Uusimmat

Rare Exportsin kuvaukset alkoivat: Opetettuja poroja, armeijan apujoukkoja ja helikopterikuvauksia.

26.10.2009 12:06 Muropaketin toimitus

Tuotantoyhtiö Cinet on käynnistänyt ainutlaatuisen, aikuisille suunnatun jouluelokuvan kuvaukset 26. lokakuuta Norjan Lapissa. Rare Exports –niminen musta komedia perustuu samaan teemaan kuin samannimiset, lähes kulttimaineeseen nousseet lyhytelokuvat. Elokuvan ohjaa ja käsikirjoittaa Jalmari Helander, joka veljensä Juuso Helanderin kanssa käsikirjoitti myös lyhytelokuvat.

Elokuvan keskeisissä rooleissa nähdään Jorma Tommila, Tommi Korpela ja Rauno Juvonen sekä Skavabölen pojat –elokuvasta tutut lapsinäyttelijät Onni Tommila ja Ilmari Järvenpää.

Rare Exports kuvataan poikkeuksellisessa ympäristössä, Norjan Lapissa Överbygdissä sijaitsevassa FilmCamp-elokuvakeskuksessa, joka sijaitsee Tromssasta 100 km kaakkoon. Henkeäsalpaavien maisemien lisäksi elokuvan kuvausten kannalta on keskeistä, että elokuvakeskus on entinen armeijan tukikohta ja sen lähellä sijaitsee myös Naton nykyinen tukikohta. FilmCampin alueelle lavastetaan elokuvan vaatima arktinen tutkimuskeskus suurine lentokonehangaareineen. Kuvaukset ovat tavallista haastavammat ja pitävät sisällään mm. opetettuja poroja, kohtauksia tunturien huipuilla ja armeijan avustamia helikopterikuvauksia.

Teemaltaan ja toteutukseltaan kansainvälinen Rare Exports on mustan huumorin sävyttämä jouluelokuva. Tarina käynnistyy, kun kansainvälinen tutkimusryhmä aloittaa kaivaukset Korvatunturilla ja löytää 486 metrin syvyydestä, jäihin ja sahanpuruihin säilöttynä joulun tarkimmin varjellun salaisuuden. Tutkimusryhmä kaivaa löydöksensä esiin ja käynnistää tietämättään tapahtumasarjan, jonka jälkeen joulu ei ole enää koskaan ennallaan.

Elokuva on suomalais-norjalais-ranskalais-ruotsalainen yhteistuotanto, jonka päätuottaja on suomalainen Cinet Oy ja tuottaja Petri Jokiranta. Kansainväliseen kuvausryhmään kuuluu yhteensä 70 ihmistä, mutta taiteellisesti vastuulliset henkilöt ovat kaikki suomalaisia. Elokuvan kuvaa Mika Orasmaa ja sen leikkaa Kimmo Taavila. Lavastussuunnittelusta vastaa Jalmari Helander, pukusuunnittelusta Saija Siekkinen ja maskeerauksesta Salla Mäntymaa. Äänisuunnittelusta vastaavat Tuomas Seppänen ja Timo Anttila ja elokuvamusiikin säveltää Juri Seppä.

Elokuvan taustalla olevat Rare Exports Inc (2003) ja Rare Exports Inc – Safety Instructions (2005) –lyhytelokuvat ovat kiertäneet ympäri maailmaa lukuisilla eri festivaaleilla ja voittaneet useita palkintoja. Lisäksi ne ovat nousseet internetissä kulttiasemaan: ne ovat saaneet yhteensä toista miljoona katsojaa. Rare Exports Inc. –lyhytelokuvien lisäksi ohjaaja Jalmari Helander tunnetaan mainoselokuva- ja musiikkivideo-ohjaajana, joka on ohjannut myös lyhytelokuvat Fakiiri (2006) ja Ukkonen (2001).

Rare Exports pitkän elokuvan budjetti on 1,9 miljoonaa euroa ja se saa ensi-iltansa 3.12.2010. Elokuvan levittää FS Film Oy.

Elokuvan kuvauksien etenemistä voi seurata sen nettisivujen kautta: www.rareexportsmovie.com  

Muropaketin uusimmat