Uusimmat

Haastattelu: Lordi-elokuvan ohjaaja Pete Riski

25.04.2007 15:30 Tatu Junni

Lordi-yhtyeen ympärille syntyneen Dark Floors -elokuvan ensi-iltaan on vielä yli puoli vuotta aikaa, eivätkä sen kuvauksetkaan ole itse asiassa vielä alkaneet. Silti kyseessä on jo nyt ”Ganesin” ohella vuoden odotetuin kotimainen elokuva.

Toistaiseksi koko elokuvahankkeesta tiedetään kuitenkin sangen vähän. Käydäänpä tiedossa olevat faktat siis heti kärkeen läpi: Elokuvan nimi on ”Dark Floors” ja sitä aletaan kuvata toukokuun alkupuolella Oulussa. Elokuva sijoittuu sairaalaan, ja sen avustajiksi haettiin keväällä laihoja ja mahdollisesti myös jonkin raajan menettäneitä ihmisiä esittämään ruumiita ja eläviä kuolleita. Kuulostaa hyvin… lordimaiselta! Hyvältä siis vaikuttaa ainakin toistaiseksi.

Itse Lordi-yhtye ei elokuvassa esiinny, mutta sen jäsenet ovat mukana ”Dark Floorsissa” hirviöinä. Leffasta luvataan vakavasti otettavaa puhdashenkistä kauhurainaa. Lehdistötiedotteen mukaan elokuvan tuotannosta vastaa Solar Films, ohjaajaksi on kiinnitetty mm. Lordin videoista tuttu Pete Riski ja tuottajana häärää itse 2000-luvun Suomi-filmin kummisetä Markus Selin. Koska Lordi valloittaa parhaillaan maailman areenoita sotakirves tanassa, nappasimme verkkoihimme elokuvan puuhamiehistä Raskin ja Selinin kertomaan elokuvaprojektista lisää.

Aluksi ääneen pääsee herra ohjaaja, ensi viikolla tutustumme puolestaan tuottajan näkemyksiin.

1) Olet ohjannut Lordin videoita ja Putaansuu on vanha tuttusi. Siunaantuiko ”Dark Floors” kontollesi suoraan vai käytiinkö muita ohjaajavaihtoehtoja läpi?

– En tietenkään voi puhua kuin omasta puolestani. Mutta uskon, että mitä Lordille ollaan musiikkivideoita tehty, niin ne ovat olleet tavallaan tietynlaista valmistautumista pitkää elokuvaa kohden. Uskon siis, että ainakin Lordin puolelta valinta oli aika selvä.

2) Elokuva on nyt esituotantovaiheessa, kuvaukset alkavat toukokuun alkupuolella. Mikä hankkeessa on ollut tähän mennessä hankalinta ja mikä vaikuttaa haasteellisimmalta loppuproduktion osalta?

– Tehtävää on vielä paljon itse esituotantopuolellakin. Itse olen tottunut mainos- sekä musiikkivideopuolella tekemään esivalmistelut mahdollisimman pitkälle. Koska nyt on kyseessä pitkä elokuva niin jokaisen yksityiskohdan pitäminen täysin omissa näpeissä on täysin mahdotonta. Toisin sanoen suunnitelmia ei voi tehdä mitenkään samanlaisella tarkkuudella mitä olen tottunut tähän mennessä. Siitä on nyt päässyt eroon ja luotan eri osastojen tekemiin ratkaisuihin.

3) Tullaanko elokuvassa näkemään digiefektejä?

– Lähtökohtana on se, ettemme lähde kilpailemaan Hollywoodin kanssa efekteillä. Enemmänkin kyseessä on perinteisempi kauhuelokuva, joka luottaa vahvaan tunnelmaan. Efektejä tulee tietenkin olemaan Suomen mittakaavassa suhteellisen paljon. Jotkin asiat ovat helpompia vaan tehdä jälkikäteen tietokoneilla. En tietenkään halua paljastaa tässä vaiheessa millaisia efektejä teemme. (kirottua, kaveri tajusi mitä haimme kysymyksellä oikeasti takaa, toim.huom.)

4) Ennakkotietojen mukaan leffassa on mukana lähinnä britti- ja jenkkinäyttelijöitä. Keitä nämä ovat ja millä perusteilla roolijaot tehtiin?

– Pääosin näyttelijät tulevat Englannista ja lopullista roolitusta ei ole vielä päätetty. Roolijaot tehdään yksinkertaisesti sillä perusteella kuka sopii mihinkin rooliin parhaiten ja miten eri roolit heräävät eloon eri näyttelijöiden kanssa.

5) Yksi tunnetuimmista suomalaisista ”kansainvälisistä elokuvista” taitaa edelleen olla Jadesoturistakin huolimatta Ilkka Järvi-Laturin ”Historiaa tehdään öisin”, jota harva lämmöllä muistelee. Miten aiot välttää genren sudenkuopat?

– Jos puhutaan kauhuelokuvagenrestä, niin Suomessahan ei paljon kilpailijoita ole. Lähtökohtana on tehdä mahdollisimman hyvä elokuva Lordi-bändin ehdoilla. Tällä hetkellä on vielä turha surra mitä ulkomaalaiset tästä sanoo. Teemme sellaista elokuvaa mitä itsekin haluaisimme mennä leffaan katsomaan. Jos siinä onnistutaan, niin tiedän, että yleisökin tulee pitämään siitä.

6) Onko ”Dark Floors” kauhuelokuvaksi naamioitu musiikkivideo vai onko sillä ihan oikea juoni?

– Elokuva ei tule olemaan mitenkään musiikkivideon ja elokuvan sekoitus. Leffan tyyli on hyvinkin perinteistä elokuvakerrontaa. Todella yksinkertaistettuna tarina kertoo joukosta ihmisiä, jotka jäävät sisälle sairaalaan, jota terrorisoivat Lordi yhtyeen hirviöt. Enempää en halua tässä vaiheessa paljastaa.

7) Kerro vähän ”Dark Floorsin” tunnelmasta. Onko se genren klassikoille kumartava peruskauhistelu, hurmeista gorea vai luodaanko tässä oikeasti jotain uutta?

– Tällä elokuvalla ei missään nimessä yritetä uudistaa täysin kauhuelokuva genreä. Elokuva on tyylilajiltaan perinteinen kauhuelokuva, jossa tapahtuu yliluonnollisia asioita ja tietenkin nähdään ennen kaikkea hirviöitä.

8) Suomessa on nähty ”bändielokuvia” aikaisemmin lähinnä kuolleista laulajatähdistä  – poikkeuksena toki Lehdon ”The Real McCoy”. Arveluttiko lähteä mukaan näinkin innovatiiviseen hankkeeseen?

– Tietenkin pohdin hetken aikaa mitäs tässä tehdään ja mietin, että olenko oikea mies projektiin. Mutta kun huomasin, että puhuttiin hyvin pitkälle samoista asioista ja tyylilajista, niin innostuin ja hyppäsin innoissaan kelkkaan.

9) Kun miettii suomalaisia kauhuelokuvia, tulee mieleen lähinnä ”Silmä silmästä” ja ”Kuutamosonaatti”, jotka ansioistaan huolimatta enemmän naurattivat kuin pelottivat. Voitko luvata, että ”Dark Floorsia” katsoessa myös edes hieman pelottaa?

– Lupaan, että katsojia tulee pelottamaan. Sitä paitsi mun mielestä esimerkiksi “Kuutamosonaatti” toimi aikanaan erittäin hyvin. Leffahan käytti todella hyvin hyväkseen suomalaista metsämeininkiä, jonka ympärille leffa oli rakennettu.

10) Mitkä ovat omia kauhuelokuvasuosikkejasi ja miten lähellä genre on sydäntäsi?

– Suosikit olivat tietenkin nuoruusvuosina “Evil Dead” sen kaksi ekaa osaa pelkästään, “Nightmare on Elmstreet” ja muut sen ajan kauhuklassikot. Mutta tietenkin niitä on vähän ajan hammas purrut. Mutta viime vuosinahan on tehty todella useita hyviä tämän genren leffoja, niistä mainittakoon vaikka ”The Ringin” jenkkiversio ja ”Texas Chainsaw Massacren” remake. Yksi todella positiivinen yllätys oli ”Dawn of The Deadin” remake. Siinä oli onnistuttu kaikin puolin erittäin hyvin. Itse kauhuelokuva genre on oikeastaan se syy miksi innostuin koko alalle. Sen jälkeen on vaan herännyt katsomaan todella paljon eri tyyppisiä elokuvia. Uskon myös että se näkyy itse lopputuloksessakin.

Lue myös: Haastattelussa Lordi-elokuvan tuottaja Markus Selin

Kuvat: Solar Films / Risto Vauras

Muropaketin uusimmat