Uusimmat

Last King of Scotland

18.02.2007 21:47 Olli Sulopuisto

Last King of ScotlandIdi Amin se oli melkoinen veijari. Kahdeksanvuotisen presidentinuransa aikana mies ensin kaappasi vallan Ugandassa, romutti maan kansantalouden ja tapatti kymmeniä- tai satojatuhansia ihmisiä. Erinomaista elokuva-ainesta, siis. Tähän aiheeseen on kuitenkin tarttunut dokumenttiohjaajana aikaisemmin kunnostautunut Kevin Macdonald. Lopputulos on Last King of Scotland, tarina Idi Aminista, vallan vaaroista – ja nuoresta skotista.

Afrikan sydämeen siis mennään, mutta matka käynnistyy Skotlannin ylängöiltä 1970-luvulla. Vastavalmistunut lääkäri Nicholas Carrigan (tasaisen lattea James McAvoy) tahtoo pois ahdistavasta kodista. Niinpä hän täppää sormensa karttapalloon ja osuu sattumalta Ugandaan. Kysyttäessä hän sanoo tulleensa auttamaan, mutta todellisuudessa seikkailut, etenkin naissellaiset, kiinnostavat miestä enemmän.

Uteliaisuus vie hänet katsomaan juuri vallankaappauksen tehnyttä Idi Aminia (Forest Whitaker) ja sattuma tunkee jälleen kerran näppinsä peliin: Carriganista tulee Aminin henkilääkäri ja luottomies. ”Minun on pakko ottaa tämä työ”, hän vakuuttaa. ”Tahdon auttaa”, hän sanoo. Todellisuudessa Carrigan elää yltäkylläisyydessä. Hänen ja Aminin tarinat rinnastuvat: kummatkin saavat mitä haluavat, ilman että ovat siitä vastuussa kenellekään. Heidän korruptionsa kasvaa niin suureksi, että se ottaa vallan. Onko lunastus jo liian kaukana?

Elokuvan todellinen vetonaula on tietenkin parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuudella marinoitu Forest Whitaker, joka valtaa kuvaruudun karsastavine silmineen. Amin on charmantti showmies, joka nauraa niin, että maha hytkyy. Elokuva ei juurikaan psykologisoi hänen mielipuolista käytöstään, vaikka pieni monologi onnettomasta lapsuudesta tietenkin kuullaan. Luulen, että Whitakerin rooli vaikuttaa niin vakuuttavalta, koska psykopaattina hän voi vaihdella mielentilasta toiseen salamannopeasti. Se on pelottavaa, mutta viihdyttävää. Kuten Corrigan tiuskaisee, ”Olet lapsi ja siksi niin helvetin pelottava.”

Last King of ScotlandSiksi onkin hieman erikoista, että elokuvan näkökulmahenkilöksi on valittu skottilainen Carrigan ja Aminin hirmutöiden laajuuteen viitataan vain ohimennen. ”Oletko vain kuten kaikki britit: tulitko naimaan ja ottamaan?” Carriganilta kysytään. Käsikirjoittajia ja ohjaajaa tuntuu kiinnostavan enemmän se, kuinka valta voi korruptoida kenet tahansa. Ugandan historiikiksi Last King of Scotlandista ei ole, mutta voiko sellaista fiktioelokuvalta odottaakaan?

 

Last King of Scotland
Iso-Britannia 2006
K15

Ohjaus Kevin Macdonald
Käsikirjoitus Jeremy Brock
Pääosissa Forest Whitaker (Idi Amin), James McAvoy (Nicholas Garrigan), Kerry Washington (Kay Amin), Gillian Anderson (Sarah Merrit) & Simon McBurney (Nigel Stone)

Kesto 125 minuuttia