Uusimmat

Haastattelu: Michael Madsen perehtyi avaruusolentojen saapumiseen

06.10.2015 10:20 Tuukka Hämäläinen

Ohjaaja Michael Madsenille on täysin luonnollista tehdä dokumentti tapahtumasta, jota ei ole koskaan tapahtunut.

Perjantaina 9. lokakuuta ensi-iltansa saava dokumentti Vierailu (The Visit) käsittelee ihmiskunnan historian kenties suurinta tapahtumaa – sitä ei vain vielä ole tapahtunut. Vierailu esittää täysin vakavalla naamalla saman kysymyksen kuin tuhat television hörhödokumenttia aiemmin: mitä tapahtuisi, jos ihmiskunta saisi yhteyden vieraaseen älylliseen elämänmuotoon?

Aihe kiinnosti tanskalaisohjaaja Michael Madsenia juuri valtavuutensa takia.

– Minua oli pitkään kiehtonut kysymys siitä, mikä olisi suurinta mitä ihmiskunta voisi koskaan kokea. Palasin aina ajatukseen Maan ulkopuolisen älyllisen elämän kohtaamisesta. Se todellakin muuttaisi kaiken.

Ajatus dokumentin tekemisestä syntyi, kun Madsen sai kuulla UNOOSA:sta, eli YK:n ulkoavaruusasioihin keskittyvästä organisaatiosta.

– Sain tietää, että organisaatio on todella olemassa, ja tajusin, että jos aikanamme tapahtuisi jotakin tällaista, se vaikuttaisi koko ihmiskuntaan ja vain YK voisi reagoida koko ihmiskunnan puolesta.

– Ajattelin, että jos saan suostuteltua tämän organisaation mukaan, voisin tuoda elokuvan lähemmäs todellisuutta, vaikka tarina onkin täysin kuvitteellinen.

Vierailu

Ajatus kuvitteellista tapahtumaa käsittelevästä dokumentista voi kuulostaa oudolta, mutta Madsenille siinä ei ollut mitään eriskummallista. Ohjaajan läpimurtoelokuva Into Eternity (2010) käsitteli sekin aihetta, jonka seuraukset suuntautuivat pitkälle tulevaisuuteen.

Suomessa kuvatussa Into Eternityssä käsiteltiin Olkiluodon ydinjätteen loppusijoituspaikkaa Onkaloa, ja se oli suunnattu yleisölle tuhansien vuosien päähän tulevaisuuteen. Niinpä Madsenille ei ollut suurikaan hyppy tehdä dokumentti kokonaan kuvitteellisesta aiheesta.

– Todellisen ja kuvitteellisen välinen rajapinta kiinnostaa minua. Populaarikulttuuri on käsitellyt avaruusolioiden kohtaamista ainakin 120 vuoden ajan, ja jotkut ihmiset jopa työskentelevät sellaisen mahdollisuuden parissa. Niinpä ajattelin, että aiheessa on tarpeeksi kosketuspintaa todellisuuteen, jotta voimme käydä läpi sellaisen tapahtuman.

– Tämä oli myös ainoa tapa tehdä aiheesta dokumentti. Paitsi jos olisin saanut pyydystettyä avaruusolion.

Kaikki Vierailun katsojat huomaavat pian elokuvan alettua yhden silmiinpistävän asian: Koko elokuvassa ei lausuta sanoja ”avaruusolio” tai ”UFO”, vaikka useimpien mielestä nämä sanat liittyvät olennaisesti aiheeseen. Madsenin mukaan kyse on tietoisesta valinnasta.

– Tämä ei ole UFO-elokuva. Halusin ottaa etäisyyttä sellaisesta spekulaatioista, sekä kaikesta sensationalismista ja salaliittoteorioista.

– Tiesin myös, että saadakseni YK:n ja asiantuntijat mukaan, en voisi puhua UFO:ista. En pidä niihin uskovia millään tapaan naurettavina, sillä uskon ilmiön kumpuavan todellisesta kaipuusta, joka on hyvin inhimillistä. Näen UFO:t osana nykyaikaista tarustoa.

Vierailu

Hieman yllättäen Madsen ei tunnusta koskaan olleensa tieteisfiktion suuri ystävä, mutta hän muistaa nähneensä 10-vuotiaana Kolmannen asteen yhteyden (1978) ja pitäneensä sitä loistavana elokuvana. Vierailun pohjatyönä hän katsoi myös toisen Steven Spielbergin klassikon E.T:n (1982) perehtyäkseen tällaisten elokuvien dramaturgiaan.

Nuorempana Madsen oli kuitenkin kiinnostunut myös rajatiedosta, eivätkä UFO-jutut ole hänelle mitenkään vieraita.

– Olen lukenut Erich von Dänikeniä, ja tarinoita Bermudan kolmiosta, Atlantiksesta ja kaikista muista fantastisista mahdollisuuksista. Luulen, että kaikilla pojilla on sellainen vaihe.

Mielikuvituksellisesta aiheesta huolimatta Vierailu saa ihmisen tarkastelemaan pikemminkin itseään. Elokuvan lukija ja haastateltavat puhuttelevat suoraan Maapalolle saapunutta ”vierailijaa”, mikä pakottaa katsojankin tarkastelemaan ihmiskuntaa ikään kuin ulkopuolisen silmin.

– Toivon, että olen tehnyt elokuvan meistä itsestämme, eikä se juuri muuta voi ollakaan, ellei elokuvan lopussa ole jotakin vihreää olentoa. Sitä voi ajatella peilinä, joka heijastaa jotakin ihmisestä itsestään.

Vierailu-elokuvan virallinen trailer – elokuvateattereissa 9.10.2015 from B-Plan Distribution on Vimeo.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat