Uusimmat

Miami Vice

21.08.2006 11:12 Olli Sulopuisto

Miami ViceToinen Miami Vice -elokuvassa kuultava kappale on Felix da Housecatin remix Nina Simonen Sinnermanista. Melodia on tunnistettavissa, mutta muuten biisi ei juurikaan muistuta alkuperäistä. Sama pätee koko elokuvaan. Ohjaaja-käsikirjoittaja Michael Mann on laittanut kasarisarjan sirpaleiksi ja koonnut palasista kokonaisuuden, jossa tuttua on kuin morsiamella häissä, tavan vuoksi.

Tämän verran on tuttua: Colin Farrellin yksitoikkoisesti näyttelemä Sonny Crockett ja Jamie Foxxin cooliutta uhkuva Ricardo Tubbs jahtaavat Miamissa huumerikollisia. Siitä eteenpäin asiat on pantu uuteen kuosiin. Poissa on MTV-estetiikka pastelliväreineen, ja sen tilalla on dokumentaarista henkeä tavoitteleva käsivarakuvaus ja kovin vakavat rikolliset.
Vain Michael Mannin rikoselokuvassa – ja on oikeutettua puhua Mannin elokuvasta, sillä hän on kirjoittanut ja ohjannut sen – voidaan kuulla repliikkejä kuten ”Puhutaan logistiikasta”.

Elokuva kestää yli kaksi tuntia, muttei tunnu pitkältä. Pääpaino on juonella ja hahmot tuntuvat jääneen toiselle sijalle. Se on kummallista, sillä vaikkapa Insiderissä Mann onnistui naittamaan trilleritarinan uskottaviin ihmisiin. Nyt Farrell kulkee elokuvan läpi kulmakarvat vinossa kuin koiranpentu. Hänen näyttelemisensä tuntuu viestittävän koko ajan yhtä ja samaa asiaa, mikä käy tylsäksi alta aikayksikön.
Tubbs on kakkosviulisti, jonka tehtävänä on lähinnä peilata Crockettin toimia. Muut poliisit jäävät mitäänsanomattomiksi. Kertooko Michael Mannin mielenlaadusta jostain se, että kaikkein elävimmiltä ihmisiltä koko elokuvassa vaikuttavat huumeparonit käskyläisineen, vaikka he eivät ole yhtään sen syvällisemmin hahmoteltuja?

Miami Vice jatkaa Collateral – väärä paikka, väärä aika -elokuvan aloittamaa visuaalisen ilmeen uudistusta. Kuvat on valaistu hillitysti, ja vallitsevaa valoa on käytetty aina kuin mahdollista. Otot ovat pitkiä, steadicam-ajot puuttuvat ja puhuvien päiden kuvaparit ovat vähissä.
Tästä antiglamourista tosin tingitään aina kun parivaljakkomme pääsee ratin taakse. Ferrarin pakoputket sylkevät sinistä tulta ja pikaveneet tanssivat aalloilla eleganteissa ilmakuvissa, jotka eroavat tyyliltään melkoisesti muusta elokuvasta.

Miami Vice
Yhdysvallat 2006

Ohjaus ja käsikirjoitus Michael Mann
Pääosissa Colin Farrell, Jamie Foxx, Gong Li, Naomie Harris ja Ciaran Hinds

Kesto 135 minuuttia