Uusimmat

Millennium Actress

03.03.2007 20:53 Olli Sulopuisto

Millennium ActressVaikka manga ja anime ovat breikanneet Suomessakin, ei anime-elokuva nähdä teattereissa kovinkaan paljon. Genre on hedelmällistä maaperää teatterilevitykselle, koska tarjolla on paljon ennennäkemättömiä elokuvia, joille on katsojakuntakin jo valmiina. Satoshi Konin Millennium Actress ei ole mikään kuolematon klassikko, mutta näkemisen arvoinen kyllä.

Elokuvan ytimessä on Chiyoko Fujiwara, joka oli aikanaan nyt jo entisen elokuvastudion tähtinäyttelijätär. TV-toimittaja Genya Tachibana ja kuvaaja Eiko Shimao ovat tekemässä hänestä dokumenttia.

Haastattelujen aikana Fujiwaran oma menneisyys ja hänen tähdittämänsä elokuvat menevät sekaisin. Hän loikkii 1930-luvun Mantšuriasta feodaali-Japaniin ja sieltä 1800-luvulle. Toimittaja ja kuvaaja hämmästyvät ensin, mutta pian Tachibanasta tulee osa Fujiwaran muistelmia. Kuvaajan rooliksi jää kommentoida tapahtumia kuivan sarkastiseen sävyyn.

Millennium ActressTarina on monimutkainen, enkä ole varma, mikä siinä on totta ja mikä kuvitelmaa. Luulen, että se on ollut ohjaajan tarkoituksenakin. Millennium Actressia voisikin pitää tutkielmana kohtalon ja muistin välisistä suhteista. Sitä voisi myös pitää pöhkönä melodraamana, sillä henkilöiden toimia – lähinnä silmitöntä rakastumista – ei ole kovin kummoisesti perusteltu.

Tekniseltä toteutukseltaan Millennium Actress on tavanomainen, muka-realistinen anime. Hahmot ovat yksinkertaisia, tosin ajoittain hyvin animoituja. Taustat ovat yksityiskohtaisia, mutta kuvakerronta paljastaa tyylilajin juuret. Pitkiä, liikkumattomia kuvia ja hitaita pannauksia on paljon, koska niillä saadaan vähistä kuvista eniten kuvamateriaalia irti. Samalla tosin äänen merkitys korostuu, sillä näppärä monikanavamiksaus elävöittää staattisen kuvan tehokkaasti.

Millennium Actress
Japani 2001
K7

Ohjaus Satoshi Kon
Käsikirjoitus Sadayuki Murai ja Satoshi Kon
Pääosissa Miyoko Shôji, Mami Koyama, Fumiko Orikasa, Shôzô Îzuka, Shouko Tsuda

Kesto 87 minuuttia