Uusimmat

Holiday

22.12.2006 10:23 Johanna Siik

Joulun aikana teattereihin tuleviin romanttisiin komedioihin tulee aina suhtautuneeksi hieman skeptisesti. Nehän ovat sitä taattua välipäivien viihdettä, joita katsomaan voi viedä vaikka tapanintansseissa bongatun lomaheilan. Holiday tulee samasta lähteestä kuin Mitä nainen haluaa ja Jotain annettavaa. Ohjaaja Nancy Meyers tykkääkin yleensä palkata leffojensa pääosiin kivan näköisiä vanhempia miehiä, mutta Holidayn yllätys tulee toiselta suunnalta: sen toista romanttista miespääosaa näyttelee koomikko Jack Black.

Juonikuviossa hyödynnetään internettiä, mutta nettideittailusta ei sentään ole kyse. Verkon eri päissä ovat Amanda (Cameron Diaz) ja Iris (Kate Winslet), jotka molemmat tahollaan kokevat karvaita pettymyksiä rakkaudessa juuri joulun alla. Los Angelesissa asuva Amanda on menestyvä trailerileikkaaja, jonka kuva brittiläisestä maaseudusta on varsin ruusuinen. Toimittajana työskentelevä Iris puolestaan päättää, että on parempi hoivata särkynyttä sydäntä auringossa kuin kykkiä omassa mökissä pitkien joulunpyhien ajan. Naiset vaihtavat kotejaan päittäin, toiveena viettää taatusti miehistä vapaa joulu.

Ei niinkään yllättäen molemmat naiset kuitenkin kohtaavat lomapaikassaan mielenkiintoisia kaksilahkeisia. Amandan yötä toikkaroi komistamaan Iriksen erittäin humalassa oleva isoveli Graham (Jude Law), jolle on tietysti unohdettu kertoa, että sisko nukkuu parhaillaan pois univelkojaan kalifornialaisessa luksustalossa. Iris tutustuu ensimmäisenä päivänään elokuvasäveltäjä Milesiin (Black), jolla on kyllä nainen kierroksessa, mutta katseet viipyilevät silti kovin pitkään Iriksen valoisissa kasvoissa. Iris tutustuu myös naapuriinsa, 90-vuotiaaseen herrasmieheen, jolle annetaan leffassa melkeinpä enemmän tilaa kuin yhdellekään muulle.

Holiday on suhteellisen toimiva, mutta ylipitkä kevyt komedia, joka pysyy hyvin kasassa kahdesta erillisestä tapahtumapaikasta huolimatta. Suurin osa toimivuudesta lankeaa Kate Winsletin Iriksen ansioksi. Tämä tavallisen näköinen vähän yli kolmekymppinen romantikko on niin ihastuttavan aito, että herää kysymys, olisiko kannattanut antaa naiselle oma elokuvansa. Cameron Diaz on toki eteerisen kaunis ja hauskakin, mutta rooli on aika onneton. Amandasta on ikään kuin yritetty tehdä porukan koomikko, joka liukastelee design-kengissään liukkaalla kärrytiellä ja päivittelee maalaismökin muka-alkeellisia kylpymahdollisuuksia.

Jack Black taas – no, sanottakoon, että onhan se mukavaa nähdä, että näyttelijä pystyy välillä ottamaan vastaan muitakin rooleja kuin omaa erikoisalaa. Milesin hahmo on kuitenkin itsessään melkoinen veijari, joka piristää Iristä naamanvääntelyllä ja sukkeluuksilla. Silti Iris ja Miles ovat kymmenen kertaa mielenkiintoisempi tapaus kuin kauniit ja rohkeat Amanda ja Graham.

Katso Holidayn traileri Kaistalta.


Holiday
USA 2006

Ohjaus ja käsikirjoitus Nancy Meyers
Rooleissa Kate Winslet (Iris), Cameron Diaz (Amanda), Jack Black (Miles), Jude Law (Graham)

K7
133 min