Uusimmat

Haastattelu: Night Visions -vieras Pablo Larcuen teki pitkän elokuvan iPhonella ensimmäisenä maailmassa

23.10.2014 20:50 Muropaketin toimitus

Pablo Larcuen

Night Visions -festivaali esittää ensi viikolla maailman ensimmäisen täyspitkän iPhonella kuvatun leffan. Hooked Up tehtiin alusta lähtien kuvattavaksi puhelimella, koska ohjaaja Pablo Larcuen tarvitsi edullisen projektin, jolla näyttää taitojaan.

Found footage -leffat ovat 2000-luvulla kärsineet pahasta inflaatiosta, mutta Hooked Up (2013) erottuu joukosta ainakin yhdessä asiassa. Elokuva ei vain esitä olevansa autenttisesti kuvattu, vaan se on todellakin taltioitu kokonaan iPhonen kameralla.

Kun elokuvaa mainostetaan ensimmäisenä täyspitkänä iPhone-leffana, voisi helposti luulla, että kyseessä on suunniteltu mainostemppu. Ohjaaja Pablo Larcuenin mukaan formaattiin päädyttiin kuitenkin lähinnä budjetin ja kuvanlaadun vuoksi.

”Elokuvakoulussa saimme kuvata paljon filmille, enkä siksi pidä digitaalisista formaateista. Tykkään tosin sellaisista kameroista kuin Alexa, mutta ne ovat todella arvokkaita vuokrata. Halvempien digikameroiden jäljessä taaas kiinnittää liikaa huomiota formaattiin, mikä vieraannuttaa tarinasta,” Larcuen kertoo.

”Yritimme siis löytää edullisen formaatin, jonka laatuun olisimme tyytyväisiä, ja jota voisimme käyttää kerronnan välineenä.”

Hooked Up

Nopea tuotanto ja formaatti tekivät tarinan

Pakitetaan ajassa muutama vuosi: Pablo Larcuen ja hänen elokuvakoulusta tutut kaverinsa tekivät kaksi lyhytelokuvaa, My Invisible Friend (2010) ja Elephant (2012), jotka saivat positiivista huomiota elokuvafestivaaleilla ympäri maailmaa. Pian kuitenkin paljastui, että pelkkien lyhärien perusteella on vaikea saada rahoitusta täyspitkään elokuvaan, etenkin jos tavoitteena on kalliimpi (yli miljoonan euron) tuotanto.

”Sen sijaan että olisimme viettäneet viisi-kuusi vuotta yrittäen saada rahoitusta Espanjassa tai Yhdysvalloissa, mikä on vielä vaikeampaa, päätimme tehdä elokuvan, jonka pystymme tekemään nopeasti ja erittäin halvalla. Vain todistaaksemme rahoittajille, että pystymme tekemään elokuvan,” Larcuen kertoo.

Larcuenin ja työryhmän tavoite oli siis hyvin vaatimaton: Tehdä elokuva, jota ei välttämättä edes julkaistaisi, mutta joka osoittaisi heidän kykynsä elokuvatuotannossa ja poikisi toivottua rahoitusta myöhempiin projekteihin. Näistä lähtökohdista found footage ja kauhu osoittautuivat luonteviksi tyylilajeiksi.

”Tutkimme millaisia elokuvia tehdään epätyypillisillä kuvaustavoilla,” Larcuen kertoo. ”Ainoa genre, jonka yleisö ottaa tällaisen positiivisesti vastaan, on kauhu.”

Larcuenin mukaan elokuvaa tehdessä välteltiin kuitenkin katsomasta muita saman tyylilajin elokuvia, ettei päädyttäisi vain kopioimaan aiempia kauhuleffoja. Vaikka hänet nyt tunnetaankin kauhuleffan ohjaajana, ei Larcuenilla ole mitään erityistä suhdetta kauhuun.

”Tarina on minulle aina tärkein,” Larcuen tiivistää. ”Pidän hyvistä elokuvista, ja jotkut niistä ovat myös kauhuelokuvia.”

Hooked Up

Painajainen Barcelonassa

Olosuhteiden pakosta syntynyt Hooked Up on kertomus kahdesta jenkkituristista, Toniosta (Jonah Ehrenreich) ja Peteristä (Stephen Ohl), jotka lähtevät lomalle Barcelonaan. Ilta saa kuitenkin karmivan käänteen, kun jatkot paikallisen tytön luona eivät jatkukaan petihommien merkeissä.

Elokuvaan valittiin amerikkalaiset päähenkilöt, jotta kielimuuri ei ennestään rajoittaisi elokuvan markkinointia. Miltei kokonaan yhdessä talossa tapahtuva Hooked Up kuvattiin parissa viikossa Larcuenin isän pienessä kotikaupungissa, eikä budjetti sallinut mitään viivästyksiä tai mokailuja. Lopulta ohjaaja itsekin yllättyi siitä, että kokonainen elokuva saatiin tehdyksi.

”Se oli todella tulenarka projekti,” Larcuen kuvailee. ”Jos sähköt olisivat katkenneet tai näyttelijä olisi murtanut kätensä, meillä ei olisi ollut mitään turvaa tällaista varalle. Nukuin joka yö huonosti, koska olin niin huolissani projektista.”

Työryhmä osasi kuitenkin myös nauraa tiukoille olosuhteilleen: Larcuen huolehti jatkuvasti produktion työvälineiden varastamisesta ja varmisti aina, että ovet lukitaan kuvauspaikalta poistuttaessa. Lopulta erään lounastauon aikana muut tekijät piilottivat kaikki ryhmän työvälineet uskotellakseen ohjaajalle, että heidät todella olikin ryöstetty.

”Luulin todella, että elokuva on mennyttä. Sillä hetkellä ajattelin, että miksi helvetissä aloimme tehdä indie-leffaa! Sehän on hullua alusta alkaen,” Larcuen naurahtaa.

Hooked Up

Mikrobudjetilla menestykseen

Hooked Up kuitenkin valmistui kokonaiseksi elokuvaksi, joka on jo saanut levityssopimuksen monissa maissa ympäri maailmaa. Elokuva valittiin jopa kilpailemaan viime vuoden Sitgesin elokuvajuhlien pääsarjassa.

Jim Jarmuschia vastaan kilpailu samassa sarjassa tuntui melkein vitsiltä,” Larcuen kuvailee. ”Mutta kaikki mitä tämän elokuvan kanssa on tapahtunut on ollut uskomatonta.”

Ennen syksyn Night Visionsia Larcuen on päässyt katsomaan elokuvan yhdessä yleisön kanssa vain Sitgesissä, joten hän ei todellakaa tiedä kuinka yleisö tulee siihen reagoimaan. Suomesta ohjaaja tietää sitäkin vähemmän.

”Yksi kämppäkavereistani on suomalainen, ja hän sanoi, että tulen Suomeen huonoimpaan mahdolliseen aikaan. Kaikkialla on kuulemma pimeää ja sateista. Mutta eihän sillä ole väliä, jos pääsen katsomaan elokuvaani yleisön kanssa,” Larcuen tiivistää.

Hooked Up -esitykset Night Visionsissa: Kinopalatsi 2 ke 29.10. klo 20.00 ja Kinopalatsi 2 la 1.11. klo 23.15.

Teksti: Tuukka Hämäläinen

Muropaketin uusimmat