihan oikea ohjaaja, jolla on koko ajan enemmän sanottavaa elokuvien kautta.

Suomennos ja toimittaminen: Henri Lassander